Kako potopiti sjemenke mrkve prije sadnje mrkve

Kao što svi znaju, u sjemenkama mrkve postoji velika količina eteričnih uljai druge inhibitorne tvari koje ne dopuštaju da vlaga brzo teče u "srce" embrija, usporavajući klijanje.Ali upravo zbog prisutnosti tih tvari sjeme mrkve može se skladištiti dugi niz godina (po potrebi) bez gubitka svojstava klijavosti.Prije sjetve preporuča se oprati ih toplom vodom i potopiti.Takav proces će pripremiti sjeme na najbolji način.Inače, kada se sadi suho sjeme, sadnice će se pojaviti ne ranije nego u 15-18 dana.Tijekom tog vremena, inhibitori se postupno ispiru iz sjemena, vlaga ulazi u embrij i počinje klijati.

Sjeme mrkve može se skladištiti mnogo godina nakon žetve

Ako ima dovoljno vremena, potrebno je tretirati sjeme prije sjetve, kako bi se žetva ne samo približila, već ivoditi brigu o kvaliteti mladih mrkvi.

Priprema sjemena

Pravilno namakanje sjemena također je važna točka.Prije toga preporuča se dezinfekcija.Za postupak namakanja, trebat ćete zalihu:

 • ravne posude za pečenje, sudochki ili odgovarajuće ploče (ovisno o količini materijala);
 • voda za izlijevanje (poželjno je da se odmrzne ili pročisti),
 • gazaizrezati iz;
 • sadni materijal.

Pokušajte ne primjenjivati ​​vodu iz akvadukta na klijanje sjemena mrkve, što može utjecati na kvalitetu procesa (klor negativno utječe na embrij).

Sam postupak namakanja nije teško provesti.Sjemenke se polažu na gazu i prekriju drugim slojem vlažne gaze.Dobiveni snop se stavi u odabranu posudu i prelije se vodom tako da u potpunosti prekrije rez. Tekućina koja se koristi za namakanje mora biti topla, ali ne viša od +40 stupnjeva.Voda će se na kraju pretvoriti u smeđu boju, a zatim je treba isušiti i zamijeniti novom.Postupak zamjene vode provodi se onoliko puta koliko je potrebno kako bi se osiguralo čišćenje.

Tanjurići s vodom stavljaju se na mjesto skriveno od sunca (zamračeno).U zatvorenom prostoru poželjno je održavati optimalnu temperaturu od 20 stupnjeva.Brojni vrtlari koriste učinak staklenika, omatajući posudu u vrećicu od polietilena i tek onda je ostavljaju na tamnom mjestu.

Voda u kojoj je sjeme natopljeno treba periodično mijenjati

Namakanje sjemena ne uključuje opskrbu kisikom, stoga ne brinite o embrijima.Ne guše se i proklijaju prije sjetve.Međutim, preporučljivo je pratiti trajanje sjemena u vodenom okolišu, tako da se embriji ne izgube.Obično je 48 sati sijanja mrkve u vodi dovoljna za oticanje.Preporučljivo je ne bacati one koji su se pojavili odmah nakon namakanja.Prvih nekoliko satine reci ništa o njihovoj klijavosti. Poželjno je odbaciti samo dan nakon što sjeme ostane u tekućini.

Čak i uz gubitak od tri dana, postupak je pogodan za namakanje, jer će natečena sjemena brzo ustati (već u drugom, trećem danu), a sadnja suhog sjemena će dovesti do izbojka čekanja najmanje 20 dana kasnije.

Moguće je intenzivirati proces rasta klice sjemenki mrkve, ako je sjeme natopljeno vodkom. Ovaj se savjet može činiti specifičnim, ali takav tretman prije sjetve jamči trenutne izbojke drugog dana nakon sadnje.

Tehnologija namakanja

Sjeme mrkve presavijeno je u vrećicu od gaze i natopljene u votku četvrt sata. Imajte na umu da sjeme ne bi trebalo biti duže! Ovo vrijeme je dovoljno da rastopi sva eterična ulja koja su u sjemenu u votki. Nakon ovog preplantacijskog tretmana potrebno je isprati sjeme (više od jednom) u tekućoj vodi. Nakon toga se temeljito osuše i sadi se sadni materijal.

Namakanje vodke vrlo je popularno među ljetnim stanovnicima.Ova metoda može povećati klijavost ne samo sjemenki mrkve, nego i celera, peršina i kopra. Ove su kulture poznate po tome što ih je teško klijati.

