Uzgoj šljiva opal šljiva

Desal drain Opal se odnosi na proizvod češke selekcije.Da biste ga stvorili prešli su sorte Renklod i Rivers.Kao rezultat toga, vrtlari su uspjeli izdvojiti jedinstven izgled, koji karakteriziraju ne samo ukusni plodovi, već i otporan na mraz i temperaturne razlike.

Glavne karakteristike

Razmatrana sorta odnosi se na nove sorte.Tek je 1999. godine uvršten u Državni registar Ruske Federacije.Pogodan je za uzgoj u svim dijelovima zemlje.Šljiva sorte Opal odnosi se na zimsko-izdržljive kulture.Sposoban je podnijeti temperaturne padove od -30 ° C do + 40 ° C.Čak i ako će zima biti oštra, a izbojci će se podvrgnuti smrzotinama, brzo će se oporaviti u proljeće.

Vrsta šljiva Opal pripada samodjelotvornim kulturama, stoga za oprašivanje treba druge vrste voćaka sa sličnim svojstvima.

Najbolji oprašivači bit će šljiva višnja sorte Soneika, Pavlovska šljiva i Scarlet Dawn.

Vrijeme zrenja za opalnu šljivu je prosječno.Stablo počinje ploditi 5 godina nakon slijetanja.Cvatnja se događa sredinom travnja, a žetva - krajem srpnja.Prinosi su visoki.Od 1 stabla može se sakupiti do 30 kgproizvodi visoke kvalitete.

Vanjske karakteristike stabla

Opis vrste ukazuje na to da su stabla visoka, do 6 m visine.Da biste olakšali njegu i žetvu, morate podrezati krunu i glavno deblo.Stopa rasta je visoka.Za godinu dana biljka raste za 40-50 cm, a Crohn je tanak, ovalan.Mali izdanci: do 26 cm, uglavnom jednogodišnji.Buds smeđa nijansa, u obliku konusa.

Cvatovi male veličine, sastoje se od 5 cvjetova.Odlikuju se nježnom bijelom nijansom s malim ružičastim pjegama.Velika ploča - dužine do 5 cm.Površina je sjajna, prekrivena debelim slojem voska.Opis označava tamnozelenu nijansu lišća.

Značajke ploda

Pri razmatranju opisa ove sorte šljiva navedene su sljedeće karakteristike:

 • veličinaovalne bobice: prosječni promjer ploda je 4 cm, a težina do 30 g;
 • kore tamno ljubičaste nijanse, prekrivene debelim slojem voska;
 • pulpa je sočna, vlaknasta, gusta;
 • trbušni šav nije jako izražen;
 • stablo plodova dostiže 5 cm.

Okus je visok.Ova sorta pripada desertnim sortama, tako da okusom dominira slatkoća.Prikladni proizvodi za pripremu konzerviranja ili deserti.Može se konzumirati svježe, zasititi vaše tijelo s korisnim vitaminima sadržanim u sastavu ovog voća.

Pravila za sadnju i uzgoj

Za ovu sortu potrebno je saditi ovu sortusunčana područja.Za normalizaciju zrenja ploda, sadnja se provodi iz južnog dijela okućnice.Što više sunca padne na oblikovane plodove, to će brže sazrijevati.

Tlo bi trebalo biti lagano, dobro hidratizirano i energizirano.Njihova kiselost ne smije prelaziti 3%.Ako je razina kiseline viša, onda trebate 1 kvadrat.m. napravite 3 kg vapna.Najbolja opcija bila bi crna zemlja.Važno je zaštititi mladu biljku od propuha, tako da je potrebno posaditi u blizini prepreka na udaljenosti od 3-4 m.

Sjedalo će biti pripremljeno u jesen.Za početak, humus ili treset je razasut oko mjesta, po stopi od 20 kg po 1 sq.m. Nakon 3 tjedna nakon što se gnojiva apsorbiraju u tlo, iskopajte rupu za sadnju.Njegove dimenzije bi trebale biti 70 × 90 cm, a dno je pokriveno 20 cm gornjeg sloja tla i ostavljeno u tom položaju do proljeća.U veljači želite odabrati kvalitetan sadni materijal.Izbor se vrši prema sljedećem načelu:

 • moraju se razviti korijeni;
 • ​​
 • maksimalna visina sadnice treba biti 90-100 cm;
 • Optimalna dob je 1-2 godine;
 • nema bolesti ili oštećenja;
 • reznice za cijepljenje.

U proljeće, u ožujku, započnite proces slijetanja.Sadnica se stavlja u rupu i posipa se gornjim slojem zemlje pomiješanim s 4 kg humusa.Sve se pažljivo nabija i zalijeva s 10 litara tople vode.Donji vrat je bolje ostaviti iznad zemlje tako da u korijene uđe prava količina zraka.Udaljenost između grmlja bi trebala biti3 m. U blizini je pričvršćen nosač na koji je vezan šljiva. To će osigurati zaštitu od deformacija uslijed vjetrovitog vremena.

Njega

Opalnu šljivu je lako održavati. Hranjenje se provodi 2 puta po sezoni.

 1. U proljeće je potrebno zaliti 20 litara otopine amonijevog nitrata (20 g na 10 litara vode) ispod svakog grma.
 2. U jesenskoj prehrani koristi se humus. Miješa se sa slamom, a malčiranje se izvodi na gotovo stabljici biljke. Nakon toga ulijte otopinu superfosfata (30 g na 5 l vode). 1 biljka bi trebala iznositi 20 litara tvari.

Zalijevanje se provodi u intervalima od 20 dana. Mlade biljke trebaju 30 litara vode za 1 grm. Grmovi odraslih - 50 litara tople vode. Nakon zalijevanja potrebno je otpustiti tlo i ukloniti korov kako bi vlaga i zrak mogli ući u korijenski sustav. Podrezivanje se provodi jednom godišnje. Potrebno je ukloniti ne samo oštećene grane, nego i glavni trup i bočne izbojke. To će smanjiti volumen biljke i olakšati njegu.

Bolesti i štetnici

Kultura ove sorte otporna je na većinu bolesti, ali ponekad je zahvaćena pepelnicom i perforiranim mrljama. Otopina koloidne soli (20 g na 5 l vode) pomaže u borbi protiv pepelnice. Protiv perforiranih mrlja biljka će sačuvati otopinu mangana (10 g na 10 l vode).

Najčešći štetnik je lisna uši. Pomaže u borbi s „Oxy“ (20 g na 4 l vode). Ponekad se nađe moljac koji se lako može riješiti bakrenim sulfatom (50 g na 10 litara vode).Tretmani protiv bolesti i štetnika provode se 1 puta mjesečno.

Zaključak

Šljiva ove sorte karakterizira veliki broj prednosti. Najvažnije je nepretencioznost njege, tako da se svatko može baviti njegovom kultivacijom, čak i početnicima u području poljoprivrede. Da bi se dobila visokokvalitetna kultura, dovoljno je slijediti sve preporuke.