Značajke i značajke istaknute kruške kruška

Sorta „Vidnaja“ ili „brdovita“, kako se inače nazivala, uzgajana je u Moskvi 1958. godine. Dobio je drugo ime zbog njegove karakteristične vanjske značajke - neravne površine voća. Ova vrsta voća aktivno se uzgaja u središnjem dijelu Ruske Federacije i susjednim regijama. Sedamdesetih je počeo govoriti elitu. Zašto je biljka dobila tu privilegiju? Koje značajke su tipične za ovu sortu? Koji čimbenici određuju prinos?

Vidnaya kruška - najbolje ljeto voće

Značajke stabla

Kruška ove sorte aktivno se uzgaja na osobnim parcelama privatnih kuća i na industrijskim farmama. Vrtlari ga nazivaju "idealnim za prodaju s ceste".

Oni podrazumijevaju jednu od karakteristika sorte - plodovi se uklanjaju sa stabala ne odjednom, već kako sazrijevaju.

Opis izbora "istaknutih" karakterizira ga kao snažan. Stablo raste na 5, a ponekad i do 6 metara. Kod mladih biljaka kruna nije predebela, s granama koje se šire. S godinama se oblik mijenja, poprima obilježja piramide. Grane koje tvore kostur su guste i snažne, što nije slučaj s mladim izdancima. Duge su, nisu debele. Kora na izbojcima svjetlo smeđe boje. Ova vrsta voća ima male, blago povišene listove. Njihova površina je glatka, boje- zasićena zelena. Na rubovima letaka postoji neznatna nazubljenost.

Istaknuto stablo brzo raste. Na fotografiji - 4 godine nakon slijetanja

Značajke ploda

Kruška ove sorte je malo veća od prosječne veličine, težina jedne je 160-180 grama. Najveći plodovi teže 200 grama, a najmanji - ne manje od 130 grama. Zrelo konzumiranje plodova dolazi neravnomjerno - prvi plodovi mogu se ukloniti sa stabala 25. kolovoza, a sljedećeg - početkom rujna. "Istaknuti" ima osobitost - zreli plodovi čvrsto drže grane i ne padaju, stoga vrtlari ne žure žetvu.

Prednost je što prezrele kruške ne gube gustoću, sočnost i izvorni okus.

Zreli plodovi su vidljivo uklonjeni u tri faze

Oblik plodova je izdužen, pravilan. Koža je gusta, žuto-zelene boje. Meso je bijelo s laganom kremastom nijansom, sočno je i mesnato. U okusu voća više slatko od kiseline. U okusu okusa po okusu muškatnog oraha. Opis okusa ga klasificira kao desert.

Kruška se koristi u svježem i prerađenom obliku. Iz nje se priprema:

 • Džemovi.
 • Džemovi.
 • Sokovi.
 • Slatki pire krumpir za djecu.

Produktivnost

"Istaknuti" - raznovrsna srednja, u reproduktivnoj fazi ulazi u 4-5 godina nakon sadnje u otvorenom tlu. Biljka redovito donosi plodove, a svake godine vrtlari uzgajaju do 60 kg voća iz odraslog stabla.

Kruška sazrijeva do kraja ljeta, ali žetva se obavljau nekoliko faza:

 1. U prvoj fazi, najveće i najsjajnije plodove uklanjaju se s drveta. Oni najčešće dozrijevaju s južne strane krune na najsvjetlijim područjima.
 2. U drugoj fazi, veliki i svijetli plodovi, napunjeni sokom, ponovno se uklanjaju s drveta. Obično je razlika između 1 i 2 berbe - 6-7 dana.
 3. U trećoj se fazi ponavljaju iste radnje kao i na prethodnim.

Prva vidljiva žetva donosi treću godinu

Zašto takve poteškoće? Ne bi li bilo lakše ukloniti krušku koja nije zrela, kao što su plodovi drugih sorti voćaka, i ostaviti da dozrijeva u skladištu? Poljoprivrednici i iskusni vrtlari to ne preporučuju, jer ćete pokvariti žetvu. "Vidljivo", prikupljeno prije pune zrelosti, brzo gubi svojstva okusa, gustoću strukture. Meso postaje labavo, praškasto, neukusno.

Također je nemoguće dugo ostaviti kruške na drvetu - kada prekomjerno sazrijevaju, brzo trunu na stablu.

