Bolesti i štetnici: kako zaštititi grožđe

Iskusni vrtlari znaju da nije dovoljno zasaditi grmlje na vlastitoj zemlji kako bi dobili visok prinos grožđa. Vinograd treba pažnju i brigu. Posebno mjesto zauzima zaštita grožđa od bolesti i sprječavanje pojave štetočina.

Prskanje vinograda štitit će ga od mnogih bolesti

Bolesti i štetnici grožđa

Poznato je gotovo 500 vrsta bolesti grožđa. To uključuje gljivične infekcije, bakterijske infekcije i virusne bolesti, kao i mikoplazmu i druge vrste oboljenja.

Većina domaćina suočena je sa sljedećim bolestima koje utječu na kvalitetu usjeva:

  • plijesan;
  • oidium;
  • siva trulež;
  • crna mrlja;
  • Infektivno sušenje.

Na ovaj popis morate dodati još vrtnih štetnika koji mogu prouzročiti znatnu štetu vinogradu. Glavni problemi su:

  • lažni štitovi;
  • grinje;
  • grinja pauka;
  • crv;
  • filoksera i drugi.

Kao što možete vidjeti, postoji nekoliko koji žele „okusiti“ grožđe pred vlasnicima.Ako vrijeme ne poduzme mjere za borbu protiv "hvatača", onda žetva možene vidjeti.

Filoksera - parazit koji jede grožđe

Klasifikacija lijekova za obradu

Danas je dostupan opsežan popis lijekova koji se mogu podijeliti na fungicide i insekticide.

Fungicidi su namijenjeni borbi protiv gljivičnih lezija i insekticida za ubijanje dosadnih štetočina.Fungicidne formulacije karakteriziraju razdvajanje u kontaktne i sistemske učinke. Razlikuju se u smislu čekanja na rezultat i na načelu utjecaja na biljku. Ako detaljnije opišemo, sistemski fungicidi prodiru u biljna tkiva i kreću se zajedno s njima, uništavajući bolest. Oni imaju snažan učinak na biljku, sposobni uništiti visoko razvijeni proces bolesti. Osim toga, ovi fungicidi se ne ispiru oborinama.

Kontaktne kemikalije ne prodiru u stanice, njihovo djelovanje se temelji na izravnom kontaktu s patogenom mikroflorom na površini. Brzo djeluju pri kontaktu s patogenima, dobro djeluju u područjima izravnog kontakta s gljivičnim sporama i ne uzrokuju ovisnost, odnosno, prikladni su za ponovljene tretmane. No, ova skupina lijekova ne može nositi s dubokim lezijama, i lako se isprati kiša.

Postoji skupina lijekova sustavno-kontaktnog djelovanja, koji kombiniraju osnovne osobine gore opisanih tvari. U svakom slučaju, uzgajivač mora pažljivo pročitati opis i upute. Tek tada donesite odluku o upotrebi tvari na web-lokaciji.

​​

Svaki poljoprivrednik odabire pripravke za prskanje na temelju vlastitih potreba

Pobjeda nad plijesni

Plijesan može utjecati na sve organe zelene biljke.To je gljivična bolest koja reproducira spore koje preživljavaju zimu u tlu, u bujnom lišću i smrvljenim bobicama.Poticaj razvoju spora daju obilne padaline u proljeće, kada temperatura raste do + 11 ° C.Prvi stadij bolesti nastavlja se tajno, vizualni znakovi se pojavljuju za 5-10 dana.

Vinograd zaražen plijesanima ima žućkaste mrlje različitih konfiguracija na lišću.S povećanjem vlažnosti na donjoj strani zaraženog lišća primjetan je bjelkasti premaz.To su konidijalni sporovi koji ponovno zaraze biljku.Tijekom sezone, gljivična infekcija proizvodi do 16 generacija.

Za borbu protiv plijesni vinograd je poprskan kontaktnim ili sustavnim fungicidom.To može biti "Mikal", "Ridomil", "Holimitsin" ili Bordeaux mješavina.Prema pravilima, prvo prskanje se provodi prije forsiranja izdanaka do 25 cm, a drugo prskanje - u proljeće, prije cvatnje, i treći tretman - na kraju cvatnje.Tijekom vegetacije potrebno je provesti 7-8 aplikacija, a interval između njih je od 15 do 21 dan, u skladu s uputama.

Potrebno je provesti sve agrotehničke mjere kako bi se smanjila vlažnost i spriječilo prekoračenje listova.

Lijek Mical učinkovito se bori s plijesni

Borba s pepelnicom (oidium)

Oidium je također gljivična bolestgrožđe. U tom procesu trpe svi zeleni organi biljke, prekriveni svjetlosivim slojem micelija. Hife gljivica pričvršćene su na žive površine usisnim čašama i usisavaju snagu iz vanjskih stanica. Postupno, smrt zaraženih tkiva.

Na lišću se oidium javlja kao zasebna mjesta koja dovode do skupljanja i preranog oslobađanja lista. Zaraženi cvatovi se potpuno osuše, a grožđe se razbije. Ako se oidium naseli na lignificirane izdanke, tada se vidljive smeđe mrlje.

