Kako izgraditi kavez za piletinu?kokoši

Osnova uspješnog uzgoja ptica je njihovo pravilno održavanje. Za to je važno pravilno opremiti kućište za piliće. Glavni zadatak ove strukture nije samo sigurnost stoke, već i povećanje produktivnosti. Stoga, prije izrade kavez za ptice, uradite sam, proučite sve zahtjeve za ovu zgradu.

Ljetna kaveznica za kokoši

Vrste kućišta

Sve varijante konstrukcija ograđenih prostora podijeljene su prema nekoliko kriterija:

  • Mobilnost. Tako dodijeliti stacionarni, prijenosni i mobilni kavez za ptice.
  • Prijenosni i mobilni tipovi peradnjaka pogodni su za šetnju malim brojem pilića. Takvi dizajni omogućuju pticama stalan pristup svježoj travi. U slučaju da su pilići već iskopali svu travu, kavez se premješta na novo mjesto s gustom travom. Mobilna kavez za ptice - poboljšana verzija prijenosnog, jer zbog postojećih kotača pruža veću mobilnost. Takve konstrukcije biraju peradari koji preferiraju ljetne ptice. Ako je prioritet farmera tijekom cijele godine, trebate odabrati stacionarnu kavez za ptice (kokošinjac). Unatoč činjenici da ne postoji takav pokazatelj mobilnosti, ova kuća ima još nekoliko prednosti: temeljitostzgrade, mogućnost postavljanja više ptica.
  • Način ugradnje. Prema ovom kriteriju razlikuju se viseće i prizemne konstrukcije. Osnova ovješenog kućišta su nosači, koji isključuju kontakt s tlom i osiguravaju veću zaštitu od predatora. Moguće je povećati stupanj sigurnosti zemaljskog kaveza vlastitim rukama zbog betonske podloge.

Piletina u kavezu na tlu

Izračun veličine kućišta

Prije izgradnje ograđenog prostora vlastitim rukama odrediti njegovo područje. Zanemarivanje preporuka za izračun površine kuće uzrokuje smanjenje produktivnosti kokoši nesilica i smanjenje rasta mesnih pasmina pilića, jer nedostatak slobodnog prostora dovodi do naprezanja i mogućeg prignječenja tijekom hranjenja. Pri određivanju površine ograde treba imati na umu da je izgradnja površine od 14 m2. (7x2 m) osigurat će ugodno održavanje 10 odraslih osoba.

Odabir mjesta za kavez

Za šetnju pilića na svježem zraku vrijedno je obratiti pozornost na odabir mjesta na kojem se predviđa izrada ograđenog prostora. Nedostatak sunčeve svjetlosti provocira razvoj rahitisa, ali žareće zrake štete pilićima. Mobilna kućišta se uvijek mogu pomicati ovisno o stupnju pokrivenosti.

Poželjno je na istočnoj strani izgraditi stacionarnu kavez za životinje, jer jutarnje sunce će učiniti vitamin D bitnim za ptice i neće biti previše vruće.

Ne stavljajte peradarske kuće na mjesta gdje ljudi često prolaze (uz ogradu, seoske staze, itd.). Koji stresdoživljava piliće, sigurno će utjecati na njihovu produktivnost. Stoga je najtišanje i skrovitije mjesto na gradilištu idealno za ogradu.

Obvezni uvjet za ugodno hodanje pilića je prisutnost stalno rastuće trave. Stoga je vrijedno odabrati najzelenije površine ili posaditi travu nakon izgradnje. Ali to je nepoželjna predebela vegetacija koja će blokirati piliće pristup potrebnom sunčevom svjetlu.

Pilići trebaju pristup suncu

U slučaju velike količine oborina, pokretne volijere prelaze na suho mjesto. Sa stacionarnim kokošinjcem, ne postoji takva mogućnost, pa biste se trebali pobrinuti da nađete suho mjesto za kuću. Najbolja opcija - mjesto kokošinjac na brdu. Ako ova opcija nije moguće, onda morate samostalno stvoriti mali "brežuljak" od opeke, šljunka ili kamena. Iskusni poljoprivrednici prave drenažu oko zgrade - zbog toga iskopavaju mali rov za odvodnju.

