Savjeti za njegu oštrine aronije

Popularna voćarska kultura u središnjoj Rusiji je planinski pepeo.Aronija ashberry, uzgoj i njegu koje ne zahtijevaju puno truda, ima mnogo sorti.Uzgaja se u dekorativne i medicinske svrhe.Plodovi biljke su vrlo korisni.Za dobre pokazatelje prinosa potrebno je osigurati optimalne uvjete za grmlje.

Proces sadnje

Proces se sastoji od nekoliko faza.Držeći se svih pravila, možete biti sigurni da će se biljka ukorijeniti.

Optimalni uvjeti

Žbunja preferira dobro osvijetljena područja.Najbolja vrsta tla za njega su ilovače s neutralnim pH.Može rasti na pjeskovitim i kiselim tlima.Slano zemljište definitivno nije prikladno.Kontraindikacija nije pojava podzemnih voda, jer je korijenski sustav površan.

Vrijeme sjetve

Sadnja se obavlja u proljeće ili u jesen: krajem travnja ili sredinom rujna.Neki vrtlari preferiraju jesensko vrijeme, jer se tijekom zime tlo taloži.U proljeće, grm aktivno počinje rasti.

Bolje je odabrati kišni dan ili biljku u kasnim poslijepodnevnim satima.

Sadni materijal

Kupnjamladunče, morate obratiti pozornost na njegov korijenski sustav. Možete slomiti korijen i pogledati iznutra. Ako je zelena, sadnica je pogodna za sadnju. Visokokvalitetne biljke trebaju imati korijenje s 2-3 grane, duljine oko 30 cm, a korijenje se tretira glinenom kašom.

Iskrcavanje

Razmak između grmlja 2-2,5 m, od drugih kultura jaz je 3 m. To će spriječiti njihovo zasjenjenje. Pripremite jamu. Njegove optimalne dimenzije trebaju biti 0,5 m dubine i 0,6 m širine. Tlo se priprema miješanjem komponenata:

  • iskopano tlo;
  • 1 kanta humusa;
  • 300 g drvenog pepela;
  • 150 g superfosfata.

Ova smjesa se puni trećom rupom u otvoru za slijetanje. Do polovice dubine daje se plodna zemlja. Ulijte 10 l vode. Pripremljeni sadnica se spušta na takav način da korijeni nisu savijeni, a do 2 cm od korijena vrata su pod zemljom. Zaspao je u tlu, nabijen. Ulijte još 10 litara vode. Odozgo položite sloj malča u visini od 5-10 cm, možete uzeti slamu, humus, treset.

Zatim se vrši obrezivanje izbojaka, ostavljajući na njima 4-5 pupova.

Pravila skrbi

Aronija je skromna kultura. Da bi zadovoljila domaćina prekrasnim pogledom i dobrom žetvom, morate slijediti neka pravila.

Zalijevanje i otpuštanje

Uzgoj aronije osigurava pravovremenu hidrataciju. Količina vode za navodnjavanje određuje se prema starosti biljke (oko 2-3 kante po grmu).

Nemoguće je kopati zemlju oko debla.To je samo labavljenje na dubini ne više od 8-10 cm.To se radi nakon svakog zalijevanja, kao i rano proljeće, u ljeto (oko 4-5 puta) i nakon branja plodova.

Hranjenje

Na temelju sastava tla utvrditi količinu i vrijeme primjene gnojiva. Plodno zemljište oplođeno u proljeće i jesen, iscrpljeno je i ljeti. Proljetni preljev sastoji se od dodavanja 50 g amonijevog nitrata. Zatim stavite sloj malča iz komposta, gnoja i humusa.

Ljeti se može oploditi organskom tvari: otopinom divizma (omjer 1: 5) ili ptičjeg izmeta (omjer 1:10). U jesen se pepeo (0,5 l) i superfosfat (100 g) koriste kao gornji sloj.

Obrezivanje

Briga o aroniji zahtijeva pravilnu formaciju grma. To će upozoriti na njegovo zgušnjavanje. Proizvedite 3 vrste obrezivanja:

  • stanjivanje;
  • sanitarni;
  • protiv starenja.

Sljedećeg proljeća nakon sadnje, odrezati rezultirajući rast u bazi. Konoplja ne bi trebala biti velika tako da se tamo ne razmnožavaju štetnici. Ostavite nekoliko snažnih i snažnih izdanaka koji se poravnaju po visini.

Svake se godine u Aroniju doda još nekoliko grana. Kada njihov broj dosegne 10, nastaje biljka. Izbojci stariji od 8 godina postaju neplodni. Uklanjaju se, na njihovo mjesto dodaju mladi tako da se promjer grma ne povećava.

Sanitarna rezidba obavlja se u jesen. Uklonite suhe, oštećene ili štetne grane. Kada biljka ostari, možetepomladiti. U tu svrhu u cijelosti sjeći Aroniju.

Iz novih izdanaka formiraju grm.

Tretman za štetočine

Da bi se spriječile bolesti, poduzeti preventivne mjere. U rano proljeće, prije formiranja pupova, grm je tretiran s 1% Bordeaux tekućine. Poprskan mješavinom više i na jesen nakon pada lišća. Također možete koristiti 7% otopinu uree. Također će služiti kao dušikovo gnojivo.

Zaključak

Uzgoj aronije i briga za njega neće biti teško ako znate sve kulturne preferencije. Njezin estetski izgled oduševit će oči čak i najrazličitijih dekoratera.