Namakanje sjemena mrkve u votki za samo 15 minuta značajno poboljšava klijanje

Potopiti pomoću biološki aktivnih otopina

Vrlo često, naDa biste aktivirali rast zametka u tekućini za poplave, morate dodati posebna biološka rješenja.Najpopularnije među njima su:

 • Epin.Ovaj lijek uz stimulirajući rast omogućuje zametku u sjemenu da se brzo privikne na ekstremne vremenske uvjete (mraz, nedostatak svjetla).
 • Cirkon.Temelj ovog dodatka je cikorijska kiselina, koja se oslobađa iz ehinaceje i snažan je aktivator procesa rasta, kako klica, tako i korijenskog sustava.
 • HUMAT.Ovaj aktivator se dobiva alkalnom hidrolizom treseta ili mrkog ugljena.Temelji se na natrijevim ili kalijevim solima humusne kiseline.

Bilo koji od ovih lijekova pomaže aktivirati klijavost sjemena.Na današnjem tržištu postoji ogromna količina takvih aditiva i možete odabrati onu koja odgovara vašim osobnim zahtjevima i željama.

​​

Humat je čest aktivator rasta sjemena

Dražhirovanie

Kao što je već spomenuto, proces sadnje je proces koji zahtijeva određeno strpljenje i točnost.,Za brzo klijanje mrkve često se koriste obložene sjemenke.Ovaj postupak se sastoji u premazivanju sjemena zaštitnim omotačem, koji može biti različitog sastava.U početku se prelije s toplom vodom uz dodatak manganskih kristala (za dezinfekciju) i namoči u ovu otopinu preko noći.

U slučaju povećane hitnosti sjetve, dovoljno je držati sadni materijal u otopini za nekolikosati.Zatim pretočimo tekućinu, sipamo sjemenke mrkve u cjedilo, a zatim ih prije sušenja osušimo do slobodnog protoka.Međutim, treba paziti da se održi minimalna vlažnost.

Sljedeće se može koristiti kao prskanje:

 • obična brašna;
 • smjesa želatine (2 žlice želatine razrijeđene su u litri vode);
 • kuhani škrob;
 • otopina divizma (do 200 ml divizma koristi se po litri vode), itd.

Kada se koristi brašno, sjeme se jednostavno izlije u čašu i intenzivno miješa, postupno stvarajući ljusku oko sebe od mješavine vode i brašna.Glavna stvar je da se premazano sjeme ne lijepi jedna na drugu.

Prevučeno sjeme mrkve dobro klija i prikladno se sije

Tekuće formulacije kao spojna smjesa treba primjenjivati ​​postupno, po mogućnosti uz pomoć kućnog spreja.Otekle uzorke treba izlijevati u prikladne posude, obrađene iz aparata s ljepilom i napunjene hranjivom smjesom, koja uključuje treset, i finu frakciju humusa.Okrećemo posudu s jedne strane na drugu i formiramo peletirano sjeme, čiji promjer, zajedno s ljuskom, treba doseći od 3 do 6 mm.Nastali grašak se ulije s drvenim pepelom i polaže na sunčano mjesto s tankim slojem da se osuši.

Ako se takve dražeje temeljito osuše bez ostavljanja vlage unutar ljuske, mogu se sačuvati prije sijanja na suhom mjestu nekoliko mjeseci.Ako je obloženo sjemepotpuno osušite, a zatim pod povoljnim uvjetima skladištenja mogu rasti prije nego što padnu u zemlju.

Veliki plus korištenja ove tehnologije nije samo zaštita sjemena i aktivacija procesa rasta klica (lako se klija), nego i pogodnost sadnje.Sjetvajući krevet na uobičajeni način, mrkva raste vrlo gusto i mora se razrijeđivati ​​na određenom stupnju, izvlačeći jake izrasline.Da, i proces takvog plijevljenja nije najbolji način koji utječe na leđa radnika.Obložene sjemenke se lako sade pravilno, jedna na udaljenosti od oko 8 cm jedna od druge.Zatim se klijavost mrkve povećava i nije potrebno dodatno uklanjanje korova.U ovom slučaju, korijenski usjevi rastu čak i jaki.

Koliko će vrtlara imati toliko mišljenja o tome kako ispravno posaditi mrkvu.Neki tvrde da drazhirovanie - najbolji način za liječenje sjemena, a drugi kažu da je potrebno sipati mokro sjeme sa suhom finom ili obrisanom divljem u odnosu 4 dijela divizma na 1 dio sjemena.

Možete odabrati bilo koju od gornjih metoda za namakanje i obradu sjemena mrkve. Izbor bi se trebao temeljiti na brojnim karakteristikama: količini sjetve, sorti mrkve, vrsti zemljišta, kvaliteti sadnje itd. Samo uzimajući u obzir sve te točke i ispravnu obradu sjemena, možemo se nadati maksimalnoj klijavosti i visokokvalitetnoj žetvi!