Kako hraniti afričkog noja nojeva

sve je više uzgajališta koje se uzgajaju velike afričke nojevi.Postoje goleme ptice, s egzotičnim mesom i velikim ukusnim jajima, te na privatnim farmama.Prije nego što dobijete nojeve, morate znati što jedu: njihovu normalnu prehranu, koja ovisi o strukturi tijela i značajkama koje razlikuju njihov probavni sustav.

Noj je egzotična ptica i potrebna mu je posebna prehrana

Kako struktura ptice utječe na njezinu prehranu

U nojevima ima posebnu strukturuprobavni sustav je drugačiji od bilo koje peradi.

 1. Oni nemaju gušavost, pa su sposobni brzo probaviti grubu hranu, što objašnjava pojavu sljedećih razlika.
 2. Prisutnost snažnog želuca.
 3. Produženje debljine stražnjeg dijela crijeva, zbog čega ptice primaju veliku količinu vlakana i uklanjaju mnogo mikrofloregrubo biljno vlakno.

Mnogi stručnjaci uvjereni su da je noj biljojed ptica i jede samo travu, ali nije.Oni su ptice svejeda, jednako konzumiraju razne biljne i životinjske hrane.Ako ptice vide da ima puno zelene krme, one se uglavnom hrane biljem, lišćem, sjemenkama i korijenjem.

Mali kukci postaju njihova poslastica, također jedu gmazove.

Nojevi se uzgajaju iz zemlje i jedu sve što požele

Nojevi u prirodnom staništu

Staništeveliki pernati je afrička savana sa svojim dugim ravnicama, na kojoj je puno svježeg zelenila i lišća mladih mladica, koje predstavljaju izvrsnu hranu za nojeve.Mnoštvo različitih biljojeda tamo pase.Nojska hrana u divljini je pašnjak.

Zbog sposobnosti da se dugo ne pije, ptice se često gnijezde u polusušnim pustinjskim područjima, gdje se hrane različitim sjemenkama, korijenjem i granama koje rastu na grmlju.

Loše zelenilo zamjenjuju mali insekti, gmazovi i glodavci.Odrasli nojevi moraju pojesti do 4 kg hrane dnevno kako bi mogli dugo trčati i trošiti velike količine energije.

Divlji noj pojede 4 kg hrane dnevno

Prehrana nojeva koji žive na farmi ili na privatnom imanju

Držanje ptica kod kućenije puno promijeniti prehranu.Što jestiNojevi, koji su u prirodnom okruženju, hrane se i žive u zatočeništvu. Na farmi, ptice se kreću manje, troše manje energije, pa jedu manje hrane. Njihova glavna hrana su razne vrste zelenila - trava i lišće biljaka.

Zimi se njihova prehrana sastoji od sijena, kojima se dodaju različite koncentrirane hrane i žitarice.Vlasnici pticama daju listove kupusa, vrhove repe, mijenjaju prehranu s korjenastim povrćem - repom i mrkvom, jabukama i tikvicama. Izbirljive ptice jedu stolni otpad.

Vrhovi repe prikladni su za hranjenje nojeva

Savjeti za poljoprivrednike i privatne vlasnike koji se bave uzgojem nojeva

Za uzgoj nojeva potrebno je posvetiti veliku pozornost hrani. Pružajući mladim pticama normalnu prehranu, možete biti sigurni u njihov dobar rast i pravilan razvoj, kao i produktivnost ženki. Najbolje je hraniti afričke divove lucerne, koje im se zimi hrane u obliku sijena, au ljetnim mjesecima - svježe, s miješanim hranilima. Jednoj odrasloj osobi dan je jedan i pol kilograma.

Postoji nekoliko sustava hranjenja.

 1. Intenzivna, u kojoj se zelenilo nadopunjuje žitaricama i mahunarkama, mineralnom i vitaminskom hranom u količinama koje su povezane s produktivnošću ptica.
 2. Polu-intenzivni.
 3. Normalizirano.
 4. Opsežna, na kojoj se temelji prehrana lucerne, trave i hrane za životinje, koju jede noj.

Gore opisane metodeKontingenta.Razvijene su uzimajući u obzir načelo analogije s drugim vrstama peradi. Također uzima u obzir:

 • Položaj farme ili privatnog gospodarstva.
 • Uvjeti držanja ptica.
 • Kako se koriste.
 • Koja je dob postignuta.
 • Koliko teži.

Prehrana noja ovisi o klimatskoj zoni u kojoj se nalazi farma

Hranjenje nojeva kod kuće

Ljeti

Ptice većinu vremena provode na pašnjacima, hraneći se pašnjacima. Svakoga dana trebaju jesti jedan i pol kilograma krmne smjese iz posebnih hranilica.Da bi napunili bjelančevine ptica u tijelu, hranili su ih dodavanjem lupine, soje, obroka i kolača u hranu, koji se bolje apsorbiraju zajedno s aminokiselinama koje se konzumiraju u obliku zdrobljene krede i školjki, koštanog brašna, ljuske jaja i mekinja.

U jesensko-zimskom razdoblju

Potrebni su vitaminski dodaci koji su uključeni u zimsku prehranu ptica, a to su trava, sijeno lucerke i silaža.

Uključivanje ptica u hranu za ptice

 • Zelena hrana koja se sastoji od bilja, lišća i povrća.
 • Žitarice - zob, ječam, soja, kukuruzni klipa.
 • Hrana za proteine ​​sadržana u uljanim kolačima, obrocima, koštanom brašnu, pekarskom kvascu.
 • Sušena lucerna, bilje, soja, silaža.

Soja je važan dio prehrane nojeva

Što trebate znati o hranjenju nojeva

Glavni uvjet za brzi rast i dobru produktivnost pticato jeracionalno hranjenje:

 • Žitarice se poslužuju u obliku dertija.
 • Proteinska perad jede u sitno usitnjenom stanju - brašno s povrćem i korjenastim povrćem.
 • Mali kamenčići i šljunak ulivaju se u odvojeni kanal.
 • Voda za piće mora biti čista i svježa.

Noj bi trebao primati hranu koja može poboljšati njegovo zdravlje, povećati brzinu tova, povećati produktivnost.

Značajke hranjenja pilića

S pogrešnom raspodjelom hrane, nojevi mogu rasti s nesrazmjernim udovima, postajući iskrivljeni i nesposobni živjeti u potpunosti.U prvom hodanje pilići su dopušteno vodu i hranu, što je mješavina malih, slomiti na 1 cm, komadići lišća ili djeteline, i proteina hrane.

Da bi tijelo dobilo proteine, pilići se dodaju u dijetalni sir s kuhanim jajima.

Za piliće u dobi od 1-3 mjeseca dodaje se 12% vlakana i 18% proteina u hranu za životinje.Osim ovih aditiva, pilić grije zelenu travu u toploj sezoni i jede brašno sa silažom u jesensko-zimskom razdoblju.Za dobru probavu, potrebno je malo kamenje da pomogne usitniti hranu.Tri tjedna bebe bi trebale jesti kamenje kako ne bi umrli kada jedu teške zelje.