Uzgoj grožđa

Višegodišnja kultura, grožđe, ima određeni životni ciklus tijekom cijele godine, pri čemu je posebno važno razdoblje koje se sastoji od nekoliko faza njegovog razvoja. Ovaj dio ciklusa nosi naziv vegetacije grožđa. Pojedinačna je za svaku vrstu drvenih plastičnih lijana u određenoj regiji, u velikoj mjeri ovisi o klimatskim značajkama područja, stanju i sastavu tla, meteorološkim uvjetima.

Vegetacija vegetacije ima svoja obilježja za svaku sortu i klimatsku regiju

.

Biljna vegetacija, njezine značajke

Vrijeme pojavljivanja prvih znakova buđenja i razvoja loze u području umjerene klime pada u proljeće, ljeto, neke od jesenskih dana prije početka stabilnog hladnog vremena.

Razvoj voćnog grožđa u poljoprivrednoj tehnologiji ima šest faza.Za određene klimatske uvjete taj proces ima svoje karakteristike s očuvanjem slijeda vegetacijskih stadija.

Vrijeme buđenja loze

Prva faza povezana je s početkom kretanja soka, a transparentne kapi teku na površinu loze. Taj se proces naziva "plač" vinove loze.Odljev soka nastaje u mjestima oštećenja trupa i ovisi o aktivnosti korijena.

Početak prve faze događa se kada se okolni zrak i tlo zagrijavaju na dubini korijena biljke na temperaturu od oko 10oC.

Prvi procesi traju pola mjeseca.prije pojave prvih mladih listova.

U ovoj fazi vinogradari počinju izvoditi glavne opružne radove:

 • uklanjanje skloništa iz grmlja;
 • kopanje tla u grebenima uz istovremenu primjenu gnojiva;
 • obrezivanje vinove loze;
 • vezati rukave grožđa;
 • očistiti nadzemni dio biljke i rukave od slojeva prošlogodišnje kore.

Buđenje grožđa mora se očistiti od prošlogodišnje kore i orezati

Stadij vinove loze za uzgoj

S početkom stabilnih toplih dana grožđe ulaziu drugoj fazi vegetacije.Pupoljci cvatu, pojavljuju se cvatovi koji se u procesu cijele faze razvijaju formiranjem grozda voća.Bush izbojci počinju intenzivan rast.Svakodnevno se biljka povećava u dužini do 10 cm, a godišnji izdanak raste više od dva metra.

Tijekom tog razdoblja, sustav korijena se razvija i jača, raste listopadna kruna grmlja, pojavljuju se lišće, pupovi i vitice. U ovoj fazi polažu se voćni pupoljci usjeva sljedeće godine.Na lozi klija pastorke.

Broj lišća u lozi se ne povećava.

​​

Kompleks potrebnih radova na tomefaza:

 • prvi fragment vinove loze proizvodi se od trenutka kada se voćni izdanci razlikuju od neplodnih;
 • koraci početne obrade;
 • drugi raspad regrownskih izbojaka;
 • izravnavanje stabljika koje nose plodove, uklanjanje njegovog apikalnog dijela;
 • ojačati izdanke prve godine rasta u uspravnom položaju na rešetki ili kolcima (zelena podvezica);
 • uklanjanje uzgojenih posinaka;
 • drugi stupanj uzgoja;
 • obrada grmlja od štetnih insekata i bolesti;
 • uvođenje hranjivih tvari u obliku mineralnih i organskih gnojiva i navodnjavanja;
 • prije cvatnje ukrasti stabljike cvijećem kako bi se povećao prinos vinove loze.

Druga faza obuhvaća mjesečno razdoblje.U većini regija to su travanjski dani.

Pojava cvatova signalizira drugu fazu sezone rasta

Buduća faza žetve

Treću fazu karakterizira izgled jajnika buduće žetve.Sastoji se od intenzivnog procesa cvatnje i sporog prigušenja.Trajanje tog razdoblja je oko dva tjedna.

Tijekom tog razdoblja moguće je provesti umjetno oprašivanje, a potrebno je osigurati veći prinos četki.Posebno je potrebno dodatno oprašivanje za sorte grožđa s ženskim i muškim cvjetovima u hladnim i kišnim godinama.Zalijevanje grmlja treba smanjiti ili potpuno zaustaviti.Ovaj postupak pomaže smanjiti temperaturu tla, što je nepovoljno za razvoj i rast korijenskog sustava.

Fokusiranje naklimatske značajke umjerene zone, gdje se cvjetanje loze nastavlja u lipanjskim danima za 10-55 dana.Povećanje u tim razdobljima događa se u slučaju blagog hlađenja ili kiše.

Tijekom tog razdoblja dolazi do daljnjeg rasta izdanaka prve godine, postavljanja voćnih pupova buduće žetve.

Osnovni agrotehnički radovi: dopušteno je samo dodatno umjetno oprašivanje cvjetnih četkica.

Treća faza završava s jajnikom grožđa

Nastajanje snopa

Četvrta faza vegetacije nastavlja puni razvoj biljke: korijenski sustav, pojačani rast vinove loze,procesi, formiranje grozdova voća, akumulacija i transformacija korisnih organskih tvari.

