Kada i kako sijati mrkve u Sibiru?mrkve

Sjetva bilo kojeg povrća zahtijeva optimalnu temperaturu zraka i pripremljenu zemlju. Razdoblje kada treba zasaditi plod određuje se za svaku klimatsku zonu posebno.

Prilikom sadnje mrkve treba uzeti u obzir klimatske uvjete regije

Je li moguće uzgoj mrkve u Sibiru?

Sjeverni dio Azije, koji zauzima Sibir, karakterističan je za raznolikost klime i prilično je strog na svom većem području. Hladna regija nije bogata plodnim tlima. Unatoč tome, u nekim područjima prirodni uvjeti omogućuju uzgoj i sjetvu povrća, žitarica, voća i bobičastog voća.

Tako popularno i korisno povrće, poput mrkve, često se nalazi u sibirskom povrtnjaku. Dobro podnosi hladnoću, a mnoge sorte se uspješno uzgajaju na ovom području.Izboje mrkve izdrži smrzavanje na četiri stupnja ispod nule. Ali temperatura ispod osam stupnjeva pridonosi prijelazu škroba u šećer i pogoršanju kvalitete voća.

Mnogi recepti ne mogu se zamisliti bez mrkve. Njegov sastav je bogat vitaminima i mineralima. Njegova redovita uporaba omogućuje vam da spasite vid, snizite razinu kolesterola u krvi, normalizirate probavu i pritisak.

Mrkve su uključene u mnoga jela, tako da će uvijek biti u potražnji

Sorte mrkve

Prije nego počnete sijati usjeve korijena, morate odabrati odgovarajuće sorte, jer nisu sve prikladne zasurova klima Sibira.Najprikladnije su sorte srednje sezone:

 • Sorta Dayana je prilično plodna, plodovi su joj ukusni i slatki.Dozrijevanje se odvija 110-120 dana.
 • Vrtna sorta Nantes 4 zasađena je u otvorenom tlu.Razlikuje se u visokim okusima.Od sjetve do zrelosti plodova prolazi 85-90 dana.
 • Raznolikost Shantane razvijena je za hladne uvjete Sibira.Usjevi korijena su veliki i dugo se skladište.Vegetacijsko razdoblje je 110-130 dana.
 • Vitamin 6 je veliko voće s visokim sadržajem šećera.Ali kad sazriju, mogu puknuti.Očekujte da berba neće imati više od 100 dana.
 • Losinoostrovskaja 13 jede se za 90 dana.Ove sočne plodove sije se u proljeće i jesen.

Također za sadnju upotrebljavati sorte: skraćeni Altaj, Nastena-slatki zub, Kraljica jeseni. To su najbolje sorte mrkve za Sibir.

Šantanske mrkve savršene su za uzgoj u Sibiru

Kada je bolje sijati mrkve

U sibirskim uvjetima ne treba žuriti sjetvom.Uostalom, neočekivani mraz može uništiti biljke ili negativno utjecati na njihovu klijavost.

Sjeme mrkve sije se u rano proljeće i prije zime (jesen).Vrijeme slijetanja odabire se prema željenom rezultatu.To ovisi o svrsi daljnje uporabe.mrkve, na obilježjima određene sorte i vremenskim uvjetima.

Jesenska sjetva

Kada je žetva iz prošle godine već završena, a nova još nije zasađena, subwinter sjetva mrkve štedi. Da biste dobili rano povrće za svježu uporabu, potrebno je posaditi sjeme u jesen. Ali takve mrkve neće dugo biti pohranjene.To je jedan od nedostataka sjetve prije zime.Što se tiče prednosti jesenske sadnje, one uključuju:

 • veće mrkve u usporedbi s proljetnim plodovima;
 • ​​
 • plodovi su otporni na bolesti, postaju jači do pojave štetočina;
 • nema potrebe za namakanjem i sušenjem sjemena prije sjetve;
 • usjev se ubire rano, a upražnjeni dio može se uzeti pod sjetvom drugih usjeva.

Neophodno je odabrati posebne subwinter sorte mrkve.Najbolje vrijeme za sjetvu je sredina studenog.Sadnja tijekom tog razdoblja omogućit će mrkvi klijati u dogledno vrijeme.Ponekad iskrcavanje počinje u listopadu.

Kalijeva sol je mineralno gnojivo za mrkve

Prije sjetve potrebno je tlo pripremiti hranjenjem mineralnim gnojivima (kalijeva sol, superfosfati) i takve organske tvari,kao stelja ili gnojivo, bolje je ne koristiti.

