Uzgoj biljaka s kohlerama, čuvanje. kupus

Koleraba je izvorna sorta kupusa. Neobično raste i ima mnoga korisna svojstva, a da bi u svom vrtu imao tako neobično povrće, potrebno je proučavati uzgoj i njegu korabeba.

\ tKelrabi ima atraktivan izgled i velik broj korisnih elemenata u tragovima

Opće značajke koleraba

Popularne kolerabe u zapadnoj Europi, središnjoj Aziji, Kini, Turskoj. U većini slučajeva ga smo uzgajali ljubavnici. Sada ova sorta kupusa dobiva na popularnosti u našoj zemlji, može se uzgajati iu Sibiru. Ima dobar ukus, sadrži veliku količinu vitamina C, ne manje od limuna. Ponekad se naziva "sjeverni limun". Još jedna karakteristika je rano sazrijevanje. To se događa ranije od običnog kupusa. Ako želite imati takvo kupus tijekom cijele sezone, preporučljivo je koristiti ne samo rane sorte, već i srednje, kasne.

Plod kohlrabi stelplod koristi se kao hrana. U okusu podsjeća na kupus običnog kupusa, ali ga odlikuje veća nježnost i slatkoća.Povrće brzo sazrijeva, pa ne morate propustiti trenutak da uživate u njemu. Plod je zreo ako ima promjer od 8-10 cm i težinu od 90-120 grama. Ako kupus perestoka, onapostaje grub, tvrd. Plod koji je dostigao 6 cm imat će delikatan okus, ali postoje sorte kada prerastanje ne utječe na gustoću i tvrdoću kupusa.

Koleraba je skromna kultura i može rasti na svakom mjestu u vrtu. Stoga se može uzgajati kod kuće.

Vegetacijsko razdoblje usjeva je vrlo kratko, što omogućuje da se uzme 2-3 usjeva po sezoni. Ali plodovi će biti bolje tamo gdje je zemlja mokra i plodna. Na nepovoljnim mjestima sjetva ranih sorti povoljnija je u stakleniku ili pod filmom. Prednost se daje tlima obogaćenim humusom. Ovo je dvogodišnja biljka i raste ovako:

  1. U prvoj godini rasta nastaje zbijenost stabljike, koja se naziva steblom. Boja je svijetlozelena ili ljubičasta.
  2. U drugoj godini formiraju se stabljika cvijeta i sjemenke.

U jednoj sezoni moguće je prikupiti do tri berbe koleraba

Značajke sorte koleraba

Za rano voće od kelrabija bolje je koristiti bijeli Beč, Optimus plavo.

Bečka bijela je vrlo rana sorta, a Optimus je manje krut. Uzgoj ranih sorti proizvodi u staklenicima ili staklenicima. Za jesenski i zimski kupus koriste se kasne vrste koleraba. Takve se vrste često koriste kao hrana za domaće životinje i ptice tijekom zime.

Rane sorte aktivno se razvijaju na umjereno vlažnim ilovastim ili slabo ilovastim površinama. Za kasniju vrstu pogodna su ilovasta i poplavna tla.

Važno je da takvo štokultura ne treba organsko mineralno gnojivo.Ovdje su humus i kompost bolji.

Često su kelerapi posađeni s ciljem da se zbije vrtni krevet, pa je dobro kombinirati s kasnijim vrstama kupusa, rajčice, krastavaca.Presađivanje se vrši nakon žetve ranih usjeva: rotkvica, zelena salata, špinat, itd.

Kolerabija dobro raste s rajčicama i krastavcima

Sjetva i sadnja sadnica

]

Kako uzgajati kolerabu kod kuće?Uzgojeno iz sjemena.