Prednosti

Kruška "Vidnaja" ima konkurentsku prednost u odnosu na druge kruške, za koje ga vole vrtlari:

 • Kruška otporna na mraz, prilagođena ruskim klimatskim uvjetima. Ne mora se zagrijati prije početka hladnog vremena.
 • Biljka cvjeta kasnije od drugih voćaka - krajem svibnja, stoga se proljetni mrazevi, koji se često javljaju u travnju, ne boje.
 • Voće je nepretenciozno prema tlu - normalno se razvija čak iu siromašnom tlu.
 • "Vidljivo" ne zahtijeva posebnu brigu.
 • Drvo donosi plodove bez prekida, redovito daje visok prinos.
 • Biljka je samoplodna.
 • Tijekom razdoblja cvjetanja i nakon njega, drvo ne mora biti tretirano kemijskim preparatima, što povoljno utječe na ekološku sigurnost ploda.
 • Na ovu sortu kruške ne utječe krasta, pepelnica i druge bolesti koje su štetne za voćke.

Boja sorte nije u izobilju, ali uvijek ima mnogo jajnika

Kratkotrajno skladištenje usjeva može se pripisati nedostacima sorte - ne više od 10 dana nakonuklanjanje plodova iz grana.

Kako se brinuti za biljku

Brdovita kruška voli područja suhog svjetla, stoga je poželjno posaditi ih na mjestima gdje nema podzemnih voda ili je njihova razina najmanje dva metra.Gore je spomenuto da je biljka nepretenciozna prema sastavu tla, ali se prilagođava i razvija mnogo brže u crnom tlu i ilovastim tlima.Tla s razinom kiselosti (pH) iznad 6 nisu prikladna za sadnju sadnica.Uz blisku pojavu podzemnih voda, preporuča se opremiti brdo za sadnju biljaka i napraviti sustav odvodnje.Prije presađivanja sadnice tlo se oplođuje tresetom, a korijenski sustav tretira glinenom kašom.Odmah nakon sadnje, kruška treba usitniti i obilno zalijevati.Obilno zalijevanje iznosi 30-35 litara.

neravna površina je vidljiv voće

Kruška ova klasa ne zahtijevaju posebnu pažnju - čiji redoslijed i slijed su sličnipravila za zbrinjavanje drugih vrsta voćnih biljaka:

 • Zalijevanje biljke poželjno je zbog navodnjavanja, ali možete ulijevati vodu u posebno opremljeni žlijeb.Zalijevanje se regulira ovisno o stupnju vlažnosti tla kroz dubinu sloja tla s korijenjem.
 • Stablo je potrebno oploditi u proljeće u nekoliko faza.Proljeće hranjenje mora sadržavati dušik i primjenjivati ​​istovremeno s prvim popuštanje tla, a zatim u fazi formiranja izbojaka.
 • Proljetno hranjenje krušaka provodi se po stopi od 35 kg po hektaru zemlje.
 • Jednom svake dvije godine, voćno se drvo preporučuje hraniti organskim gnojivima - za to možete koristiti humus ili ptičji izmet.
 • U jesen, biljka se gnojiva formulacijama bogatim kalijem i fosforom.Gnojivo se uvodi u posebne utore, opremljene na dubini od pola metra.

Obrezivanje

Pravilna i pravodobna briga za krunu je učinkovit način dobivanja dobre žetve.Kada je nezadovoljavajuća rezidba ili odsutnost takvih plodova smanjena, pogoršava se njihov ukus i izgled.Poželjno je smanjiti godišnju stablu kruške u jesen na visinu od 0,5 metara.Rez se vrši na bubregu, što je suprotno od inokulacije.S takvim obrezivanjem na stablu formira se nekoliko zdravih izdanaka od kojih se oblikuje okvir krune.

Stvaranje krušne krune

U prvoj godini sadnica se ne može rezati.U drugoj godini i narednim godinama poželjno je skratiti deblo za 20-25 cm kako bi se stimulirao vertikalni rast stabla.

Bočni izbojci skraćuju se u jesen nakon žetve.Potrebno je skratiti samo one izdanke duljine 50 centimetara.Budite sigurni da uklonite suhe i slabe grane iz biljke kako biste poboljšali zdravlje biljke voća.Tada će vas godinama oduševiti žetvom.