Biljne mrkve: kako pripremiti sjeme mrkve

Visok prinos mrkve izravno ovisi ne samo o pravilnoj njezi usjeva u vrtu, nego io kvaliteti korištenog sjemena. Ako vrtlar kupi materijal od pouzdanih proizvođača, i sigurno zna da će u proljeće prijateljski izdanci postati zeleni na krevetima, tada neće biti posebnog razloga za dodatne provjere klijanja. Druga stvar je kada se sjemenke kupuju od baka na tržištu ili se nabavljaju samostalno. U ovom slučaju, trebate koristiti cijeli arsenal znanja o tome kako pripremiti sjeme mrkve za sadnju. Zapamtite ili napišite, ove informacije mogu vam biti korisne.

Moguće je povećati klijavost mrkve pomoću nekoliko jednostavnih metoda

Zašto sjemenke mrkve zahtijevaju posebnu pripremu

Mrkva je dvogodišnja biljka koja izbacuje izbojke drugačijeg reda na kojem sazrijevaju sjemenke.Tijekom žetve materijala može se pokazati da dio sjemena na jednoj biljci, na kasnijim izdancima, još nije sazrio. Stoga prosječna klijavost sjemenki mrkve ne prelazi 70%. Brojka nije visoka, to znači da ako nisu dobro pripremljeni za sjetvu, onda nema dobre žetve za čekanje.

Prvo pravilo je da materijal ne treba držati na policama dugo vremena. Najbolja klijavost može se dobiti za sljedeću sezonu, nakongodinu dana kasnije.Zatim, klijanje sjemena smanjuje se gotovo 2 puta.

U prosjeku, sedam od deset sjemenki mrkve klija

Kako pripremiti

Za početak, u proljeće, prije sadnje, morate obaviti nekoliko općihpostupci:

  • Mehanički provjeriti i odbaciti podstandardno sjeme.Nije teško.Potrebno je samo pregledati i ručno odabrati sve sjemenke koje mijenjaju boju i mijenjaju boju iz paketa.Također je potrebno baciti sve što je oštećeno, ili izgleda prazno.
  • Svakako, vrtlari kalibriraju.Sav materijal se ulije u toplu vodu i miješa.Sve što se pojavilo spaja se s vodom.Ostatak se može namočiti u toplu vodu na jedan dan, zatim osušiti i postaviti oko sjetve.
  • Druga mogućnost kalibracije je namakanje sjemena u slanoj vodi.Koncentracija otopine je od jedne do tri žlice soli po čaši vode.Što je više soli u otopini, to je teže kalibriranje sjemena.Nakon postupka, sav materijal pogodan za sjetvu se pere i suši.
  • Mnogi vrtlari smatraju da nije suvišno provjeravati prikupljeno sjeme za klijanje prije sadnje (to se ne odnosi samo na mrkvu).Postupak se provodi samo ako ima puno sjemena.To traje oko deset dana.Na dnu ploče potrebno je položiti ubrus, ravnomjerno sipati sjeme (100 komada), potopiti vodom, pokriti staklom i staviti u prozirnu plastičnu vrećicu.Ako se nakon nekog vremena na ploči pojavi 80 sjemenki, tada se može koristiti klijavost od 80% i materijal.Ako je manje od 60 komada, onda ne bi trebaliprovesti vrijeme, klijanje je vrlo nisko.
  • Druga mogućnost za pripremu sjemena je zagrijavanje.Provođenje ovog postupka može povećati brzinu klijanja i dezinficirati sadni materijal.Oni koji započnu tretman unaprijed, sipajte sjemenke u vrećicu i objesite ih mjesec dana na vruću bateriju.Oni koji provode test prije sadnje, zagrijavanje se provodi u pećnici na 60 ° C oko dva sata.

Kada se pripremio za početak sjetve i osigurao da klijanje materijala bude dostatno, vrtlar može provesti nekoliko dodatnih mjera za zaštitu usjeva mrkve od bolesti i ubrzati njihov rast.

Samo su čiste i visokokvalitetne sjemenke odabrane za sadnju

Dodatna dezinfekcija i stimulacija rasta

Robne marke sa sjemenkama sorte su dekontaminirane i obloženetvornički uvjeti.Oni se ne mogu dalje obrađivati, pogotovo zato što mnogi proizvođači pokrivaju svoje proizvode bojom dezinfekcijskog sastava.Ali ako se sjeme bere samostalno, dezinfekcija se mora obaviti nužno.

