Visok prinos: kako zaštititi mrkve od bolesti i štetnika Mrkve

Slučajno je da mrkve oduševljavaju vlasnike prijateljskim ulazima vrhova zelenih kišobrana, ali ne uspijevaju rasti i održavati visoki prinos korjenastog povrća. Male štetočine i bolesti mrkve tijekom skladištenja zaustavile su snove o zdravim salatama i ukusnim preljevima za juhe i glavna jela. Kako prepoznati bolest mrkve i odbiti invaziju insekata, poput mrkve, na krevete? Da biste to učinili, morate barem znati "neprijatelja u lice", i razumjeti što je pogodio korijene, mrkve štetnika ili gljivične i bakterijske bolesti.

Bolesti i štetnici mogu uništiti usjev mrkve ili ga učiniti neprikladnim za prodaju

Kako razumjeti da je korijenski usjev bolestan

Svi ljetni stanovnici vole velike, sočne, ukusne pa čak i mrkve. Zato ulažu toliko truda, skupljaju najbolje sorte i brinu se za hirovitu "lijepu djevojku" u vrtnim krevetima.Međutim, događa se da je nakon berbe mrkva gorka, a tijekom skladištenja na njoj se pojavljuju čudne točke.To su znakovi bolesti, jer se zdrava korjenasta biljka može dugo čuvati bez mijenjanja okusa i izgledavrsta.Sada ostaje da se shvati, s uzročnikom bolesti mrkve, suočeni ste.

Suha trulež (fomoz)

Fomoza mrkve je bolest koja se javlja u korijenu na kraju vegetacije.Uzročnik je gljivica koja se pohranjuje u tlu, u sjemenskom materijalu, u biljnim ostacima i samim korijenskim usjevima.Poraz počinje na vrhu i postupno pokriva cijelu površinu korijena.Na njemu se pojavljuju plitko suhe depresije smeđe boje s tamnim mrljama (spore gljivica).Izgleda da je zahvaćeno područje mumificirano.Glavni razvoj bolesti javlja se nakon berbe u skladištu.Pogotovo ako je temperatura povrijeđena skladištenje.

Ako se termometar u skladištu zaustavi na +10 ili više, tada se fomoz počinje aktivno širiti i može potpuno uništiti usjev.

Formozne mrkve dovode do truljenja korjenastog povrća

Otklanjanje opasne gljivice je teško, mnogo je lakše spriječiti njegovo pojavljivanje.U tu svrhu poduzimaju se sljedeće mjere:

 • Vrtlar mora odmah ukloniti biljne ostatke iz svih slojeva i spriječiti da se nenabijene korijenske kulture ne trunu u njih.
 • Prije sjetve sjemena mrkve u tlo se unose gnojiva s kalijevim fosfatom.
 • Prije uporabe sjemenke mrkve zagrijavaju se na 60 ° C i dezinficiraju otopinom kalijevog permanganata ili vodikovog peroksida.
 • Odmah nakon žetve, mrkve se uklanjaju s vrha.
 • Korijen s sumnjivim smeđim mrljamaodbaciti i ne ležati u spremištu.

Ako se poštuju ove mjere sigurnosti, vrtlari izbjegavaju suhu trulež i uživaju u mrkvi s vitaminima tijekom cijele zime.

Učinkoviti lijek za formozu s vodikovim peroksidom

Bijela rotacija

Ova bolest kvari ne samo mrkvu, već i druge vrtne biljke u vrtnim krevetima. Sada govorimo o pojavi vlažne meke truleži na plodu. Prije pohranjivanja, teško je odrediti prisutnost gljivica, jer se u prvoj fazi povrće gotovo ne mijenja. Tijekom skladištenja na površini se pojavljuju vlažna, omekšana područja koja se polako prekrivaju bijelim micelijem. Odrezati mjesto poraza i jesti takav korijen povrća je nemoguće.

Razlog pojave bijele truleži u vrtu ne može biti istrunuti gnoj, korov, povećana vlažnost tla, gusta sadnja usjeva i kršenje uvjeta berbe.

Kako bi se riješile spore bijele truleži i spriječilo umiranje usjeva, poduzimaju se sljedeće mjere:

 • biljke se hrane kalijevim sulfatom;
 • usjevi se prskaju pripravcima koji sadrže bakar;
 • sef je dezinficiran sumpornim šahama.

