Što je bijeg zamjene na grožđu, što je njegovo značenje

Uzgoj grožđa težak je rad koji se nagrađuje ukusnom i zdravom berbom bobičastog voća.Da bi grmovi iz godine u godinu proizveli veliku i kvalitetnu žetvu, posebnu pažnju treba posvetiti problemima oblikovanja i obrezivanja.Ovi postupci usmjereni su na žetvu visokokvalitetnih plodnih vinova loza za tekuću sezonu, kao i zamjenske izdanke za nadolazeće.

Uloga supstitucijskih izbojaka je vrlo velika.Oni omogućuju vam da ažurirate vino, što omogućuje kontrolu kvalitativnih i kvantitativnih pokazatelja prinosa.

Zamjenski izdanci na fotografiji

Ali da bi svi procesi išli u pravom smjeru, morate slijediti brojne zahtjeve i pravila prilikom izvođenja postupaka rezanja i oblikovanja,u izboru i pripremi plodnih vinova loza i čvorova supstitucije.

Opće informacije, pojmovi

Bijeg je dio biljke koja sadrži stabljiku i lišće i pupoljke koji na njemu bujaju.U vinogradarstvu, pucanje treba shvatiti kao trs sa svim njegovim dijelovima.

Bijeg je temelj na kojem se formiraju cvatovi i bobice.Zbog toga je njegova uloga tako velika u svim pitanjima rasta irazvoj grožđa.

 • Bijeg grožđa ima sljedeće elemente:
 • Glavni bijeg.
 • Pasynok je kljun koji se razvio iz glavnog pucnja.
 • Listna peteljka - uski dio lista, dio njegove veze sa stablom.
 • Zimski pupoljak je klica koja će klijati u obliku posinka nakon zimovanja. Mreža je modificirana stabljika, koja predstavlja tanku, dugu i kovrčavu strijelu s dugim internodijama. Obavlja funkciju fiksiranja postrojenja u određenom položaju.

Zamjenski bijeg je kratkotrajno jednogodišnje bijeg s 2-4 oka.

Koristi se za pripremu kvalitetne loze koja će dati u narednoj sezoni. Na kolokvijalnom jeziku vinogradari koriste pojam zamjene čvorova. Često je to ime ekvivalentno konceptu zamjene za bijeg. Neki uzgajivači razlikuju svoje značenje. Najčešće je trava vrlo kratka stabljika.

Struktura grma grožđa s nazivima dijelova

Osim toga, pri razmatranju pitanja vezanih za bijeg, potrebno je imati ideju o još nekoliko temeljnih pojmova:

 • Bush rukav - višegodišnja vinova loza koja je dostigla duljinu veću od 40 cm i proteže se od glave grma.
 • Vezica voća je vino koje služi kao sredstvo za žetvu. Ovisno o načinu oblikovanja, može se sastojati od dvogodišnjeg roga, plodne loze i zamjene čvora, ili samo roga i strijele.
 • Rog je kratka višegodišnja loza (manja od 40 cm).
 • Voćne ili plodonosne strijele -jaka mlada godišnja trsa s 5–12 očiju na kojoj se razvijaju grozdovi.
 • Formiranje grma je godišnji postupak za određivanje i organiziranje strukture, oblika, opterećenja i veličine biljke.
 • Obrezivanje grma - uklanjanje svih nepotrebnih formacija (izdanci, listovi, cvatovi, oči).
 • Opterećenje pucnja je koncept koji prikazuje stvarni broj izbojaka na grmu. Koristi se za određivanje optimalnih volumena prinosa uz održavanje kvalitete plodova i zdravlja same biljke.

Plodna strelica i stari rukav

Obrezivanje i oblikovanje

Za povoljne uvjete za uzgoj grma vinove loze, na svakoj rukavi mora biti prisutna jedna ili više voćnih veza. Oni će osigurati rast usjeva u tekućim i narednim sezonama. Čvor zamjene potreban je tako da loza ne raste, a plodonosna područja se ne uklanjaju iz debla i korijenskog sustava. Dakle, ako ne ostavite izbojke zamjene, kao plodna loza će morati koristiti najbolje stabljike na voćni link, a takav je najudaljeniji od baze.

Stoga će rast grma dovesti do poteškoća u isporuci hranjivih tvari i elemenata, što će utjecati na prinos i kvalitetu plodova.

