Pravila za sadnju lunarnog češnjaka češnjak

Češnjak je popularna kultura mnogih ljetnih stanovnika. Ovo voće je cijenjeno zbog svoje sposobnosti da hrani daje karakterističan začinski okus i snažna antibakterijska svojstva. Češnjak, ovisno o načinu sadnje može biti i proljeće i zima.

Za dobivanje dobrih prinosa potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Potrebno je pažljivo pripremiti tlo i napraviti potrebno hranjenje. Potrebno je posvetiti posebnu pozornost izboru sorti češnjaka. Važnu ulogu igra vrijeme slijetanja. Mjesečev kalendar će vam pomoći odrediti koliko puta je bolje zasaditi ovu kulturu.

Kada se sadi češnjak, tako da je to bila žetva - reći će lunarni kalendar

Kako bi se odabralo optimalno vrijeme početka slijetanja, potrebno je uzeti u obzir vremenske uvjete u određenoj klimatskoj zoni.

Opća načela za primjenu lunarnog kalendara

Povijest korištenja lunarnog kalendara datira još iz antičkih vremena. Postupno se znanje sistematizira i transformira. Suvremeni znanstvenici vjeruju da Mjesec utječe na sve žive organizme i na faunu i na floru. Tip kalendara, koji se temelji na izmjeni mjesečeve faze, je široko rasprostranjen. Mnogi vrtlari i vrtlari su njime vođeni. Uz to, možete odrediti povoljne dane za sadnju češnjaka.

Stanje Mjeseca u ovom trenutkuodređuje kada je moguće zasaditi češnjak, au koje dane vrijedi uzdržati se od njega.

Faze Mjeseca - shema

Prirodni satelit Zemlje može biti u jednoj od četiri faze:

  1. Mladi mjesec. U ovoj fazi nebesko se tijelo ne može vidjeti sa Zemlje. Mjesec je na istoj liniji sa suncem i zemljom i okrenut je planeti tamnom stranom.
  2. Rastući Mjesec. Satelit poprima oblik srpa, najprije uzak, ali postupno se širi.
  3. Pun mjesec. Nebesko tijelo je u potpunosti vidljivo, ima oblik kruga.
  4. Mjesec starenja. Ovu fazu karakterizira pojava obrnutog srpa, čija se debljina postupno opada.

Mjesečev mjesec ili razdoblje za koje satelit prolazi kroz sve faze uključuje 29 ili 30 dana. Morate biti u stanju odrediti trenutnu mjesečevu fazu, kako ne biste propustili dan kada možete zasaditi češnjak.

Prema kalendaru lunarnog sijanja dopušteno je saditi češnjak kada je mjesec u fazi rasta. Tada će sjemenke dati maksimalne izdanke.

Osim toga, predviđaju se i povećanja prinosa. Češnjak zasađen u ranom rastućem mjesecu, kada je na nebu vidljiv samo uski pojas polumjeseca, ubrzano će rasti.

Opadajući Mjesec - vrijeme sadnje češnjaka

Iskusni vrtlari preporučuju sadnju ovog usjeva s opadajućim mjesecom.

Ovu fazu karakterizira aktivan rast onih povrća čiji su plodovi u podzemnom dijelu. I ovo je razdoblje prikladnije za skupljanje voća, hranjenje, uništavanjekorovne biljke i deratizacija. To je vrijeme kada možete provesti preliminarnu pripremu tla za sadnju češnjaka.

Sadnja češnjaka prije zime

Mjesec je razdoblje u kojem kultivirane biljke akumuliraju energiju za daljnji rast. Plant češnjak u ovom trenutku je nepoželjan. Najnepovoljnija faza Mjeseca za biljke. Ovo je vrijeme odmora za biljke.

Izvrsni izdanci češnjaka zasađenih rastućim Mjesecom objašnjavaju se visokom razinom podzemnih voda u tom razdoblju. Tako se stvaraju najpovoljniji uvjeti za klijanje zuba.

Zimski i proljetni češnjak - razlika

Uvjeti sadnje zimskog češnjaka

Uzgoj zimskih sorti ima svoje prednosti. Produktivnost pri slijetanju prije zime je obično mnogo veća. Osim toga, moguće je prikupiti zrelo voće dovoljno rano.

Da biste ostvarili prednosti, morate znati u koje vrijeme možete početi saditi češnjak. Obično iskusni vrtlari to rade u jesen. Slijetanje zimi može se obaviti krajem rujna, listopada ili početkom studenog. Ne postoje točne informacije o broju za početak rada. To je zbog različitih vremenskih uvjeta u klimatskim zonama.

Optimalne vrijednosti temperature za sadnju češnjaka prije zime su 13-15 ° C.

Zimske vrste Petrovskog češnjaka

Prilikom sadnje češnjaka prije zime treba napomenuti da toplo vrijeme može izazvati klijanje klinčića. S dolaskom prvog mrazaklice će umrijeti, što će značajno smanjiti količinu žetve.

Također je važno za zimski češnjak da korijenski sustav biljke ima dovoljno vremena da se stvrdne prije početka hladnog vremena. Optimalna dubina klijanja je 15 cm, a traje oko dva tjedna.

Uz zimski lunarni kalendar moguće je odabrati dan za sadnju češnjaka. To je najbolje učiniti kada mjesec uđe u fazu pada.

Ako se češnjak ne posadi na vrijeme - može trunuti

Nemojte saditi ovu kulturu prije zime u neprikladne dane, na mladi mjesec ili pun mjesec. Rizik da se karanfili postanu žuti i trulež se povećava. To će utjecati na kvalitetu izdanaka u proljeće.

Popis povoljnih i nepovoljnih dana za sadnju možete upoznati unaprijed pregledavajući kalendar sjetve za tekuću godinu ili samostalno promatrajući položaj Mjeseca.

Uvjeti sadnje proljetnog češnjaka

Proljetni se češnjak tradicionalno sadi u proljeće nakon što se uspostavi stabilna pozitivna temperatura zraka. Za klijanje klinčića, njegove vrijednosti ne smiju se ispuštati ispod 5 ° C. To razdoblje obično pada krajem travnja ili početkom svibnja.

Povoljni dani određeni su lunarnim kalendarom. Na rastućem mjesecu potrebno je pripremiti tlo. Za proljeće češnjak trebaju hranjive tvari koje sadrže dušik. Biljni klinčić trebao bi biti kada mjesec uđe u fazu silaznog spuštanja.

Proljetni češnjak također treba zasaditi na opadajućem mjesecu

Ako ste za to zasadili proljetni češnjak na nepovoljan dan, onda ga rastite i postavitevegetativna masa biljke će biti spora.To će utjecati na veličinu žarulja zrelog češnjaka.

Proljetni češnjak ima blagi okus.Njegova glavna prednost je mogućnost dugotrajnog skladištenja.To je glavna razlika proljetnih sorti od onih koje su zasađene prije zime.

Uzgoj češnjaka i dobivanje visokih prinosa je jednostavan.To je prilično skromna kultura.Različite metode sadnje, za ljeto i zimu, omogućuju osiguravanje prisutnosti ovog povrća na stolu tijekom cijele godine.Za uspješno uzgoj češnjaka tijekom sadnje potrebno je uzeti u obzir temperaturne značajke klimatske zone, kao i preporuke lunarnog kalendara.