Značajke uzgojne sorte Bessey trešnje trešnja

Sorta Besseya, više kao grm nego stablo, jedna je od najzanimljivijih sorti višnje.Već u prvim godinama plodonošenja, u jednoj polovici kolovoza iz jedne biljke može se sakupiti do 8-10 kante bobica.Plodovi nakon zrenja ili preko zrenja ne padaju sami od sebe, već jednostavno uvenu na grane.Grm može donositi plodove više od 15 godina od sadnje.

Besseyjeva trešnja kratkotrajna je biljka

Sortna svojstva

Besseya je sorta kratke pješčane trešnje iz Sjeverne Amerike.Voće trešnje su male, s opornim neugodnim okusom, ne jede se.Kod kuće se biljka koristi kao ukrasni grm, a voće kao hrana za životinje.

Besseyjeva trešnja nazvana je po uzgajivačuC.E. Bessie, koji je radio na uzgoju sorte.Zahvaljujući njegovim naporima, okus i kvaliteta voća su se promijenili, drvo je postalo popularno među vrtlarima.Danas, višnja ove sorte uspješno raste i donosi plodove u različitim regijama.Kvalitete otpornosti na mraz i tolerancije na sušu omogućuju sadnju grmlja na svim područjima.Biljka se koristi kao živica u vrtnim parcelama.

Opis grma

Pješčana trešnja je grm, čija visina jedva dostiže 1,5 m. Grane se šire horizontalno prema tlu. Nakon 7 godina rasta, grane aktivno prate uz tlo, postaju tamno sive boje i potpuno zauzimaju vodoravni položaj. Lišće je debelo, slično lišću vrbe: duguljasto, zeleno, posrebreno. U jesen lišće postaje crveno. Tijekom razdoblja cvatnje, grm je prekriven bijelim, ponekad blijedo ružičastim, bujnim cvijećem. Cvjeta krajem svibnja oko 3 tjedna.

Vrsta pripada djelomično plodnim voćkama, ali ako posadite dodatni oprašivač na parceli, usjev će se udvostručiti. Grm počne donositi plodove već od druge godine rasta.

Opis voća

Plodovi mogu doseći težinu do 3 g. Jagode su zaobljene, ponekad i duguljaste. Sve sorte razlikuju se u tamnim, gotovo smeđim plodovima, ali postoje vrste žutozlatne ili zelenkaste boje. Kušaju malo opor, s malo kiselosti. Jagode su sočne, s mesnatom pulpom, dobro transportirane.

Nedostaci uključuju osjetljivost na bolesti i specifičan okus.

Sadnja i uzgoj

Najbolje vrijeme za sadnju je rano proljeće. Tijekom ljeta, sadnica će se pojačati prije zimskih mraza. Između biljaka potrebno je održavati udaljenost veću od 2 m. Kriteriji za mjesto slijetanja:

 • obilje sunca;
 • uzvisina ili brdo;
 • pjeskovito tlo.

U slučaju teškog tla, potrebno je koristiti odvodnju u oblikušljunak ili šljunak.Za kisela tla bolje je vapneti područje dodatnim dolomitnim brašnom, za glinena tla - uvesti pijesak za popuštanje.

Proces sadnje također uključuje unošenje gnojiva u bunar: superfosfat (0,8 kg), pepeo (0,2 kg), kompost (oko 2 kante).Nakon sadnje treba izvršiti malčiranje i zalijevati s puno tople vode.

Značajke skrbi

Besseyjeva trešnja je nepretenciozna u njezi.Opis pravila i metoda njege:

 • zalijevanje stabla do 5 puta po sezoni;
 • dorada 2 puta godišnje (u proljeće - gnojiva s kalijem, u jesen - dušična gnojiva. Možete se izmjenjivati ​​sezonski);
 • prskanje lišća i grana do 3 puta po sezoni sa složenim gnojivom;
 • povremeno obrezivanje gustih, osušenih, oboljelih grana koje rastu više od 7 godina;
 • prije zimskog razdoblja grane treba povući na tlo i pokriti.

Mjesto presijecanja grana mora se tretirati vrtnom otopinom.Ako osušene grane uklonite na panj, uskoro na njihovo mjesto stoje mladice.

Razmnožavanje

Lako je umnožiti višnje: posuti horizontalne slojeve uz tlo, posuti zemljom i pričekati za njihovo ukorjenjivanje.Nakon formiranja korijenskog sustava, sadnice se iskopavaju i sjede u odgovarajućem redoslijedu.Od početka plodnih i razlaposti grana s jednog stabla, do 10 dobro razvijenih odraslih sadnica može se dobiti rezanjem.

Berba i očuvanje žetve

Pri žetvi ne odgađajte žetvu.plodovi mogu početi jesti ptice, početi trunuti na granama. Zaskladištenje treba koristiti cijele plodine bez pukotina i nedostataka .Metode konzerviranja i prerade:

 • Svježe bobice čuvaju se u hladnjaku oko 2 tjedna u suhim, nezatvorenim spremnicima.Temperaturno područje oko 0-5 ° C.
 • Smrznuto voće može se koristiti za pečenje i kompote.Operite ih i osušite prije zamrzavanja.
 • Čiste bobice mogu se sušiti i sušiti tako da se šire na lim za pečenje ili sušenje za voće.Nakon sušenja čuvati u staklenim, dobro zatvorenim spremnicima do 2 godine.

Besseova trešnja može se pohraniti zamrznuta

Bolesti i liječenje

Prema opisu, Bessea Cherry ima mali stupanj percepcije bolesti, alipostoji vjerojatnost pojave bolesti.