Osim toga, kako bi se djelotvorno borila protiv bolesti, vrtlari biraju sorte otporne na trule trulež, redovito kreću krevete s mrkvama na nova mjesta i provode zalijevanje na sobnoj temperaturi.

Bijela mrvica mrkve može se pojaviti prilikom zalijevanja vrlo hladnom vodom

Bakterioza

Razumjeti da mrkve zahvaća bakterioza može biti u izgledu vrhova. Prvo, bakterija koja uzrokuje bolest zarazi testise i donje rubove zelene. Pojavljuje se žuta granica i mjesta. Lezija se postupno povećava, mrlje potamnjuju, ali ostaje njihova žuta kontura. Zatim, infekcija prelazi s vrhova na peteljke, koje su prekrivene smeđim prugama i kapljicama bjelkastog eksudata. Na korijenima su vidljive rane i mrlje. Bakteriozni krevet daje oštar smrad.

Glavne metode kontrole patogenih bakterija su obrada sjemena prije sadnje vrućom vodom. Njena temperatura bi trebala biti oko 60 stupnjeva, a vrijeme izlaganja najmanje deset minuta. Proklijala klica 20. dana prskaju se fungicidom.

Brown Spot

To je gljivična infekcija koja može prestići kulturu u bilo kojoj fazi uzgoja. Smeđa mrlja može potpuno uništiti mlade izbojke, koje formiraju smeđi transparenti. Odrasle biljke su otpornije na njih, iako su također pod velikim rizikom.

Pod utjecajem gljivice, na listovima odrasle mrkve pojavljuju se žute mrlje koje se brzo smeđe ili pocrne. U krevetima s visokom vlažnošću, zahvaćena područja prekrivena su crnim cvjetanjem i isušivanjem. Najčešće biljka umire.

Poraz sa smeđom mrljom može se izbjeći pravovremenim otpuštanjem mokrog tla između redova i prskanjem nizova kultura s bujonima žetve ili preslice.

Mnoge se gljivične bolesti bojekaljenje tla.Za borbu protiv njih, vrtlari na početku proljeća dodaju drobljeni vapnenac ili kredu u krevete, što smanjuje kiselost i služi za hranjenje korijenskog sustava biljke.

Smeđa mrlja brzo se širi na mlade usjeve mrkve

Crna trulež

Znanstveno ime ove zarazne bolesti je alternarioza.Problem se može pojaviti u bilo kojoj fazi vegetacije.Izvor bolesti može poslužiti kao zaraženo sjeme i tlo.Kod malih biljaka, stabljike su pocrnjele, kod odraslih se prvi znakovi odražavaju na izgled lišća, koje se uvijaju, potamnjuju i suše.Nadalje, trulež utječe na stabljike i pomiče se do korijena.Mrkve poprimaju gorak okus i na njemu se pojavljuju suhe crne točke.

Glavna kontrolna mjera je prskanje fungicidom.

Cercosporosis

Ovo je gljivična infekcija vrhova mrkve mrkve.Prvi listovi pokvareni zeleni, promatrajući ih, možete vidjeti da se pojavljuju male tamne mrlje, a onda se vrhovi potamnjuju i trule.Cercosporosis dovodi do poremećaja formiranja korijena, ostaje malen i uvijen.

Najbolje sredstvo za zaštitu od bolesti je zagrijavanje sjemena u vrućoj vodi (od + 50 ° C) i tretiranje mladih sadnica jednom postotnom otopinom mješavine Bordeaux.

Mrkva cvjeta dovodi do pojave ružnih plodova

Mliječna rosa

To je gljiva koja zarazi testise biljaka prve godine života.Mrkva je prelivenapepelnica, ima bjelkasti premaz. Ona postaje krhka. Uzrok štete najčešće postaje nedostatak hranjivih tvari i nedostatak vlage pri visokim temperaturama.

Kao zaštita od pepelnice koristi se tretman fungicidnim sredstvima.

Budući da zarazne i gljivične lezije dovode do loše kvalitete ili potpunog gubitka usjeva, vrtlari poduzimaju sve dostupne mjere za borbu protiv njih:

 • dezinfekcija sjemena;
 • grijanje sjemena;
 • oranje i vrhovi s biološkim sredstvima i fungicidima;
 • gnojidba.

