Što je kalorijska rajčica? rajčica

Rajčice u Rusiji pojavile su se relativno nedavno, početkom XIX., I za to kratko vrijeme postale su najdraže povrće. U svakoj kući jela se pripremaju s rajčicama. Onaj tko gleda taj lik, njihov sadržaj kalorija je važan. Je li moguće jesti rajčice bez straha od dobivanja dodatnih kilograma? Koliko kalorija na 100 g proizvoda? Koja su korisna svojstva ovog povrća? Na ova i druga pitanja odgovorit ćemo u ovom članku.

Rajčica je važan i vrijedan prehrambeni proizvod

Prednosti

Kako su rajčice korisne? Zašto vas liječnici savjetuju da ih uključite u svoju prehranu?

Sastav

Sadrži druge vitamine i druge tvari koje su nam potrebne:

  1. Karoten. Dobro za vid.
  2. Antioksidansi koji štite ljude od raka.
  3. Fitoncidi sprječavaju umnožavanje patogena.
  4. Cink pomaže u ublažavanju upale na koži, oporavku od akni.
  5. Rajčice sadrže vitamine K, E, C, PP i skupinu B.
  6. Rajčica sadrži mnogo folne kiseline i likopena, koji štite ljudsko srce.
  7. Tiamin pomaže biti snažniji i zabavniji, uspješnije se bori protiv virusa.
  8. Rajčice su bogate ugljikohidratima. 100 grama proizvoda sadrži 3,8 g ugljikohidrata, 1,1 proteina i samo 0,2 g masti.

Sastav rajčica i kalorija

Kako je to korisno

Ali ovonisu sve korisne osobine rajčice.Oni liječe želučanu sluznicu koja boluje od gastritisa.Kora rajčice čisti crijevnu stijenku ostataka hrane.

Ova svojstva četke korisna su za probavni trakt, koji nakon čišćenja bolje apsorbira hranjive tvari.

Budući da rajčice sadrže mnogo vitamina B i C, one mogu obnoviti metaboličke procese u tijelu.Ta svojstva, ubrzavajući metabolizam, čine rajčice temeljom prehrane onih koji žele izgubiti na težini.

Ali oni koji pate od hipertenzije, gihta i žučnih kamenaca, bolje je ne jesti rajčice.

Kalorije

Povoljna svojstva voća i povrća poznata su odavno.No, neke od njih liječnici savjetuju da ih koriste umjereno, jerPreviše su kalorija.I koliko kalorija u rajčici?Znanstvenici kažu da je kalorijski sadržaj ovog povrća mali.

Sok od rajčice ima najmanje kalorija, ali gasi glad i žeđ

Svježe rajčice

Točno reći koliko kalorija sadrži 100 grama svježe rajčiceje nemoguće.Mnogo ovisi o određenoj sorti.Nutricionisti kažu da u 100 g svježeg proizvoda sadrži oko 20 kcal.Njihova prehrambena vrijednost nije velika, jeroni su 94% vode.Ako jedete veliku rajčicu, dobit ćete 45 kcal, malu - 10 kcal.Često radimo salatu od svježe rajčice s biljnim uljem.Tada ćete dobiti gotovo 2 puta više kalorija, jer100 g ove salate je 45 kcal, ali ipak je sadržaj kalorija nizak.

Svježa salata od rajčice - jedna inajukusnija jela

Ako želite izgubiti na težini, jedite rajčice bez soli. Nutritivna vrijednost iz toga se ne mijenja, kao ni njezina svojstva.

Ali, upadajući u želudac, to je kiselo i istodobno slano jelo iritira njegove zidove, što može izazvati apetit.

Cherry rajčice

Postoji velik broj sorti rajčica, ali osobito su vrijedne češnjave rajčice. Ako se druge sorte razlikuju u plodovima znatne veličine, one su minijaturne u trešnjama, težine od 10 do 30 g. Njihov kalorijski sadržaj je još manji. Ako uzmete 100 grama višnje, oni se kreću od 15 do 20 kcal. 100 grama je oko 3-4 najveće trešnje. Nakon jedenja 1 trešnje dobivamo od 3 do 7 kcal. Količina ugljikohidrata u njima je također značajna, na 100 g - 2,8 g. Ove brojke vrijede za svježe cherry rajčice. Marinirano više kalorija: 100 g proizvoda - 18 kcal. Zbog činjenice da je trešnja nisko kalorična, preporuča se onima koji su pretili, dijagnosticira se pretilost. Osim toga, trešnja razveseliti, pomoći u borbi protiv depresije.

Cherry rajčice su tako slatke da se jedu kao voće

Imaju mali sadržaj kalorija, ne toliko ugljikohidrata, ali sastav i svojstva rajčice donose osjećaj sitosti.

Obrađeni rajčice

Ljeti često jedemo svježe rajčice, premda ih se može naći na policama trgovina tijekom cijele godine. U hladnoj sezoni, ukiseljene rajčice se uzimaju iz skladišta. Njihova nutritivna vrijednost je još manja, samo 15 kcal na 100 grama. Dakle, oni neće pokvariti lik. Marinirajte rajčice pomoću octa, soli i šećera, itakođer i začine. Ali oni se mogu usoliti. No, sadržaj kalorija neće se povećati. Slani rajčice sadrže čak i manje kalorija, samo 13 na 100 g, ali se ne preporučuju osobama s bolestima zglobova. U krastavcima je oksalna kiselina, tako da je ne smiju jesti ljudi s urolitijazom ili gihtom.

Konzervirane rajčice - vitamini za zimu

U kiselim rajčicama ima ukupno 16 kalorija na 100 g.

I sami su rajčice i proizvodi od tog povrća ukusni. Štete li naš lik? Vrlo koristan i ukusan sok od rajčice. Kalorija ne izaziva zabrinutost. Jedna čaša soka dopunit će dnevnu količinu vitamina C i A. Osim toga, ne treba se bojati da će se zbog soka pojaviti dodatni sok. On je nisko-kalorijski. 100 g soka je samo 21 kcal.

Najkaloričniji je kečap - 112 kcal, iako mnogi nisu spremni odustati. Mnogo manje kalorija sadržano je u paste od rajčice, samo 91 kcal.

Kao što možemo vidjeti, kalorija u rajčicama je malo, kao i proizvodi od njih. Stoga ih možete jesti bez straha od kvarenja. Ako nema kontraindikacija, rajčice pomažu u poboljšanju tijela, opskrbljuju ga vitaminima i potrebnim tvarima, te se cijene za ta korisna svojstva.