Uzročnik bolesti zimi skriva u bubrezima zaraženih izdanaka. Iz takvih pupoljaka koje izviru iz kostiju odlikuje se svjetlija, blago sivkasta boja. Inkubacijsko razdoblje bolesti je do 14 dana. Spore su sposobne za klijanje na temperaturi od + 5 ° C.

Pripravci sumpora koriste se za borbu protiv pepelnice. Prije cvatnje poželjan je ovlaživi prah ili koloidni sumpor, a zatim mljeveni mljeveni sumpor. U razdoblju aktivnog razvoja tretiraju se s Topsinom, Fundazolom, Bayletonom i drugima. Prskanje se ponavlja u razmaku od 10-15 dana.

Topsin - lijek protiv oidiuma

Borba protiv sumporne rotacije

Ova gljivična infekcija može uništiti do 80% ukupne berbe grožđa. Utječe na sve sustave, uključujući i one koji dospijevaju na godinu dana. Siva trula je opasna za sadnice, jer dovodi do truljenja bobica i grebena. Gljivica je sposobna preživjeti u velikom temperaturnom rasponu. Razlika je od +5 ° C do +30 ° C. intenzitetRazvoj micelija dramatično se povećava s povećanjem vlažnosti do 70%.

Patogen prezimljava u poginulim biljnim ostacima i počinje se razvijati s početkom proljeća.Do kraja ljeta na grozdovima nastaju žarišta, sporulacija izgleda kao siva.

Osnovne mjere za kontrolu sive plijesni su pravovremene agrotehničke radnje.Grmlje treba vezati, ukloniti neplodne izdanke i izravnati, kako bi se poboljšala ventilacija.Također budite sigurni da uništite štetočine i pravovremeno žetvu.Svi biljni ostaci moraju se očistiti i spaliti kako bi se uništio uzročnik.

Kako bi se spriječio razvoj bolesti, grmlje se tretiraju fungicidima.To mogu biti Benleit, Euparine, Topsin.Prvi tretman treba obaviti nakon pada kapsula, a drugi - prije zatvaranja bobica u rukama.Dva naknadna tretmana provode se u početnoj fazi zrenja i mjesec dana prije žetve.

Sivu trulež se može izbjeći redovitim razrjeđivanjem grožđa i uništavanjem štetočina

Zarazne, neinfektivne i virusne bolesti grožđa

Osim gljivičnih infekcija,raznih zaraznih i virusnih bolesti.To može biti antraknoza, zarazno skupljanje grmlja, kloroza, kratki čvor i mnogi drugi.Kako bi se borili protiv njih, stvara se mala slika, prskanje kemikalija u proljeće, prije nego što se aktiviraju bubrezi.Svakako vodite uništavanjem štetnika koji prenose patogene.Posebna pozornost posvećuje se stanju sadnog materijala.Sadnice bi trebale biti jake i zdrave.

Jedna od najčešćih i opasnih lezija u ovoj skupini je zarazno skupljanje grmlja.Bolesna loza proizvodi slabe izbojke s kratkim internodijama i plitkim deformiranim lišćem.Kada se temperatura poveća, rast pucnja može potpuno prestati.Listovi kasnije cvatu na grmlju, a na kriškama su prisutna nekrotična mjesta.Najprije se isuše pojedini rukavi, a zatim grm umre u potpunosti.

Štete od mraza ili teške suše mogu potaknuti razvoj ove bolesti.Uzročnik zaraznog isušivanja zima u kori stabala starih vinova loza, u rukavima i voćnim vezama.

Za borbu se obavlja obrezivanje uz obvezno prikupljanje smeća koje se mora spaliti.Osim toga, uz znakove zaraznog sušenja prskaju se DNOCom

.Zapaljivo sušenje grožđa može se dogoditi u odsutnosti redovite orezivanja

Zaštita grmlja od štetnika

U jesen, nakon što je lišće otpalo, a u proljeće, prije aktivacije bubrega, potrebno je prskati insekticide kako bi se uništile zimske faze štetočina.Za borbu protiv različitih vrsta krpelja možete koristiti lijekove "Nitrafen" i "DNOC".

U razdoblju kada grmlje gura zeleni konus, obrađuju ih lopatice, moljci i kose.Kemikalije "Chlorofos" i "Fozalon" pogodne su za to.Isti lijekovi prikladni su za suzbijanje lišća i grožđa.Međutim, obrada se mora obaviti prijecvjetanje kada su pupoljci popušteni.

Mjere za zaštitu vinograda od bolesti i štetnika mogu se provoditi narodnim lijekovima.Za to prskanje se provodi ne kemijskih pripravaka, i izvarak bilja.Kemiju je nemoguće koristiti tijekom razdoblja dozrijevanja grožđa, no decoction i infuzije su sasvim prihvatljive.

Od insekata se koristi izvarak od luka luk, ogrlice ili gave.Ali ta sredstva se moraju primijeniti na grmlje što je češće moguće, jer ih svaka oborina potpuno uklanja iz postrojenja.U mnogim slučajevima takve mjere kontrole nisu učinkovite.Samo smiruju uzgajivača, neko vrijeme.

Zapravo, prskanje grmlja ne traje predugo.Ali ova mjera je apsolutno neophodna za stabilan prinos vinograda.Pružite biljkama pravu skrb i pružit će vam obilnu žetvu.