Savjeti za čuvanje crnih i šarenih krava Krave

Jedna od najboljih mliječnih sorti je crno-bijela pasmina krava. To je treće mjesto u našoj zemlji nakon crvenih krava i simentalki. Distribuirana diljem Rusije i cijenjena za dobru produktivnost.

Atributi glavnih pasmina

Pojava bjeloruskog crno-bijelog burena pokazala se na temelju dvije pasmine - ostfrizijanaca i Nizozemaca. U početku, novouvedena životinja nije imala visoku otpornost na bolesti i zahtijevala je pažljivo održavanje i održavanje.

Početkom dvadesetog stoljeća, nakon rada uzgajivača, pjegava životinja dobila je druga svojstva - vrijednost mesa i snažan imunitet.

Glavne značajke stoke s pjegavom odijelom uključuju:

 • crna koža s nasumično raspoređenim snježnobijelim točkama različitih veličina;
 • izdužena glava, izdužena;
 • rogovi su sivi, istaknuti na krajevima;
 • vrat je srednje duljine, u naboru je slabost mišića;
 • tijelo je plosnato, u području križnog zgloba prošireno;
 • dubina prsnog košaoko 70-75 cm;
 • otporni i snažni udovi;
 • vime je u obliku čaše, stražnje bradavice su blizu jedna drugoj;
 • volumen trbuha.

Prosječna visina grebena je oko 140 cm.

Vrste

Ovisno o pokazateljima produktivnosti i težine, ova pasmina je podijeljena u nekoliko vrsta.

 1. Crno-crno. Životinja se uzgaja uglavnom u središnjim dijelovima zemlje. Ima veliku masu i tjelesnu građu - prosječna masa krava varira od 550 do 650 kg. Uzgoj mesa i mliječnih namjena.
 2. Ural. Životinja sa suhom konstitucijom je lagana i skladna. Prosječna težina je 450-500 kg.
 3. Sibirski. Imati manje težine od životinja iz središnje zone (težina - 500 560 kg) i manje guste od pojedinaca u regiji Ural.

Produktivnost

Proizvodnost mesa i mliječnih proizvoda ove pasmine uvelike ovisi o kvaliteti i ravnoteži prehrane.

Meso

Prosječna težina teladi od dana rođenja je oko 37 kg, junice do 42 kg. Dnevni prirast tjelesne mase kod mladih osoba varira od 600 do 800 g, oko 1000 g uz intenzivno hranjenje.

Mladi u dobi od 1,5 godina teže oko 420 kg, a veći pojedinci dosežu masu od 480 kg. Zbog preuranjenosti - intenzivnog povećanja mase, šarene glavočine i junice brzo se pretvaraju u veliki trup, s kojim možete dobiti veliku količinu mesa.

Ovisno o regiji za uzgoj, krava šarolike boje dosegne težinu od 600 do 650 kg. Takve dimenzijebez dodatnog koncentrata hrane za životinje. Zeleni, sijeno i sočna hrana - temelj prehrane takvih životinja.

Nakon klanja, prinos je oko 60%.

Mliječni proizvodi

Glavna vrijednost šarolikih krava je visok prinos mlijeka. Pokazatelji proizvodnje mlijeka ovise o regiji. Na njihovu vrijednost utječu ne samo klimatski uvjeti, već i pravila održavanja, njege i hranjenja:

 • u središnjim geografskim širinama do 8 tona godišnje, sadržaj masti do 3,7%;
 • u Sibiru daju od 6 do 8 tona mlijeka sa sadržajem masti od 3,7 do 3,9%;
 • U Uralu - do 5,5 tona, sadržaj masti je 4%.

U standardnim uvjetima, uz minimalnu njegu i normalnu prehranu, životinje proizvode 3 do 3,5 tone mlijeka.

Prednosti i nedostaci

Karakteristika crno-bijele pasmine krava uključuje nekoliko važnih prednosti:
 • dobar imunitet protiv bolesti;
 • visoka prilagodljivost u različitim klimatskim uvjetima;
 • brzo dobivanje na težini u normalnoj prehrani i načinu;
 • visoka produktivnost mlijeka i mesa.

Ova pasmina krava ima nekoliko nedostataka, čije je uklanjanje i danas relevantno:

 • uzgoj pedigrenih jedinki velike težine i veličine;
 • povećanje prinosa mlijeka, kao i postotak sadržaja masti i količine proteina u mlijeku;
 • uklanjanje glavnih razlika između podvrsta.

Pravila o sadržaju

Usprkos dobrim prilagodljivim svojstvima i malim zahtjevima za hranjenjem, povećati produktivnost i spriječitiRazvoj bolesti ove pasmine trebao bi osigurati odgovarajuće uvjete zadržavanja.

Raspored šupe

Ova životinja zahtijeva prostranu sobu - 2x2 m po osobi. Stalak mora uvijek biti čist, suh i dobro provjetren. Sve pukotine moraju biti izolirane kako bi se izbjegli propuhi, inače će stoka od stalne hipotermije stalno boljeti. Optimalna temperatura u šupi zimi je od 7 do 15 ° C.

Staja bi se trebala nalaziti na udaljenosti od 20 m od bunara, bušotina i prostorija za stanovanje.

Iznad šupe se može smjestiti tavan sa spremištem za sijeno, što će olakšati proces hranjenja životinja. Također, sijeno će stvoriti dodatno zagrijavanje za staju u zimskoj sezoni.