Načelo obrezivanja vinove loze

Bijeg zamjene igra veliku ulogu u formiranju grmlja. Formiranje se radi kako bi se stvorila kvalitetna voćna veza koja omogućuje smanjenje stupnja rasta.grožđa, zadržavajući njegovu kvalitetnu plodnost. To vam omogućuje da pripremite biljku za sljedeću sezonu, da podesite opterećenje izbojaka. Kada se izvodi, zamjenski izdanci se stvaraju rezanjem donjih izdanaka za 2–4 ​​oka. Zamjenski čvorovi su stvoreni od mladih trsova, koji se nalaze ispod strelica plodnog. Strelice su također ošišane ovisno o dobi usjeva, sorti i drugim značajkama uzgoja. Na strijeli plodnih se razvijaju cvjetovi i grozdovi, koji se uklanjaju u drugim dijelovima grma kako bi se stvorilo normalno opterećenje.

Jesensko obrezivanje grožđa obavlja se zalihama

Stvaranje vinove loze je u jesen i proljeće.

Jeseni listovi se uklanjaju iz vinove loze i svih drugih biljnih formacija, a potreba za tim je nestala. Ostaju samo zamjenski čvorovi, u traženoj količini. Preporuča se ostaviti broj izbojaka i oči s nekim viškom, bez obzira na način oblikovanja i rezidbe. Važno je zapamtiti da je zimovanje uvijek rizik od smrti i oštećenja biljke od nepovoljnih klimatskih uvjeta. Oblikovanje opruge ima ulogu konačnog podešavanja čahure, a sve zimske loze se nakon zimovanja uklanjaju, zamjenjuju se čvorovi.

Grožđe proizvedeno za zimu

Metode formiranja zamjenskih izdanaka

Nastajanje grmlja provodi se na nekoliko načina:

 • Priprema zamjene kuje.
 • Ne ostavljajući zamjensku kuju, na štetuplodonosne strijele.
 • Uz pomoć poboljšane veze voća.
 • S kratkim rezanjem strijela plodnog.

Metoda bez posebne pripreme zamjenskih čestica

To podrazumijeva korištenje izbojaka iz strijele za plodnost kao "resursa usjeva".Jedinica voća s ovom metodom sastoji se samo od plodonosne strijele.Izreže se ne duže od 15 očiju.Za bijeg se koristi zamjensko stablo koje se nalazi najbliže rukavu.

Obrezivanje grožđa bez zamjene čvora

Pri odabiru vinove loze ne zaboravite načelo lokacije - ono bi trebalo rasti na vanjskoj strani rezanja.

U jesen se siječe voćna vinova loza tako da ostaje samo bijeg zamjene.Za osiguranje se preporuča ostaviti 2 bliže stabljici stabljike.Takva mjera će izbjeći poteškoće u slučaju da jedna od njih umre ili je oštećena kao posljedica zimovanja.

Prilikom oblikovanja uz pomoć ojačane plodne veze ostaju 2 plodne strijele u procesu pripreme.One su paralelne jedna s drugom.Njihova prisutnost omogućuje vam da dobijete veći broj očiju, što utječe na povećanje razine kvalitete odabira zdravih i dobro smještenih.Ovaj način oblikovanja može se izvesti sa ili bez pripreme zamjenskih čvorova.

Obrezivanje proljeća provodi se nakon što su ostavili mraz

.plodni listovi 2-4 najbliži bazi stabljike. Njihova duljina ovisi o karakteristikama grma, sorti grožđa i zahtjevima kvalitete usjeva. Obično bi trebalo uključiti 8-15 očiju. U proljeće, za vrijeme konačne obrezivanja, preostale su 2 bijega. Odaberite najzdravije i najjače.

Lijeve godišnje vinove loze bit će ojačane voćne veze ove sezone. Prema tome, moguće je pripremiti zamjenske izdanke za takve veze. Oni su 2 niže stabljike na lozi, koja je bliže glavi grma.

Zauzeto voće i zamjena za zamjenu

Formiranje uz pomoć poboljšane voćne veze ima svoje prednosti i nedostatke. Prednosti uključuju činjenicu da prisutnost velikog broja zelenih očiju u proljeće omogućuje vam da odaberete najmoćnije i zdravije. Osim toga, ovaj sustav vam omogućuje da izbjegnete pojavu velikih područja vinove loze "neispunjena" usjeva.

Nedostaci ove metode uključuju velik broj zelenih očiju. Dodaci se moraju ukloniti u proljeće, ali već su u to vrijeme već potrošili određeni dio hranjivih tvari koje bi mogle krenuti u rast glavnih dijelova biljke.

