Kada i kako ukloniti mrkve iz vrta mrkve

Mrkve su dovoljno skromna kultura koja može sazrijevati u južnim i sjevernim krajevima, ali kako bi se očuvao okus i osiguralo dugotrajno skladištenje, potrebno ga je pravilno i pravodobno ukloniti iz kreveta.

Kvalitete okusa ovise o pravovremenom prikupljanju mrkve

O čemu ovisi vrijeme žetve

Ne postoje precizni rokovi za određivanje kada odabrati mrkvu, postoje samo opće preporuke koje se mogu razlikovati ovisno o mnogim čimbenicima. Stoga na zrelost mrkve i određivanje vremena berbe utječu:

  • sortna skupina (sorte ranog, srednjeg ili kasnog sazrijevanja);
  • svrhu uzgoja (za prodaju ili dugotrajno skladištenje);
  • klimatske uvjete poljoprivredne regije;
  • stanje tla u poljoprivrednoj regiji;
  • vrijeme proteklo od sjetve sjemena mrkve u tlo.

Mrkve u zemlji i dalje rastu i akumuliraju vitamine i hranjive tvari sve dok prosječna dnevna temperatura ne padne na stalnu +4 ° C.Jedine iznimke su sorte koje rano sazrijevaju, a koje bi trebalo iskopati ranije.

U isto vrijeme, mrkve, kao ni jedna druga korijenska kultura, osjetljive su na razdoblja u kojima bi se trebalo iskopati. Njegova zrelost, prezentacija iveličinu i vrijeme skladištenja. Rano rano, mrkva će biti nezrela, plitka i brzo će početi blijedjeti. Ako se propuste rokovi, korijeni mogu puknuti, postati vlaknasti i neukusni, a na njima će se početi formirati siva plijesan.

Ovisno o području poljoprivrede i klimatskim karakteristikama pojedinog grada, vrijeme za kopanje tog povrća s kreveta počinje od kraja kolovoza do kraja rujna.Da bi se odredilo točno vrijeme kada treba ukloniti mrkvu iz kreveta, dovoljno je iskopati nekoliko korijenskih usjeva slučajnim redoslijedom i vidjeti ima li na njima male korijene. Prisutnost takvih korijena ukazuje na to da je došlo vrijeme, a ako korijeni još nisu nastali, onda je vrijedno čekati još nekoliko tjedana.

Ako su mrkve dosegle samo tehničku zrelost (korijeni su dovoljno veliki, sočni, ali tanki bijeli korijeni još se nisu formirali na njima), a temperatura zraka se spustila na nulu, bolje je iskopati povrće nego izgubiti cijeli usjev zbog mraza. ,

Mrkve rastu sve dok traje toplo vrijeme

Uvjeti i pravila za berbu ranih zrelih sorti

Berba mrkve ranih zrelih sorti može početi već sredinom lipnja. Tijekom tog razdoblja, najzreliji i veliki korijenski usjevi obično se kopaju, ostavljajući slabiji neko vrijeme. Zbog nastalog slobodnog prostora preostale mrkve u tlu brzo sazrijevaju i značajno se povećavaju. Do kraja srpnja sve rano sazrijevamrkve se iskopavaju.S ovom metodom žetve važno je napuniti rupe ostavljene u zemlji nakon izvlačenja korijenskih usjeva, inače postoji vjerojatnost da muha od mrkve - glavni štetnik ovog korisnog povrća.

Rano sazrele sorte nisu namijenjene za dugotrajno zimsko skladištenje, ali imaju atraktivnu prezentaciju i stoga se najčešće uzgajaju za prodaju.

Žetva mrkve ranih zrelih sorti može biti istovremena, ne selektivna.U ovom slučaju, na praznom zemljištu, možete posaditi list ili zelenu salatu, cvjetaču, brokulu ili klice.

Rane mrkve se dugo ne skladište, moraju se odmah prodati

Uvjeti i pravila za berbu srednje i kasnih sorti zrenja

Srednje iLatice kasnog sazrijevanja beru se od rujna (u hladnijim regijama) do sredine listopada (u toplim sunčanim regijama).Najprikladnije je razdoblje od 25. rujna do početka listopada, kada je temperatura zraka još uvijek pozitivna, a tlo je dovoljno suho i labavo za kopanje usjeva.Kasnije zrenje ili zimske sorte mogu se ubirati kasnije - mrkve takvih sorti mogu izdržati kratkotrajne mrazeve do -3–5 ° S.

Osim toga, potrebno je proći najmanje 80 dana od sjetve, ali za dozrijevanje nekih zimskih sorti potrebno je od 90 do 110 dana.

Ovo cjelovito povrće ne može se ubirati u kišnom vremenu - to ga kvari tijekom skladištenja.

Idealno ako je dan prijeplanirana žetva je došla kiša ili je zemlja bila bogato zalijena. To će omogućiti da se posao radi preciznije i brže, jer će tlo biti dovoljno labavo.

Tehnika berbe ovisi o vrsti i sastavu tla. Tako se srednje ili kratko korjenasto povrće lako izvlači iz tla bez dodatnih uređaja. Za glinasta tla i sorte s dugim korijenjem, potrebne su vilice s tupim vrhovima ili bajonetnom lopatom.

Najkorisnije je sakupljati mrkve nakon kiše

U procesu berbe važno je pokušati ne oštetiti mrkvu. Slomljeni, izrezani ili oštećeni korijenskim nasadima vilica treba sortirati i pojesti na prvom mjestu - neće izdržati dugotrajno skladištenje. Isto vrijedi i za samoubojne mrkve.

Za čišćenje, razvrstavanje, podrezivanje i slanje u podrum to treba biti u najkraćem mogućem roku. Posebno je važno što prije presjeći vrhove. Ako se to ne učini, za 2-3 dana mrkva će postati dosadna i neukusna.

Poželjno je rezati vrhove do korijena, inače će bliže proljeću iz njega početi izniknuti novi izdanci, što će pogoršati okus mrkve.

Prije stavljanja mrkve u podrum, bolje je držati usjev za jedan dan pod baldahinom na dobro puhanom mjestu tako da se može ukloniti višak vlage, što može uzrokovati razvoj sive plijesni.

Berba mrkve mora biti dovršena prije početka kiše i hladnoće. U ovom slučaju, berba neće trpjeti i, ako se pravilno uskladišti, ostat će do kasnoproljeće.