Odabir materijala

Ovisno o vrsti odabrane konstrukcije, utvrđuju se potrebni materijali.

Da bi mobilni pokretni kavez bio dovoljan za kupnju:

  • pocinčane mrežaste role;
  • metalni kutovi;
  • drvene daske;
  • spojnice;
  • materijal za spajanje (žičane ili posebne spone).

Za stacionarnu kooperaciju, potreban je dodatni materijal za temelj, glavne zidove i krovove. U kvalitetikrovni materijali koji se koriste od željeza, škriljevca, krovnog materijala itd. Zahtijevat će kupnju izolacije ili grijača.

Mrežasto kućište

Ugradnja kućišta

Način njegove instalacije izravno ovisi o odabranoj vrsti konstrukcije.Za prijenosno kućište dovoljno je napraviti metalni okvir uglova i pokrov rešetke. Zategnite mrežicu na vrhu i napravite dodatak od 20 centimetara. Da bi se spriječile pojave pukotina i praznina, mrežaste se ploče preklapaju. Za praktičnost pomicanja kućišta na okvir pričvršćene ručke.

Za modernizaciju mobilnog kaveza u mobitelu vlastitim rukama dovoljno je pričvrstiti kotač na postojeći dizajn. Pokretna kućišta trebaju biti opremljena šupama pod kojima kokoši mogu zakloniti od kiše ili sunca.

Potrebno je više vremena i novca za izgradnju nepokretne peradarnice. Prvi je ispuniti temelj i podići zidove. Čvrstoća zidova postiže se korištenjem opeke ili bloka od gline. No, to je vrijedno s obzirom da su ti materijali imaju visoku toplinu, tako da u hladnoj sezoni u Coop će zahtijevati dodatno grijanje. Najudobniji u smislu mikroklime prostor za ptice je izgrađen od gline, koja ometa slamu. U kući, građenoj od adobe, ljeti je ugodna hladnoća, a zimi će biti dovoljno toplo.

Nakon postavljanja temelja i zidova potrebno je napraviti krov.Kako biste izbjegli curenje krovapotrebno je pokriti krov slojem vodonepropusnog materijala.Preporučuje se da krovni zabat - ovaj dizajn sprječava nakupljanje oborina, tako da će pritisak na krovu biti manji.Zatim popunite pod.Kao premaz dopušteno je lijevanje betona ili glineni pod.Neki poljoprivrednici prave drveni pod: pokrivaju pod kamenjem ili ciglom, a na vrhu pokrivaju drvenim daskama, prethodno obrađenim katranom.Također je dopuštena gradnja poda.Bez obzira na vrstu poda, pobrinite se da je pokrijete sa smećem.Najčešća verzija legla - od piljevine.Možete urediti leglo pijeska ili nasjeckanu slamu.

Ventilacija kaveza na otvorenom je potrebna i zimi i ljeti

Za ventilaciju, potrebno je imati prozore s ventilacijskim otvorima i ventilacijskim otvorima.Prozori trebaju biti smješteni na južnoj strani, što će osigurati maksimalni prodor sunčeve svjetlosti.Ljeti su prozori kokošinjca stalno u otvorenom stanju, tako da grabežljivci ne mogu ući u kokošinjac, potrebno je opremiti prozorske otvore finom mrežicom.

Uređivanje kokošinjca

Često je mreža napravljena od mrežaste mreže pričvršćena na stacionarni kokošinjac rukama, kako bi se pilićima omogućilo da hodaju na svježem zraku.Uređaj kokošinjac s mrežom ograđenom pričvršćena na njega omogućuje da zadrži kokoši tijekom cijele godine: u sobi ptice mogu sakriti od hladnoće i lošeg vremena, au toplijoj sezoni - hoda u svježemzraka.

Prilikom opremanja stacionarnog kokošinjca mrežnom olovkom, svakako razmislite o ljubavi pilića za kopanje. Stoga, kako ptice ne bi pobjegle iz kokošinjca, rešetka se ukopava u zemlju na dubini od oko 20 centimetara kada se montira kavez.