Sezona vegetacije u ovoj fazi određena je sortom grožđa i prirodnim uvjetima njegovog područja uzgoja. Početak četvrte faze je početkom lipnja.Kolovoz i rujan završavaju formiranje bobica.Ponekad se vrijeme faze odvija u listopadu.

Agrotehničke radnje u vinogradu u ovom razdoblju svodi se na sljedeće mjere:

 • Tretiranje grmlja proizvodima za uništavanje štetnika, utvrđivanje bolesti i zaštita vinove loze.
 • Jačanje stabljika prve godine (zelena podvezica).
 • Redovito zalijevanje biljaka i gnojidba koja sadrži kalij i fosfor.
 • Otklanjanje tla u grebenima.
 • Uklanjanje gornjeg dijela izdanka unutar 6-8 gornjih listova za rast i razvoj lateralnih procesa.Ovaj postupak poljoprivrednog inženjerstva naziva se "jurnjava".

Nastanak grozda nastaje tijekom četvrte faze vegetacijskog razdoblja

Dozrijevanje usjeva

U petoj fazi počinje zrenje bobica.Tijekom tog razdoblja bobice mijenjaju boju, postaju mekše.Svaka sorta dobiva vlastitu boju bobica.Struktura kože bobica se mijenja, na njima se pojavljuje vosak.

Okus voćnog grožđa postaje šećer, au procesu zrenja dolazi do smanjenja kiselog okusa.

Mladi izbojci stječu drvenastu školjku, završava se formiranje voćnih pupova novih usjeva.

Trajanje pete faze može potrajati dva tjedna, ali ovisno o klimi, raznolikosti, temperaturi okoline, vlažnosti tla, proteže se do dva mjeseca.

U pretposljednjoj fazi nije predviđen nikakav agrotehnički rad, plod sazrijeva.

Tijekom razdoblja dozrijevanja grožđa ne provodi se agrotehnički rad

Početak pada lista

Šesta faza karakterizira puna zrelost plodova grožđa i listopad.Sadržaj šećera u bobicama određuje tehničku zrelost sjemena.

Zreli izdanci, zbog nakupljenih hranjivih tvari, spremni su za zimovanje.Struktura zrele kore je spremna za zimovanje.Faza pripreme grma za zimu traje od jednog do pola mjeseca.

Agronomska sadnja grožđa sastoji se od pripremnih radova na terenu. S dolaskom posljednjegFaze navodnjavanja dopuštene su samo ako je potrebno, ovaj postupak treba provoditi dok se bobice ne omekšaju.Prerano zalijevanje uzrokovat će pucanje bobica.

Tijekom tog razdoblja, prije početka mraza, provodi se oranje zemljišta, uvodi se potreban kompleks gnojiva, a grmlje polažu i zaklanjaju.

Tijekom listopadnog razdoblja usredotočite se na pripremanje loze za zimu

Vegetacija loze i fenološka kontrola

Za pravovremenu berbu potrebno je znati početaksvake vegetativne faze u jednoj regiji.Poznavanje bioloških značajki grožđa omogućuje povećanje prinosa, prikaz novih sorti s jedinstvenim okusom.

U tu svrhu agrotehnologija omogućuje fenološko praćenje i analizu svake fenofaze.Uzgajivači prate grmlje grožđa, označavajući početak svakog razdoblja faze.U pravilu, s početkom stabilne topline u rasponu od 8-10oC:

 • Početni stadij prijeloma pupoljaka je cepanje topa koji pokriva pupoljak pupoljaka i pojavu mladog lišća.
 • Promatranje početka cvjetanja počinje oko mjesec dana nakon otvaranja pupoljaka.Razdoblje ispuštanja kapica iz pupoljka grožđa bilježe uzgajivači kao ulazak biljke u fazu cvjetanja.
 • Kraj procesa cvatnje slavi se od vremena kada su raceme cvjetale na svim plodnim izdancima.
 • Slijedi promatranje početka faze zrenja grožđadržati 25-30 dana nakon kraja vremena cvatnje.
 • Zrno bobica zabilježeno je u 20-25 dana na vrlo ranim zrelim grmovima.Desetodnevni interval iz tog razdoblja napravljen je za rano, srednje i kasno razdoblje cvatnje.U tom razdoblju bobica postaje elastičnija, postaje karakteristična za boju sorte.
 • Kako bi se utvrdila cjelovitost sazrijevanja plodova, početak njihovog sakupljanja započinje proces promatranja nakon obilježavanja početka zrenja prvih sorti.

Vrijeme prikupljanja ovisi o izradi opažanja koja uspostavljaju točniji vremenski okvir za svaku fazu.

Pravilnim planiranjem prikupljanja izbjeći će se gubici.Osim toga, moguće je utvrditi vrijeme sakupljanja svake sorte grožđa.

Takvo poznavanje vegetacijskih faza svake sorte grožđa omogućuje pravilan odabir i smještaj svake biljne vrste, izračun sheme agrotehničkih mjera koje imaju svoje suptilnosti za svaku vrstu biljke.