U metodi ojačanih veza, vinova loza se produžuje svake godine na udaljenosti između grane i prvog izdanka. Prije ili kasnije, vino će postati predugo, što će negativno utjecati na prinos, kao i na zdravlje i razvoj biljke. U tom slučaju morate ažurirati rukav. Za to se koriste uspavani pupoljci, koji u proljećerazviti u izdanke na rukavu.Oni su sačuvani i počinju razvijati mladi plodni rukav.Stara plodonosna strijela je uklonjena.

Metoda formiranja plodne veze s kratkim rezanjem plodnih strijela

Ova opcija je vrlo popularna kod amaterskog uzgoja grožđa.

Ova metoda omogućuje povećanje razine šećera u voću.To povećava volumen višegodišnjeg drva, koji plodno utječe na karakteristike usjeva.Kod kratke rezidbe kao voće koriste se samo godišnji izdanci.Rezovi su vrlo kratki - ne preostaje više od 3 rupe.Od njih se razvija od jedne do tri loze.Obično na jednom rukavu raste nekoliko voćnih veza.U jesen, kod rezidbe, najniža stabljika se zadržava kao zamjena.Svi ostali se uklanjaju, a zamjenski čvor se skraćuje tako da ostane 3 oči.

Kratko rezanje strelica plodnog uzgoja

Ovom metodom rukavi su vrlo kratki i nazivaju se rogovima.

Razmak između rogova na ramenu ne smije biti: manje od 10 cm ako se voćna veza sastoji od jedne loze, a manje od 30 cm, kada se veza sastoji od 3 loze.Kao sredstvo za suzbijanje neizbježnog izduženja roga, uzgajivači koriste zimski pupoljak koji se pojavljuje u podnožju roga.Nažalost, ona raste na pravom mjestu ne svake sezone.Izgled zelene špijunke na dnu roga stimulira se kratkim rezanjem izdanka.Dakle, kada je obrezivanje ostavio samo jednu špijunku.

Smanjenje opterećenja oslobađa hranjive tvari koje biljka koristi za razvoj bubrega u hibernaciji.

Metoda pripreme zamjene čvorova

U proljeće mladi zeleni izbojci počinju rasti na kujici zamjene. Od njih je ostalo 1 ili 2, a ostatak je izbačen. Štoviše, lakše ih je ukloniti kada su proklijale za 10-15 cm.Važno je osigurati da lijevi izboj, koji je najbliži bazi, raste prema van, to jest u suprotnom smjeru od točke rezanja.

U jesen je odrezana voćna karika koja je donijela žetvu, a od kučke se stvara nova, pripremajući se za zamjenu sljedeće sezone. To se ponavlja svake godine dok vinova loza ne ostari i dođe vrijeme da je zamijeni.

Tijekom postupka pripreme zamjene čvorova, mnogi uzgajivači se pitaju - zašto izdanak u proljeće mora rasti prema van, u suprotnom smjeru od točke rezanja?

Obrezivanje vinove loze čvorovima zamjene

Takav sustav omogućava da se osigura dugotrajna upotreba jednog rukavca, budući da će svi rezovi, rane i oštećenja biti smješteni na jednoj strani (gornjoj). Takav položaj rana omogućit će vam da zadržite netaknut sustav isporuke hranjivih tvari na donjoj strani.

Zamjena bijega u ljetnim mjesecima aktivno se razvija

Kako bi se postigao takav sustav, potrebno je osigurati ispunjavanje sljedećih uvjeta:

 1. Ako tijekom rezidbe u proljeće, izdanak koji je najbliži bazi, raste prema van, zatim njegovnalazi se iznad dopusta, zadnja stabljika će biti strelica plodnog. Svi drugi izbojci su prekinuti.
 2. Ako najbliže podnožju pucnjaka raste prema unutra, a iznad je "vanjska" stabljika, tada izbije prva. To je učinjeno, čak i ako postoje samo dva bijega na zamjenskom čvoru, to jest, samo će jedna stabljika ostati nakon razbijanja.
 3. Ako je na zamjenskoj kujici izraslo samo jedno pucanje, onda je sve ostalo onakvo kakvo jest, bez obzira gdje je proklijalo - prema unutra ili van.

Čvor zamjene nužno mora biti bliži bazi od plodne loze.

Inače, to će se pogoršati zbog nedostatka hranjivih tvari (sve će ići na plodnu lozu) i neće biti prikladno u budućnosti za formiranje voćne veze. Ova mjera smanjuje stupanj prekomjernog rasta vinove loze.