Upoznajemo se s crvenom narančom: okus i prednost Citrus

Jedna vrsta slatke naranče koja raste u Europi naziva se crvena sicilijanska naranča. Od naranče se razlikuje po bogatoj boji kore i tamnocrvenog mesa, a okus sadrži note jagode, grožđa i maline. Razlog karakteristične boje je biljni pigment - antocijan. Krvava naranča je rezultat uobičajene mutacije.

Prvi put naranče s bogatim crvenim mesom pronađene su na Siciliji u 17. stoljeću. Dugo su se uzgajali samo tamo, pa su dobili ime "Sicilijanac". Sada se ova vrsta agruma uzgaja ne samo u Italiji, već iu Španjolskoj, Africi, Kini i SAD-u. Na boju naranče utjecala je blizina Etne i mikroklime otoka: velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura i suhog vremena.

Ako posadite drvo u područje koje mu nije pogodno, plodovi i meso neće imati odgovarajuću nijansu.

Vrste voća

Crvena naranča je drvo srednje visine s duguljastim i duguljastim listovima. Cvjeta u malim bijelim cvjetovima s osjetljivim mirisom. Jedno stablo može proizvesti do 500 plodova težine oko 200-250 g. Vodi više od pola godine, od prosinca do lipnja.

Postoje varijacije:

Sanguinello je zaokruženo voće s hrđavom narančinom koricom i jarko crvenim mesom, ugodnog, slatkog okusa, lako se čisti. Sorta se odnosi na kašnjenje i upotrebuza izradu sokova. Najukusniji sanguinello uzgaja se u provincijama Catania i Syracuse. Od ostalih se sorti razlikuje po nježnom, nježnom okusu.

Tarocco je mali ovalni ili okrugli plod koji ima koru naranče s crvenim venama. Okus je slatko-kiselkast, voće se lako ljušti. Pulpa je nar-crvena, sadrži mnogo vitamina C. Tarocco je najpopularnija sorta.

Moro - ovalni svijetlo narančasti citrusi s tamnocrvenim mrljama, unutar tamnog mesa s okusom slatke i kisele, malo maline. Plod nema gotovo nikakvih sjemenki, kada se nagli okus pogorša. No, moro naranča je najkorisniji u svom sadržaju vitamina i kiselina.

Crvene naranče ne mogu se uzgajati na teritoriju post-sovjetskog prostora, jer pripadaju plodovima kasnog sazrijevanja.

No, u Gruziji postoji analogni uzorak - kruška u obliku kruške. Niska stabla s malim listovima i narančastim voćem u obliku kruške.

Ima grubu gustu kožu, meso tamno crvene boje s kiselkasto-slatkim okusom. Unutar ploda ima nekih sjemenki.

Korisna svojstva

Zahvaljujući blagotvornim svojstvima, slatkoći i mirisu, krvava naranča je rasprostranjeno voće. Koristi se kao i obično i kao dio kulinarskih recepata: u toplim jelima i hladnim predjelima, desertima, pecivima i salatama. Ovaj limun s crvenom pulpom daje ukusan, bogat vitaminima. Čaša svježe iscijeđenog soka od naranče jeizvor jednostavnih ugljikohidrata, minerala i vlakana.Od ovog voća, možete napraviti džem, džemovi, želei, kao i osušeni.Talijanske domaćice pripremaju marmeladu i konfit iz naranče.

Crvena naranča je korisna u liječenju bolesti:

  • proširenih vena;
  • prekomjerna težina;
  • plućne bolesti;
  • virusne infekcije;
  • bolest srca;
  • povećan tlak;
  • trovanje alkoholom;
  • reumatizam;
  • nizak hemoglobin u krvi.

Sicilijansko meso naranče ima visoke razine vitamina C, koje jača imunološki sustav i smanjuje rizik od prehlade.Također povećava razinu hemoglobina, energije;povećava aktivnost nadbubrežnih žlijezda, smanjuje mogućnost raka, stimulira endokrini sustav, ublažava natečenost.Jedno voće je dovoljno da zadovolji svakodnevnu tjelesnu potrebu za vitaminom C. Unutar njega sadrži vitamin A, koji poboljšava vid, dobar je za kožu i snažan je antioksidans.Drugi važan sastojak je vitamin P, koji poboljšava stanje krvnih žila, normalizira krvni tlak i olakšava alergijske reakcije.Ova vrsta voća zasićena je takvim korisnim elementima kao što su željezo, kalij, magnezij, kalcij, bakar i cink.

Krvavi sok od naranče je antidepresiv i sedativ.

Poboljšava probavni sustav i ublažava grčeve.Antocianini sadržani u plodu djeluju antioksidativno, ubrzavajuoporavak tijela i promicanje pomlađivanja. Citrus bi trebao biti uključen u prehranu kada se radi o pretilosti, jer je to niskokalorični proizvod i smanjuje količinu kolesterola u krvi. Plod sadrži lutein koji smanjuje štetnost ultraljubičastih zraka.

Naranča je korisna, ali ne mogu je svi jesti. Liječnici ne preporučuju davanje djece zbog alergijskih reakcija.

Oni koji imaju čir na želucu, gastritis i povećanu kiselost kontraindicirani su kod uporabe sicilijanske naranče, kao i drugih agruma. Osobe s dijabetesom mogu jesti ovo voće samo umjereno. Alergija na citruse je poželjno suzdržati se od degustacije. No preporučuje se ženama tijekom trudnoće i važno je za pravilan razvoj fetusa.

Ovo voće je vrlo korisno, pravo "skladište vitamina".