Vrste patlidžana Crna zgodna patlidžan

Patlidzana je popularna biljka. Kuhaju druga jela, predjela, salate i čuvaju ih za zimu. Okus ovisi o raznolikosti kulture. Jedna od najboljih sorti je “Crna ljepotica” - njezini plodovi su nježni, ukusni, bez gorčine karakteristične za patlidžan. Samo 15-20 grmlja je dovoljno da ih ne jede samo ljeti, već i da se naprave zalihe za cijelu zimu.

Crna patlidžana Zgodan ima guste, niske plodove

Opis sorte

Patlidžan "Black Handsome" dobiven je uzgojem sredinom prošlog stoljeća. Sorta je srednje rana, prolazi oko 110 dana prije sazrijevanja ploda.

Sorte patlidžana „Black Handsome“ imaju oblik nalik krušci, težina ploda je uglavnom 150-200 g, ali kod uzgoja sadnica mogu se dobiti veći primjerci težine do 900 g. Plodovi su crni i ljubičasti s jakim sjajnim sjajem.

Meso ove sorte je bijelo-žuto, meko. Imaju nevjerojatan okus i gotovo nikakav gorak okus. Mladi plodovi mogu se jesti ravno s kožom, a zreliji patlidžani već počinju okusiti gorak okus.

Meso crne ljepote gotovo je bijelo. vrlo ukusno

Razlika ove sorte je visok prinos. Podložno svim pravilima uzgoja, berba od jednog četvornog metramože biti 9 kg. Također, ova sorta je dobro vezan voće, biljke se mogu uzgajati u staklenicima.

Sorta Black Handsome obično se uzgaja u toplim regijama, jer ti patlidžani nisu otporni na hladnoću. U hladnim regijama, bolje je uzgajati patlidžane ove sorte u staklenicima, inače ne postoji jamstvo da biljke neće zamrznuti.

Uzgoj sadnica

Za ranu berbu, preporuča se primjena metode sadnje uzgoj usjeva. Važno je uzeti u obzir dugu vegetacijsku sezonu te sorte i termofilnost. Kada uzgoj usjeva sadnica metoda povećava prinos.

Sjetva patlidžana za sadnice treba obaviti u veljači

Krmača na sadnicama trebala bi biti u veljači.

Ne smijemo zaboraviti da je patlidžan prilično hirovita i zahtjevna kultura skrbi, stoga, da biste dobili pristojan usjev, morate pokušati.

Važno je odabrati pravo sjeme. Preporučljivo je odabrati sjemenke prve selekcije (F1 je prisutan na vrećici takvog sjemena) - takve će sadnice biti otporne na temperaturne razlike i bolesti.

Bolje je uzeti kupljeno zemljište, budući da se baštensko tlo najprije mora dekontaminirati i nahraniti sadnicama kako bi se dobro uzgojilo i ne bi utjecalo na gljivice i razne zarazne bolesti.

Tretiranje sjemena stimulatorom rasta poželjno je kako bi se ubrzalo stvaranje klice i učinilo ih održivim.

Mladim biljkama treba dugoTo je oko 12 sati dnevnog svjetla, ali budući da u veljači dan traje samo 8-9 sati, preporuča se dodatno istaknuti sadnice. Za to su prikladne specijalne fitolempe za biljke, ali ako nisu dostupne, mogu se koristiti LED ili fluorescentne svjetiljke.

Sadnice patlidžana trebaju više svjetla

Sadnice ronjenja trebaju se izrađivati ​​na 4-5 tjedana od trenutka nastanka. Presađivanje biljaka u odvojene spremnike omogućuje bolji razvoj korijena, što će utjecati na buduće prinose.

Morate voditi računa o sadnicama - otpustite tlo, redovno ih hranite, prskajte vodom tako da su u vrijeme sadnje u tlu biljke dovoljno razvijene.

Sadnice se mogu presaditi u zemlju ili staklenik 80 dana nakon nicanja. Do tog vremena, na grmlju se mora pojaviti 6-8 punih, razvijenih listova.

Nakon presađivanja u tlo, patlidžani ove sorte počinju ubrzano rasti i donijeti plodove za mjesec dana.

Sadnice sorte Black Beauty prije sadnje mogu već imati boju

Uz optimalnu njegu (često navodnjavanje i redovito hranjenje), patlidžani Black Beauty donijet će plodove dva mjeseca. Važno je na vrijeme sakupiti zrele plodove, jer uz dugotrajno zadržavanje zrelih patlidžana na granama biljka je oslabljena, a naknadna žetva nije najbolji okus.

Sadnja na otvorenom tlu

Budući da se sorta Black Handsome normalno razvija i raste samo kadatemperatura preko 15 stupnjeva, sjetva sjemena izravno u tlo, bez prolaska kroz fazu sadnje, moguća je samo u toplim područjima.Hlađenje negativno utječe na mlade biljke i može čak dovesti do njihove smrti.Stoga se patlidžani ove sorte mogu saditi u otvorenom tlu samo ako temperatura zraka pređe 15 stupnjeva.Osim toga, vegetacija traje oko 100 dana, tako da je potrebno sjeme zasaditi najkasnije do sredine travnja.