Svaka kabina mora biti opremljena jaslicama koje će držati dio sijena za jedno hranjenje. Za opskrbu vodom možete koristiti plastične ili metalne bačve s volumenom ne većim od 10 litara. Voda u spremniku uvijek mora biti čista, hladna. Zamjenjuje se svaki drugi dan.

Kako bi se spriječile bolesti, leglo se treba redovito mijenjati u staji - najmanje 1 put u 2 dana. Slama ili neprikladno sijeno za hranjenje pogodno je kao leglo.

Životinje se mogu držati pojedinačno ili na uzici kako bi se mogle slobodno kretati bez ozljeda.

Tijekom zimskog razdoblja, životinje treba brusiti svakodnevno, oprati bradavice i obrezati kopitama. Ljeti se u vodi kupaju krave.

Hranjenje

Za poboljšanje prinosa iŽivotinje s brzom izgradnjom mišića trebaju biti uravnotežene i pravilne.

Rastlinska hrana različitog sastava prikladna je za telad i odrasle osobe ove pasmine:

 • sukulent - silaža, korijenski usjevi i poljske trave;
 • krupno - sijeno, travno brašno i pljeva;
 • koncentrati - žitarice i njihova prerada.

Dodavanje različitih dodataka, minerala i vitamina prehrani provodi se tijekom hranjenja mladih životinja i oslabljenih životinja.

Dopunska hrana

Krmna hrana se daje životinjama u sjevernoj zoni, kao iu zimskom razdoblju kako bi se nadomjestio nedostatak hranjivih tvari prilikom hranjenja sijenom. Mnogi unose hranu u prehranu mladih životinja radi brzog dobivanja na težini i daljnjeg klanja.

Koristiti nekoliko vrsta hrane:

 • puna brzina - dodana glavnom hranjenju;
 • koncentrati - daju oslabljenim životinjama koje pate od nedostatka hranjivih tvari;
 • uravnotežen - optimiziranje dnevne prehrane životinja, sadrži sve potrebne vitamine i minerale.

Sva hrana mora biti pažljivo ispitana prije hranjenja životinje - ako postoji plijesan, trulež, žutilo, hrana se odlaže.

Osim toga, životinjama se nudi kamena sol za potporu radu gastrointestinalnog trakta, živčanog sustava i jačanja mišićnog tkiva.

Životinjama se za dopunu minerala daje zdrobljen kupus, šećerna repa, mekinje, uljne pogače iseno od graha.Sve ove komponente povećavaju stopu proizvodnje mlijeka i jačaju imunitet životinja protiv različitih bolesti.

Suptilnosti uzgoja

Parenje junica provodi se nakon puberteta, koji se javlja u dobi od 1,5 do 1,8 godina.Do tog vremena, životinja treba dobiti oko 300-320 kg težine.Ranija oplodnja može uzrokovati ozbiljan stres kod životinje.Kao rezultat toga, rodit će se bolesno ili slabo tele.

Spolni ciklus ženke traje od 20 do 23 dana.Ako je oplodnja bila neuspješna, estrus će se ponavljati svaki mjesec.Životinja će mučiti, podići rep, ponašati se zabrinuto.

Znakovi trudnoće

Ako u roku od 28-30 dana nakon oplodnje junica ne pokaže gore opisane znakove, može se smatrati trudnom.Razdoblje nošenja tele varira od 270 do 300 dana.Otprilike 40-45 dana prije porođaja, krava se više ne moli tako da sve svoje sile i energiju usmjerava na puni razvoj fetusa.

Uoči porođaja (u nekoliko dana) krava se ponaša s tjeskobom - postaje nervozna, stidljiva.Iz genitalija je obilježen obilan iscjedak, a područje prepone postaje meko i opušteno.

Životinja se prebacuje u zasebnu olovku čistom posteljinom, najprije se ispire područje pod repom toplom vodom, a zatim otopinom kalijevog permanganata.

Nije uvijek moguće da se životinja samo-vidri, osobito ako je to prvo tele, a plod se nalazi pogrešno (poprečno ili vertikalno).Stoga, vlasnik kadaPrvi znakovi teljenja trebaju nazvati veterinara, koji će kontrolirati proces i olakšati njegov tijek i za kravu i za tele.

Zahtjevi za brigu o potomstvu

Zdravo tele nakon porođaja bit će aktivno - podiže se samostalno na noge i približava se majci.

Ako krava nije imala vremena za lizanje, vlasnik je treba obrisati vrećicom kako bi uklonio sluz iz tijela iu području usta. Zatim se izreže pupčana vrpca, a preostali 12-13 cm dugi kabel obrađuje se zelenom bojom.

Uzgoj teladi provodi se u nekoliko faza:

 • hranjenje mlijekom, koje počinje od dana rođenja tele i traje do 4 mjeseca starosti;
 • zatim dolazi hranjenje bez mlijeka - u prehranu se uvodi dodatno hranjenje koje traje do 6 mjeseci;
 • stadij intenzivnog rasta i dobivanja na težini do 1 godine - životinje se u potpunosti prenose u hranu za odrasle;
 • završni stadij - uravnoteženo hranjenje s dodatkom različitih biljnih krmiva sve dok životinje ne dosegnu spolnu zrelost (1,5-1,8 godina).