Plijesni plijesni su dobiveni pomoću fungicida

Štetnici insekata. Mrkvene mušice

Ne samo neočekivana bolest korjenastih usjeva može utjecati na kvalitetu berbe, već i na pojavu štetočina na krevetima. Jedan od najopasnijih je letjeti od mrkve. Njezine ličinke padaju u tlo u jesen, prezimljavaju u dubini i započinju snažnu aktivnost u kasno proljeće.

Barem jednom u životu, svaki ljetni stanovnik morao se nositi s tom poševom i pitati se kako se nositi s mrkvom od mrkve? Ako promašite trenutak, muha od mrkve će polagati jaja u tlo, a njezine će ličinke početi gristi u korijenski usjev. Borba protiv mrkve od mrkve je od najveće važnosti, budući da čak i mala mrkva koju kvari ličinka nije pogodna za hranu. Postaje gorko. Prvi znak pojave opasnog kukca je promjena boje vrhova. Mijenja se od zelene do brončane.

Mjere koje bi svaki vrtlar trebaopoduzeti da se mrkva od mrkve ne naseli u vrtu:
 • u proljeće i proljeće potrebno je provesti duboko oranje zemlje;
 • redove mrkve treba pravodobno ukloniti i razrijediti;
 • Korenske biljke treba tretirati kemijskim sredstvima u proljeće i ljeto.

Pa, ako će se borba protiv letenja mrkve nadopuniti popularnim metodama.Najučinkovitiji od njih je rasipanje duž redova mrkve mješavine duhovnog otpada, gašenog vapna i drvenog pepela.

Šargarepe polažu ličinke koje se hrane mrkvom

Listovi mrkve

Često možete vidjeti malog kukca koji izgleda poput muhe oko kreveta s mrkvomali s skakačkim nogama.Nazovi ga - mrkva lisobloshka.Osobito velika vjerojatnost invazije tih štetnika na vrtove, smještene u blizini borove šume ili četinarskih parkova.

Stablo mrkve stavlja jaja u lišće.Od njih se ličinke pojavljuju vrlo brzo, koje počinju izvlačiti sok iz zelenila.Odrasla mrkva listobloshka također jede sok od povrća.Postupno, vrhovi kišobrana slabe i suše.

Glavne metode kontrole invazije listnih kornjaša su:

 • prskanje biljaka tinkturom duhana i deterdženta ili sapuna;
 • mijenjanje kreveta od mrkve i luka;
 • malčiranje tla svježom piljevinom;
 • Sletanja s mrkvom u susjedstvu s senfom.

Izmjenične elektrane u krevetima ne samo da se bojelistoblashka, ali i drugih štetnika od mrkve.

Listoblashka od mrkve ne voli senf

Žučni nematod

Mali bijeli parazit, predstavnik okruglih crva.Ovaj kukac uzrokuje nepopravljivo oštećenje korijena biljke.Mrkve zaražene žučnim nematodama nisu prikladne za hranu.Crv se brzo razvija u toploj, vlažnoj zemlji i polaže jaja u korijenje mrkve i drugih biljaka.

Budući da infekcija tim parazitima potpuno uništava usjeve, potrebno je poduzeti hitne mjere za njihovo suzbijanje.Tlo se obilno zalijeva otopinom decaris (anti-parazitsko sredstvo).Koncentracija - 1 tableta po litri vode.

Osim navedenih štetnika, mrkva može zadirati u mrkve, zimske usjeve, puževe i žičane crve.Svi ti “neizazvani gosti” uništavaju rad ljetnih stanovnika i ugrožavaju čitavu žetvu.

Međutim, ako se pravilno brinete za svoj vrt, navodnjavate i otpuštate tlo na vrijeme, uklanjate korov i uklanjate višak mrkve iz kore, vjerojatnost problema je značajno smanjena.Osim toga, trebate pažljivo proučiti svojstva različitih vrsta mrkve i odabrati ona sjemena koja su zaštićena od problema svojstvenih vašem području.To se odnosi na vrijeme sjetve i sazrijevanja, zaštitu od gljivičnih infekcija ili glodavaca.Svaki vrtlar zna da borba za žetvu nije samo glasna riječ iz plakata kampanje, nego svakodnevni i mukotrpan rad, koji se u jesen nagrađuje korisnim i hranjivim zalihama na policamaskladišta povrća.