Kuvar mora biti opremljen mjestima za odmor ptica. Kolci trebali bi biti smješteni 50 cm od poda. To je nepoželjno uređenje peradnjaka s višeslojnim perčadima Pilići, smješteni na gornjoj strani, tlo će svoje rođake. Također je moguća pojava konfliktnih situacija između ptica, jer će svaki pojedinac nastojati zauzeti viši položaj. Da pilići ne bi mogli ozlijediti šape, prtljage se obrađuju u zrakoplovu. Iskusni zemljoradnici organiziraju izmjenjive kotače. U vrućoj sezoni upućuju se dodatni perači tako da se pilići nalaze na udaljenosti jedan od drugoga i mogu raširiti krila. Zimi, kada se kokoši zamrznu, one su čvrsto stisnute jedna o drugu, tako da su dodatni skloništa uklonjena.

Pri uzgoju kokoši nesilica, obvezni element kokošinjca su gnijezda u kojima će ptice polagati i izlegati jaja. Za očuvanje jaja, dno je prekriveno slojem piljevine ili slame. Gnijezda se stavljaju na tamno mjesto. Broj gnijezda ovisi o broju podignutih pilića. Jedno gnijezdo predviđeno je za najviše tri sloja.

Pilići trebaju gnijezda

Održavanje ugodne mikroklime važno je za držanje pilića u stacionarnom kokošinjcu.Za to, oni izoliraju zidove i stropove.Za oblaganje zidova koristite mineralnu vunu ili posebnu valjanu izolaciju.Za toplinsku izolaciju stropa, radi uštede, koristite ekspandiranu glinu ili ugljenu trosku.

U jesensko-zimskom razdoblju, kada je malo sunčeve svjetlosti, za piliće nema dovoljno prirodnog svjetla.Optimalno dnevno svjetlo za perad je oko 16 sati.Stoga, stacionarni kokošinjci opremljeni dodatnim izvorima svjetla.Jedna 60-vatna svjetiljka dovoljna je za osvjetljavanje 10 m².kat.Postavljanje otvorenih žarulja je neprihvatljivo: tijekom leta pilići ih mogu dotaknuti i ozlijediti.Svjetiljke su postavljene u debelim staklenim nijansama.Upotreba snažnijeg rasvjete ili dugog dana dnevnog svjetla izaziva stres kod pilića što smanjuje njihovu produktivnost.

Često se na ulazu u kavez za ptice smjestio "predvorje".Kako bi se izbjeglo napuštanje ptica tijekom ulaska u kavez za volije, predvorje je izrađeno od dasaka.

Bilo koja od odabranih struktura trebala bi biti opremljena posudama za piće i hranilicama.

Prilikom sastavljanja kućišta potrebno je čvrsto učvrstiti sve njegove elemente, kao i spriječiti postojanje isturenih krajeva mreže, žice ili estriha, spojnih elemenata.Oštri izbočeni dijelovi mogu ozlijediti pticu.

Nakon završetka montažnih radova valja nastaviti s završnom obradom: zidovi stacionarnog kokošinjca iznutra su prekriveni vapnenom žbukom, a izvana prekrivena uljanom bojom.Boje koje sadrže olovo ne preporučuju se za mrežaste obloge.

Pouzdanost projekta je zalog sigurnosti

Briga za kuću

Najjednostavniji u smislu njege su dizajni iz mreže.Kako bi se osiguralo ispravno održavanje pilića, dovoljno je da se na vrijeme premjeste na drugo mjesto i da se otklone nastale nedostatke.

Kada se brine o kokošinjcu, važno je pratiti čistoću poda, kako bi se spriječilo nakupljanje vlage.Da biste to učinili, morate redovito čistiti površinu poda od smeća i ostataka hrane i napraviti pod od piljevine.

Uz veliki asortiman pilića koji su spremni za prodaju, još uvijek je vrijedno izraditi vlastite ruke.To će osigurati strukturu koja u potpunosti zadovoljava sve zahtjeve poljoprivrednika, prikladna za odabranu vrstu kućnog peradi, a također štedi troškove.