Sjeme se uzima suho.Ne morate ih imati blizu jedan drugome, tako da veliki plodovi imaju dovoljno prostora i ne moraju ih ponovno zasađivati.Dobra žetva može se dobiti ako sadite sjeme na dubini od oko dva centimetra, a ostavite između njih petnaest centimetara.

Kreveti nisu dopušteni.nalazi se u dolini i na padini, tako da u proljeće ne istječe rastopljena voda.Potrebno je provesti stanjivanje s gusto posađenim plodovima.U jesenskom razdoblju preporučljivo je koristiti više sjemena nego u proljeće kako bi se točno postigao željeni prinos.

Ako slijedite ova jednostavna pravila, u lipnju možete probati ubrane mrkve.

Proljetna sjetva

Proljetna sadnja najčešća je u Sibiru, iako se ne razlikuje mnogo od jesenske sjetve.Plodovi neće biti tako veliki, ali su prikladni za skladištenje, žetvu i zamrzavanje.Sjeme zahtijeva prethodnu pripremu.Prednosti proljetne sadnje su:

 • dugotrajno skladištenje korijenskih usjeva, gotovo do sljedeće berbe;
 • Velika količina vitamina u plodu.
 • Među nedostacima proljetne sjetve možemo razlikovati:
 • tešku skrb, suzbijanje korova;
 • temeljita priprema i sušenje sjemena prije sadnje.

Za dugotrajno skladištenje mrkve savjetuje se započeti s postupkom sadnje od sredine travnja do kraja svibnja.Kada je zemlja još uvijek vlažna i više nalik prljavštini, nije vrijedno obrađivati ​​usjeve.

Sjetva mrkve treba obaviti u osušenom tlu

Proljetna sjetva uvelike ovisi o vremenskim uvjetima.On se savjetuje da ga drži kada je temperatura zraka najtoplija i zemlja se zagrije.To je potrebno kako bi se izbjegla prekomjerna količina vlage u tlu nakon zime.Dugotrajno taljenje tla izaziva pojavu mikroba u tlu.stogaprikladno je korištenje bioloških pripravaka koji sadrže korisne mikroorganizme.

Zemljište s vrtnim krevetima ne smije biti u sjeni, kao što su biljke poput svjetla. Ne preporučujemo sadnju mrkve na istom mjestu. Bolje je saditi sadni materijal tamo gdje raste i drugo povrće. Tjedan dana prije sadnje potrebno je izravnati i popustiti postelju, zalijevati toplom vodom i tretirati posebnom otopinom.

Potrebno je koristiti zaštitne mjere protiv štetnika. Kao i na jesen, treba provesti postupak stanjivanja. Nakon toga ne ostavljajte vrhove oko vrta.

Prije sjetve sjemena povrća u otvorenom tlu, potrebno ih je osloboditi eteričnih ulja. Sjemenke se temeljito peru u vrućoj vodi (više od 50 stupnjeva), neprestano sipaju vodu. Potom se potpuno osuše.

Sjemenke su raspoređene što je moguće ravnomjernije, ponekad ih miješajući s pijeskom ili piljevinom. Budući da su sjemenke vrlo male, bolje ih je zalijepiti pastom na papirnu traku. Time ćete uštedjeti vrijeme slijetanja.

Izboje mrkve potrebno je prorediti

Osnovni savjeti za sadnju povrća

Dakle, da biste dobili mrkvu u hladnoj regiji, morate slijediti neke smjernice:

 • potrebno je razumjeti kada je bolje sijati mrkve, kao i poznavati obilježja sadnje u proljetnom i zimskom razdoblju;
 • potrebno je odabrati one sorte koje su prikladne za određenu vrstu sadnje u skladu s godišnjim dobom;
 • trebalo bi biti tlo i sjemepažljivo pripremljeni;
 • kompetentna sadnja i briga osigurat će pristojnu žetvu;
 • žetva se provodi u vremenu tako da se korisna svojstva korijenskih kultura ne pogoršaju.

Nedostatak potrebnog znanja i vještina za sadnju povrća može dovesti do činjenice da nije moguće prikupiti pristojan usjev.

Ako odaberete pravi trenutak za sjetvu i ispravno pristupite njezi korijenskih usjeva, možete dobiti željene plodove lijepe, ukusne i zdrave mrkve, čak iu sibirskim uvjetima.