Može se sijati u tri faze:

  1. Kako bi se dobila rana žetva, od 10. do 20. ožujka započeti sjetvu sjemena u staklenicima i staklenicima.Sadnice se rone kada se kotiledoni razvijaju u posudama s prijenosnim klatnom.Sadnja sadnica u zemlju je učinjeno, ako već imate 4-5 listova.To je otprilike od 25. travnja do 5. svibnja.I od 5. do 10. lipnja, pričekajte žetvu.
  2. Drugi put posijati sjeme za sadnice, poželjno od 1. do 5. svibnja.Nakon 30-35 dana sadnice se sade u otvorenom tlu.Do 30. srpnja možete žetvu.
  3. Treći put sijaju od 20. do 25. lipnja.Već prije 1. kolovoza sadnice se sade u zemlju.Do 1. kolovoza sadnice se mogu saditi.Početkom prosinca možete žetvu.To bi trebale biti kasne sorte koje obično imaju ljubičastu boju.

Potrebno je saditi sadnice u otvorenom tlu u razmaku od 15-20 cm između sadnica i 25-30 cm. Razmak između redova.takvo kupus dopušteno je do sredine ljeta. Za brže proklijavanje iz sjemenki potrebna vam je temperatura od + 18-20 stupnjeva, zatim je možete sniziti, ali ne ispod 12stupnjeva.​​

Važno je posaditi sadnice više, tako da se mogu formirati stebleplods. To je korisno u jamama za sadnju u zemlju da sipati nekoliko žlica drvenog pepela i dobro ga miješati sa zemljom.

Ako se rana sadnja obavlja u tlu, pokrijte sadnice netkanim materijalom. Niske temperature usporavaju rast kupusa, iako koraba obično izdrži male mraze.

Ako sadite kupus u stakleniku, sadnice morate staviti gušće. Najoptimalnija temperatura je +18 stupnjeva. Na temperaturi od +20 stupnjeva, staklenik se povremeno emitira. Nakon mjesec dana možete saditi sadnice u otvorenom tlu.

Kohlrabi sadnice ne podnose niske temperature

Njega kelrabi

Vlaga je od posebne važnosti. Nedostatak vode stvara pukotine i ukočenost. Ako korijen stalno raste - to je znak pravilnog razvoja.

Često je opuštanje tla važno, ali tlo se ne smije zalijepiti za korijen, tako da nema crvotočina i pukotina.

Koleraba se često podvrgava bolesti kobilice. Ponekad vam je potrebna zaštita od kupus muha, leptira. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je ranu sjetvu. Mlade sadnice mogu oštetiti puža. Za zaštitu, potrebno je posuti vapno nad povrćem, a ako su glodavci već letjeli, liječite Fitoverom.

Gornji zavoji koriste se jednako kao i za obični kupus. Samo se doza smanjuje tri puta.

Prva dorada se obavlja kod kuće iz otopine 0.5 tsloka uree s 10 litara vode.

Tek kada je potrebno dva tjedna, učinite drugo oblačenje učinkovitim.

Nakon dvanaest dana, treći dio žličice superfosfata i kalijevog sulfata razrijedite s 10 litara vode.

Kada postoji višak vlage, potrebno je sipati drveni pepeo oko povrća.

U proljeće ili jesen, kada se kopa zemlja, korisno je oploditi je humusom ili kompostom.

Ako koraba ne dobro zalijepi vodu, ona će ispucati

Kako čuvati kolerabu?

Da bi mogli jesti korabicu zimi, potrebno je pravilno skladištiti voće.

Ova se kultura može čuvati u hladnjaku oko mjesec dana. Da biste ga zimski spremili kod kuće, možete ga naribati na krupnijem rende i staviti ga u zamrzivač u plastičnu vrećicu. Tako kupus može biti pohranjena tijekom cijele zime.

Za pohranu cijelog voća zimi kod kuće, potreban vam je dobar podrum. U tu svrhu prikladne su samo kasne sorte. Kolhrabi se čisti od lišća, postavlja u tri reda, brušenjem. Kupus možete spremiti u zimskim mjesecima kada je ispravna vlažnost i temperatura u podrumu:

  • temperatura bi trebala biti 0 stupnjeva;
  • Vlaga je 95%.

Kada je temperatura u podrumu sa znakom "+" i vlagom ispod 95%, kultura se može jednostavno osušiti ili početi nicati. Nemoguće je zimu zadržati korabicu u takvom podrumu, jer će se usjev pokvariti.