Najjednostavnija opcija je namakanje 15-20 minuta u prosječnoj otopini kalijevog permanganata.Zatim se u litri vode razrijedi 1 g bakrenog sulfata, a daljnje namakanje se provodi s ovom otopinom.Postupak se izvodi u proljeće, neposredno prije sadnje mrkve.To traje oko 30 minuta, prvo se sjeme natapa, zatim se malo opere i osuše.

Mnogi vrtlariradije dezinfekciju provode ne kemijskim, već termičkim postupkom. To im pomaže u uobičajenom termosu. Sjemenke su presavijene u platnenu ili gaznu vrećicu i izlivene vodom (temperatura je 60 ° C). Nakon 20 minuta, vrećica se izvadi iz termosice, sjeme se lagano osuši i odmah posije na vrtni ležaj.

Budući da se sjeme mrkve ne može pohvaliti brzim klijavanjem, potrebno je stimulirati rast uz dezinfekciju. Možete provesti namakanje u soku aloe, ali to će potrajati oko 5 dana.

Potrebno je najmanje 5 dana za namakanje sjemena mrkve u soku aloe

Ako se drveni pepeo koristi za namakanje, dovoljno je dva dana. Postupak je sljedeći: 200 g suhog pepela miješa se sa sjemenkama i sipa se s deset litara vode, nakon 2 dana voda se mora isušiti, ostaviti sjeme stajati s ostacima pepela 4 sata, zatim ih osušiti i posijati u krevete.

Kako bi se ubrzao nastanak klice u vrtu, može se provesti preliminarno ukapavanje. Kao i naše prabake. Rano u proljeće, dok se snijeg odmrznuo, izvadili su rupu u vrtu, presavili sjemenke mrkve u lanenu posudu, navlažili je vodom i zakopali 1-2 tjedna. Snijeg je bio izliven odozgo kako bi ih zaštitio od hladnoće. To je bila klijavost mrkve u prirodnim uvjetima. Prije sadnje u tlo proklijale su sjemenke pomiješane s riječnim pijeskom.

Moguće je poboljšati klijanje zrna i ubrzati njihovu klijavost upotrebom ozonacije.Ova metoda testiranja i stimulacije prikladna je za one kojitu je akvarij s kompresorom.Cijeli se materijal natapa u dubokoj posudi s vodom, čija je temperatura oko 27 ° C.Cijev kompresora umetnuta je u spremnik i uključena je nekoliko sati.Nakon zahvata, sjemenke se uvijaju u nekoliko slojeva gaze i čuvaju u hladnjaku 3 dana.Prije sadnje malo suho.

Najmanje strpljivi sjemenke mogu jednostavno pohraniti kipućom vodom prije sadnje mrkve.I možete pripremiti brazdu na krevetu ispod mrkve.Zatim prolijte iz kotlića kipućom vodom i odmah napunite sjeme.Zatim pokrijte vrtni krevet filmom.Ne brinite, sjeme neće patiti, njihova klijavost će se pojaviti nekoliko dana brže.

​​

Za dobivanje visokog prinosa mrkve uzgajivač povrća može odabrati bilo koju prikladnu metodu za povećanje klijavosti

Drageeing

Prije sjetve možete napraviti premaze sjemenki mrkve.To će stvoriti zaštitnu ljusku s mnogo hranjivih tvari.Postupak nije vrlo ugodan, ali najučinkovitiji od svega gore navedenog.

Za dražhirovaniya je potrebno uzeti čašu svježeg divizma, humusa i treseta.U posudu od litre stavite desertnu žlicu sjemena mrkve, 2 žlice humusa i treseta i 1 žlicu divizma.Posuda je pokrivena poklopcem i potresana 2-3 minute.Sjemenke treba pokriti gustom ljuskom.Manipulacija se ponavlja sve dok se ne upotrijebe sve smjese sjemena, mulleina i humus-treseta.

Sjeme se suši na papirnatim ručnicima nekoliko dana i sije se na pripremljeni krevet za 3-4 dana.

Iskusni vrtlari znaju da će na vrijeme provjeriti i pripremiti sjeme mrkve, žetva će biti mnogo veća. Stoga odaberite opciju treninga i počnite djelovati. I ne gledajte na činjenicu da priprema sjemenki mrkve za sjetvu traje puno vremena.