Vrste nosača grožđa

Stalci grožđa nužni su za uzgoj kulture.Bez njih, grožđe je bespomoćno.Dizajn rešetke su razne rešetke, ali se mogu napraviti ručno.

Idealni vinograd s betonskim stubovima u rešetki s jednim krilom

Vrijednost potpore za grmove

Podupirači grožđa imaju različite mogućnosti.Najbolji su s žičanim rastezanjem.

Vrijednost potpore za grožđe je velika:

 • Pagonti grožđa sustavno se stavljaju na police.
 • Svi dijelovi grma su pokriveni suncem.
 • Lišće može aktivnije proizvoditi organsku tvar, što značajno povećava prinos.
 • Grozdovi sazrijevaju u kraćem vremenu.
 • Osobine okusa bobica su poboljšane.
 • Loza aktivno dozrijeva.
 • Dobro provjetravanje grma sa svih strana smanjuje razvoj gljivičnih bolesti.
 • Izvrsni uvjeti za oprašivanje cvijeća.
 • Lakše je brinuti se za usjev i žetvu.

Kako odabrati mjesto za vinograd?

Ugradnja regala za njihov vinogradruke, morate zapamtiti da je ovo dugo vremena. Stoga, morate to ispravno uzeti. Važno je odabrati područje s dobrim sunčevim svjetlom.

Usmjerite smjer potpore od sjevera prema jugu. Primjenom ovog znanja u praksi vinograd će dobiti pokrivenost tijekom dana.

Usmjeravanje redova u vinogradu

Jednostruka ravnina grožđa

Vertikalni štand s jednom ravninom najpopularniji je među ljubiteljima grožđa. To je najjednostavnija podrška koju možete učiniti svojim rukama bez poteškoća. Na takvom stalku grm nalazi se u jednoj ravnini. Prednosti ovog objekta su sljedeće:

 • jednostavnost u strukturi;
 • lakoća brige za vinograd;
 • uniforma za dozrijevanje voća;
 • između redova grmlja mogu se saditi i drugi usjevi.

Dizajn rešetke kukova s ​​dimenzijama

Ali teško je uzgojiti snažnu vinovu lozu na ravnim stalcima, jer postoji velika vjerojatnost da će se vinograd zgusnuti. Ova potpora ne dopušta da se formira mnogo rukava.

Za izradu grožđa vlastitim rukama prikladni su raznovrsni ručni predmeti: drveni stupovi, azbestno-cementne cijevi, metalni, metalni uglovi.

Strojno obrađeni drveni regali

Visina regala određena je u skladu s rastom sorte grožđa, a cijevi su udaljene otprilike 3-4 metra jedna od druge. Donji dio cijevi zakopan je u zemlju 30-40 cm i betoniran.Promjer cijevne police mora biti 1,5-4 inča (do 10 cm).

Zatezanje žice ili težine trsova s ​​voćem može dovesti do deformacije stupova.

Mjesto pričvršćenja bočnih elemenata na jednu ravnu rešetku

Kako bi se to izbjeglo, potrebno je spojiti gornji dio postolja s cijevi tanjeg promjera.Potom će podrška dobiti elastičnost.Bolje je odabrati žicu od 2-4 mm.promjer bakra ili aluminija.Metalna žica brzo hrđa, zbog čega je često potrebno mijenjati.

Na jednoj ravnoj rešetki moguće je formirati od 2 do 6 rukava.Sve ovisi o tome koliko su grmovi zasađeni.

Jednostruka podloga za grožđe često se dizajnira vlastitim rukama na različite načine.Svaki vlasnik bira ono što mu je najprihvatljivije.

Jednostrani nosač s dvostrukom žicom

Vrlo dobra vrsta ravnog stalka s dvostrukom žicom.Prilikom izgradnje vlastitim rukama, važno je pravilno pričvrstiti žicu.Na dva ekstremna stupa pričvrstite poprečni nosač.Između njih i ispružene žice.Izgleda kao ispruženi hodnik duž duljine jedne ravnine, gdje se žica proteže desno i lijevo.

Jednoslojna rešetka u stakleniku

Postolje s vizirom

Ovo je vrijeme kada je vertikalna rešetka nastavljena u stranu.Na "viziru" je žica dalje napeta.Dakle, korisna površina se povećava, a poboljšava se rasvjeta, prozračivanje kulture.

Za ovaj je štand prikladnije brinuti se.iza grma.

Verzija u obliku slova T

Visina takve rešetke ne bi trebala prelaziti 1 m. 50 cm. Kada takve potpore nosite svojim vlastitim rukama, trebate pričvrstiti žicu u parovima:

redovi na vrhu s razmakom od 50 cm na desnoj strani i također s lijeve strane.Dva reda na donjim rubovima, s razmakom od 25 cm sa strane.

Stalak s visinom

Tapiserija s dobitkom za vješanje

U ovoj verziji stabljika je povezana s potpornjima.Dobitak se lijepo spušta.

Stalovi s dvije ravne loze

Stalci s dvije ravnine mogu izdržati snažnu lozu vinove loze, koja ima sposobnost otkrivanja bolje od jednog ravnog stalka.Ali ova vrsta regala također ima nekoliko mogućnosti oblikovanja.Želite li vlastitim rukama napraviti rešetku s dvije ravnine za grožđe, morate razmotriti sve mogućnosti za donošenje ispravne odluke.

Bipolarni metalni stalak iz ugla

Stalci s dvije ravnine su sljedećih tipova:

Ravne crte: dvije ravnine koje su paralelne jedna s drugom,V - oblik: dvije ravnine s nagibom prema unutra.U obliku Y: dvije paralelne ravnine u donjem dijelu, a na vrhu se skreću pod kutom jedna prema drugoj 45-60 stupnjeva.

S povećanjem visine: model podsjeća na jednu ravninu s vizirom.

Biplanska rešetka izrađena od metalnih cijevi

Ali razlika je u prisutnosti vizira na svakoj ravnini, koji su usmjereni u suprotnom smjeru od središta osi.

Oblik - Y-oblik

Ovi modeli omogućuju uzgoj sorti grožđa koje učinkovito daju rast, što značajno poboljšava prinos.Zahvaljujući ovoj strukturi, grozdovi ne umiru od vrućeg sunca ili padaju s vjetra.

Važno je da se, ako se želi, takva postolja mogu napraviti neovisno.