 • Kokkomikoz.Manifestira se prisutnošću smeđih mrlja na lišću.Donja strana plašta prekrivena je bjelkastim ili blijedoružičastim prahom.To utječe na stabljike i plodove.Lišće se savija, suši i mrvi.U budućnosti ih treba skupljati i spaliti zajedno s odrezanim bolesnim granama.Za tretmanprskanjemkoriste se preparati "Delan", "Skor" i "Topsin".Postupak treba provesti odmah nakon završetka cvatnje, a zatim ponoviti svakih 14 dana.Ta je bolest karakteristična i za vrijeme obilnih kiša.U tom slučaju, nakon pune berbe bobičastog voća, potrebno je ponovno raspršiti grane i lišće.
 • Monilialna opeklina.Bolest gljivične prirode utječe na stablo tijekom cvatnje.Aktivno se razvija tijekom kiša i prekomjerne vlage.Ova bolest možekako bi se spriječilo, nakon što je provedeno preventivno liječenje drva s pripremama: "Horus", "Azocene", "Bayleton" prije cvatnje grmlja.
 • Antracnose.Bolest, koja utječe na plod: bobice postaju tamne mrlje, prekrivene dodirom sluzi.Da biste spriječili pojavu bolesti, potrebno je obraditi stablo čak iu vrijeme formiranja bubrega s otopinom Brodsky 1% tekućine.Zaražene plodove treba odmah ukloniti i uništiti kako bi se sačuvala sljedeća žetva.
 • Klyastersporioz.Uzrok bolesti je gljivica.Na lišću se pojavljuju smeđe mrlje, zatim rupe.Lišće se suši i istušira.Mladi izbojci također pate.Za borbu protiv širenja potrebe prikupiti zahvaćene grane i lišće i spaliti daleko od drveća.Za prevenciju, preporučuje se u rano proljeće, prije pojave lišća, tretman s Bordeaux 1% tekućim ili 2-3% otopinom bakrenog sulfata.

"Delan" će pomoći u uklanjanju kokomikoze

Štetočine i kontrola

Bessei, trešnja je također napadnuta štetočinama:

80)
 • Aphid.Pojavljuje se tijekom rasta voća, uspinje se u meso i polaže ličinke, nakon što ih sazrijeva bobice pojedu iznutra.Kao rezultat toga, oni pogoršati, ali ne pada na zemlju, ali zaraziti izbojci da suha i savijati.Stablo gubi snagu, postaje ranjivo na buduće zimske mrazeve.Aphids se brzo razmnožavaju i prenose u druge grane.Potrebno je brzo se boriti kada se pojave simptomi prve ličinke.Za liječenje, poprskati zahvaćene listove preparatima "Karbofos", "Zaseda" ili "Rovikurt" .
 • Weevil trešnja. Zeleni kukac počinje se razvijati tijekom cvatnje trešnje, hraneći se sokom cvijeta. Ona prodire u jagodičasto voće i polaže jaja, nakon čega gusjenice jedu kost i meso. S masivnim napadom žižaka postoji rizik od gubitka cijelog usjeva. Ako postoji sumnja u uzgoj žižaka, u procesu cvatnje grmlja potrebno ga je tretirati s „Karbofos“, „Ambush“ ili „Rovikurt“ sa širokim spektrom djelovanja. Obrada se može ponoviti sve dok voće ne počne podešavati. Ako u proljeće nađete kukce i skupite ih na vrijeme, možete spriječiti njihovu reprodukciju. Ljeti kukci padaju na zemlju, zakopavaju se i prezimljuju, a u proljeće se ponovno stavljaju na presavijene grane. U proljeće je vrijedno iskopati tlo oko stabla i tretirati ga navedenim preparatima.
 • Šljiva moljac. Leptir se zove šljiva, jer više voli šljive, ali ako ih je malo u zavjeri, uništava i plodove trešnje. Leptir sam po sebi ne predstavlja opasnost, plodovi se pokvare gusjenicama izvaljenim iz ličinki. Ako nisu uništeni, zimaju u kori i množe se u proljeće. Hrane se pulpom bobica, što dovodi do propadanja i truljenja voća. Izgled trešnje se ne mijenja i nemoguće je brzo otkriti moljca. Borba bi trebala početi nakon pojave u plodovima gusjenica. Tretman se radi s preparatima “Tsimbush”, “Citkor”, “Shepra”, koji će se s njima nositi u početnoj fazi životne aktivnosti. Nakon 2 tjedna, ako se tijekom pregleda pronađu mladi pojedinci, vrijedi ponoviti liječenje.
 • Prevencija

  Da bi se spriječile bolesti i napadi insekata, Besseyjevoj trešnji potrebne su preventivne mjere. Bolesti oštećuju lišće i grane, tako da vam treba vremena da uklonite i uništite bolesne i slabe izbojke, ne dopuštajući širenju bolesti. U slučaju monilioze, kopanje tla je potrebno. Prevencija bolesti uključuje prskanje tla i drva Rubigan, Skor, Tsineb, Mancozeb fungicidima i slične pripravke u sastavu i svojstvima. Prije pojavljivanja cvjetova moguće je tretirati otopinom bakrenog sulfata u omjeru 10 litara i 300 g.

  Zajedno s liječenjem fungicidima, za aktivan razvoj i rast višnje nužni su sljedeći:

  • sezonsko obrezivanje, kako bi se izbjeglo zadebljanje grana:
  • pomlađivanje izdanka odsijecanjem starih, bolesnih, postojećih više od 7 godina;
  • normalizirano shematsko gnojivo (potaša, dušične tvari);
  • mjesečno zalijevanje;
  • pravovremena identifikacija pojave bolesti i štetnika, borba protiv njih.
  Kombinirajući prevenciju s pravilnom njegom, moguće je točno izračunati veličinu budućeg usjeva i spasiti biljku.