Ne preporučuje se uzgoj patlidžana na mjestima gdje su prošle godine uzgojeni krumpir, rajčica i bugarska paprika.

Nije najbolja opcija - iz godine u godinu posaditi patlidžane na istom mjestu.Bolje ih je posaditi tamo gdje su uzgajali krastavce, luk, mrkvu, kupus, dinje ili grah.Prilikom sadnje preporuča se pridržavati se uputa proizvođača - opis sorte i pravila sjetve prikazan je na pakiranju sjemena.

Usitnjavanje tla pod patlidžanima zadržava vlagu

Najbolje zemljište za uzgoj je crno tlo i lagana ilovača.U jesen se preporuča kopanje tla.U glineno tlo treba dodati mješavinu pepela, piljevine, pijeska, rijeke i trulog stajnjaka, superfosfata.Zemljište s tijesnim spremnikom podzemnih voda nije prikladno, jer patlidžani ne vole višak vlage.

U jesen se gnojivo treba primijeniti na tlo (jedna od sljedećih opcija):

  • gnojivo (po kvadratnom metru - do 4 kg);
  • 80 g superfosfata, 30 g nitrata, 50 g kalija (za isto područje).

U stakleniku je bolje pripremiti tlo od 3 dijela soda i 1 dioistrunu gnoj sa slojem od 25 cm U proljeće dodajte 10 g dušičnog gnojiva po kvadratnom metru.

Kasnije, nakon sadnje, potrebno je oploditi biljke, ukloniti korov i proizvoditi zalijevanje na vrijeme - ne samo prinos, već i okus patlidžana ovisi o usklađenosti s preporukama.

Raznovrsni crni zgodni mogu se uzgajati na balkonu - u loncu

Značajke uzgoja

Mlade biljke koje nisu prošle razdoblje sadnje raste sporo, pa im se preporuča liječenje stimulansima rasta - to bi trebalo učiniti kada se pojave prvi cvjetovi.

Kad grm dosegne polovicu svoje visine, gornja točka rasta mora biti uklještena. Jajnici treba ostaviti ne više od 10.

Spuding i otpuštanje je potrebno nakon zalijevanja ili kiše. Između redova - najmanje 5 puta po sezoni.

Patlidzane bilo koje vrste ne vole hladnu, optimalna temperatura rasta je 25-28 stupnjeva. Na 15 stupnjeva, biljke prestaju rasti, na 13 i ispod - žute i počinju umirati. Kontinuirana toplina iznad 30 stupnjeva također nije dobra za patlidžane.

Patlidzane ne vole sušu, kao ni ustajalu vodu.

Crna ljepotica u vrtu brzo prelazi u rast

Potrebno je zalijevati biljke u večernjim satima, s temperaturom vode od oko 25 stupnjeva, pokušavajući ne pasti na lišće. Prvih 10 dana nakon sadnje zalijevanje sadnica je minimalno, ostatak vremena - otprilike svaka dva dana. Ako nema dovoljno vlage, grmlje prestaje rasti, jajnici i cvjetovi padaju, a sitni plodovi se mijenjajuformirati i dobiti gorčinu.Patlidzane pocinju boljeti od suvišne vode.

Patlidzane treba oploditi najmanje 5 puta po sezoni.

3 tjedna kasnije, nakon sadnje, 10 g kalijevog, dušikovog i fosfatnog gnojiva se nanosi na kantu vode, s brzim formiranjem jajnika, dvostruko više.Treći preljev - prije nego se počnu pojavljivati ​​plodovi.U budućnosti - svaka 2 tjedna.

Borba protiv bolesti i štetočina

Tijekom uzgoja patlidžana možete naići na razne štetnike i bolesti.Od bolesti, ova kultura je osjetljiva na gljivice (crne noge), stolbur, kasno palež, sivu trulež, od kukaca, paukskog krumpira, koloradskog krumpira, lisnih uši, puževa su najopasniji.

Oštećenje grmlja krstašicama

Iako je crni plijesan sposoban za uzgoj i nije često pogođen bolestima u usporedbi s drugim sortama, preporučuje senjihovo upozorenje:

  • prije sadnje, dezinficirajte sjemenke s kalijevim permanganatom;
  • redovito odrezati donje listove, a jednom u 2 tjedna posipajte zemlju oko grmlja drvenim pepelom;
  • s crnom nogom, tretirajte zemlju izbjeljivačem;
  • iz Colorado krumpirove zlatice prskanje s breza tar pomaže (10 litara vode - 100 g);
  • zelene grane johe, položene svakih jedan i pol metara, štite od medvjeda;
  • Na plodove neće utjecati trulež i puževi ako oprašuju biljke mljevenim paprom i suhim senfom, otpuštajući tlo.

Kolorado krumpirski buba jako voli grmove patlidžana

Black Beauty Eggplants su popularna sorta iz dobrog razloga. Visok prinos, otpornost na bolesti, relativna jednostavnost uzgoja (u usporedbi s drugim sortama) - sve to je razlog široke raspodjele ove sorte.