Značajke suhog razdoblja kod krava krave

Suho razdoblje vjerojatno će uzgajivači smatrati početkom nove faze laktacije u očekivanju novog teljenja, a ne kao kraja prethodne faze. Nastavlja se od završetka prethodnog hranjenja do teljenja. U to vrijeme dolazi do transformacije u tijelu krave, koja priprema vime za hranjenje mladih, a tkivo dojke se povećava. Postavljeni su preduvjeti za početak sljedeće laktacije.

Suho razdoblje uređeno je za krave ispred hotela

Neki vlasnici obraćaju malo pozornosti na takve primjerke s privremeno niskom produktivnošću, ali njihovo zdravstveno stanje tijekom hranjenja, prilagodbe nakon poroda i premlaćivanja ovise o skrbi životinja u ovom trenutku. Ovisno o pravilima sadržaja mliječne žlijezde, tada je potpuno obnovljena.

Značenje

Fiziologija goveda je takva da istovremeno hrani potomstvo s mlijekom i spremna je za parenje i nošenje fetusa. Trudnoća traje 9 mjeseci, au posljednjih 60 dana mužnja se zaustavlja, tako da gubitak mlijeka ne utječe na unos hranjivih tvari u tijelo embrija.

Trajanje - od 45 do 60 dana za zdrave životinje, do 70-75 - za slabije.

Za vrijeme laktacije, koja prethodi i slijedi stupanj mrtvog drveta, od kravehranjive tvari ispiru iz tijela, pa čak i intenzivno uravnoteženo hranjenje neće nadoknaditi takav gubitak.Ako se suho razdoblje skrati, to kasnije ima loš učinak na razvoj embrija i prinose na prinose.Produženje ove faze uzrokuje ekonomsku štetu za au pair.

Kratko mrtvo drvo ima negativan utjecaj na zdravlje krave i tele

Tijekom razdoblja provedenog na mrtvom drvu, vitalni elementi u tijelu trudnih jata preusmjereni su izmlijeko na razvoj zametka, koji postaje intenzivan u posljednjih 60 dana (dobiva se do 75 posto težine novorođenčeta).

Hranjive tvari u tijelu životinje, nakupljene tijekom suhe sezone, također se koriste za proizvodnju mlijeka u prvim danima nakon rođenja.

Ako životinja ne dobije potrebnu tvorničku masnoću, tada u vrijeme laktacije neće pokazati produktivnost mlijeka.Ako se težina u ovoj fazi poveća za 50 kg ili više, onda to jamči povećanje mliječnih proizvoda za 300 kg i više.

Koraci

Prvi korak je početak (zaustavljanje mužnje).Slučajevi s niskom produktivnošću započinju se neovisno.Krave s dobrim učinkom prenose se u suho razdoblje kao rezultat smanjenja mužnje i promjena u prehrani.Prinos mlijeka pada na 15 kilograma i manje.Lansiranje traje 7-12 dana.

Tijekom razdoblja suhe zelene krme zamjenjuje se sijenom

Sočna hrana je isključena iz prehrane trudnih krava i junicaKoncentriran.Hraniti životinje iz takvog izračuna, kao da je prinos mlijeka bio 2-5 kilograma.Ako je stanje uzorka dobro, tada se količina obroka izračunava za 2 kg mlijeka, a ako je loša, onda 5 kg.

Važno je promatrati stanje vimena - je li količina mliječne žlijezde smanjena ("isušena"). Uz nastavak protoka mlijeka, prestaju se hraniti koncentratima i ostavljaju samo sijeno. U drugoj fazi, prehrambene norme se obnavljaju. Zdravlje kreveta se kontrolira kliničkim pregledom i pregledom fizioloških tekućina (urina, krvi).

Kriteriji za standarde hranidbe

Dnevna brzina hranjenja suhih krava određena je:

 • živa masa goveda: izračunava se 1 krmna jedinica na 100 g mase (tijekom tog razdoblja krava bi trebala dobivati ​​dnevno povećanje do 900 g i dodatak za junice do 550 g);
 • proizvodnja mlijeka prema godišnjem planu: po tisuću kilograma mlijeka - jedna jedinica hrane;
 • debljina: za povećanje povećava se brzina za jednu ili dvije jedinice.

Hrana se daje po stopi od 1 jedinice za 100 g težine krave

Nutritivni zahtjevi

Ravnoteža ishrane za suhe ženke i junice regulira se prema prisutnosti izmjenjive energije (MJ). Drugi kriterij je indeks probavljivog proteina. Jedna jedinica za hranjenje sadrži 110 g ove vrste proteina, od 10 do 11 grama kalcija i od 5 do 6 grama fosfora. Također je potrebno (u mg):

 • bakar - 6-15;
 • cink, mangan - 40-90;
 • jod, kobalt0,5-1,2.

Dijeta

Hranjenje trudnih suhih krava i junica ovisi o sušnom razdoblju.U početku, koncentrirana hrana daje u količini od 1 kilograma.Važno je izbjegavati pretjeranu energiju (koja dovodi do stvaranja masti), pa se u jelovnik dodaje slama.Kada se u prehrani nalaze:

 • sijeno žitarica;
 • sjenaža, silaža;
 • kombinirana hrana.

U toploj sezoni, obrok se sastoji od svježeg bilja i koncentrata (od jednog do pola do dva kilograma).Dnevni meni uključuje (u kg):

 • sijeno - 4-5;
 • sjenaža - 6-7;
 • kukuruzna silaža - 10–12;
 • krmna smjesa - 1.5-2.5.

Grube sirovine daju se po stopi od 2 kg na 100 kilograma mase.

Šećerna repa (4 kg) ili stočna hrana (8 kg) unosi se u prehranu kao izvor šećera.

Stočna repa je izvrstan izvor šećera

Dva tjedna prije rođenja, hrana se daje u ograničenim količinama, 500 g dnevno.Otapanjem teladi ova hrana se povećava na 3-4 kg dnevno kako bi se pripremio ožiljak za buduću laktaciju.Glavna hrana u ovom trenutku je seno. Količina kalcija u hrani (silaža šećerne repe, lucerna i crvena djetelina) ograničena je kako bi se izbjegla pareza nakon poroda. Važno je isključiti natrijevu sol i natrijev bikarbonat iz jelovnika (kako ne bi uzrokovali parezu ili oteklinu).

Dobar savjet

 • suhe ženke i junice hrane se 2-3 puta dnevno;
 • održava slobodan pristup osobama koje piju auto;
 • nije preporučljivo davati hranu koja sadrži ureju i gosipol (kolač i obrok iz pamuka);
 • koristi se visokokvalitetna hrana, bez plijesni ili truleži;
 • silaža, zelena masa i sjenaža nisu tlo;
 • jedan i pol tjedna prije teljenja, sočna hrana je isključena iz prehrane ako postoje problemi s vime;
 • uzorci tijekom sušnog razdoblja drže se odvojeno nevezani i zaštićeni od stresa;
 • važno je održavati tople, svijetle prostorije i povremeno ozračiti trudnice ultraljubičastim svjetlom;
 • u toploj sezoni boravak krava i junica na otvorenom - najmanje 8 sati dnevno.

Suho razdoblje važno je za održavanje zdravlja kod trudnih krava i junica. To im produžava život, mlade životinje rođene iz takvih uzoraka karakteriziraju izdržljivost i vitalnost. Pravilno hranjenje suhih krava dovodi do dosljedno visokih razina prinosa mlijeka.