Sjeme mrkve - najbolje sorte za vašu regiju Mrkve

Mrkve su popularna biljna kultura koju uzgajaju vrtlari na otvorenom tlu. Zbog raznolikosti sorti možete uživati ​​u zdravom povrću tijekom cijele godine. Mnogi od njih odlikuju se visokim sadržajem beta-karotena i šećera, što ih čini ne samo ukusnim, već i najkorisnijim za ljudski organizam.

Sada postoji velika raznolikost mrkve

Za kućnu uporabu odaberite ukusnu i bogatu vitaminima mrkvu. Sjemenke se biraju u skladu s prirodnim uvjetima, kvalitetom tla i željenim rezultatom. Potrebno je odrediti potrebe i sposobnosti.Na primjer, ako su mrkve potrebne za dječju hranu, bolje je kupiti slatke sorte mrkve i napraviti pire od krumpira i sokova .

Vrste sorti po zrelosti

Uobičajene su sljedeće vrste sorti:

 • Vrste ranog mrkve. Oni su nježni i sočni plodovi duge forme, neprikladni za dugotrajno skladištenje. Vrijeme dozrijevanja je 60-80 dana.
 • Sredina sezone. Takve mrkve dobro su pohranjene i prikladne za sadnju u hladnim regijama. Period vegetacije je oko 4 mjeseca.
 • Kasno. Plodovi se razlikuju po debljini i slatkom okusu. Oni dozrijevaju od 130 do 150 dana i prikladni su za zimsko skladištenje.

Ranomrkve imaju nježne tanke plodove

Popularne vrste

Svaka vrsta ima svoje najbolje sorte mrkve.Među ranim najpopularnijim:

 • Tushon je odličan za uporabu na otvorenom.Narančasto-crveni plodovi imaju oblik cilindra, ravne površine i veličine oko 20 cm, a meso im je vrlo sočno i iste boje kao i jezgra.Tushon je pogodan za rastresita tla i zahtijeva obilno zalijevanje.Korijenski usjevi su otporni na bolesti i pucanje.Razdoblje zrenja je 80-95 dana.Tushon ima univerzalnu svrhu.
 • Gurman je jedna od najslađih i najsočnijih dostupnih sorti.Plodovi u obliku cilindra dugački su oko 16-18 centimetara.Gurman sadrži visok postotak karotena i ima svijetlo narančastu pulpu.Ova vrsta mrkve preporučuje se za zimsko skladištenje i uporabu u sirovom stanju.Lakomka se često koristi za pripremu dječje hrane i sokova.Vegetacijsko razdoblje traje 90-100 dana.
 • Amsterdam - rana zrela vrsta mrkve, daje dobru žetvu od glatkih cilindričnih plodova.Vodu takvih sjemena redovito i umjereno.Plodovi su otporni na pucanje i tsvetushnosti, imaju visok ukus.Koriste se kao dijete i dijetna hrana, kao iu obliku soka.Pričekajte da će sazrijevanje Amsterdama imati 11-12 tjedana.

Amsterdamske mrkve su popularna sorta za dječju hranu i sokove

Slijedeće sorte srednje klase mrkve razlikuju se:

 • Losinoostrovskayasadrži mnogo vitamina i karotena,koji se samo povećavaju s vremenom skladištenja.Korijen ima oblik cilindra i tupog kraja.Njihovo narančasto meso ima nježnost, sočnost i izvrstan okus.Losinoostrovskaya sorta je prilično otporna na bolesti i koristi se za sjetvu prije zime.U slučaju nedostatka prirodne vlage, sadnju treba obilno zalijevati.Za Losinoostrovskoy stane svako tlo, osim gline i pijeska.Razdoblje zrenja traje od 80 do 100 dana.Losinoostrovskuyu mrkva koristi se za pripremu sokova i hrane za djecu.
 • Boltex je moderniji tip Shantane.Ova sorta mrkve popularna je zbog visokog prinosa.Boltex ima dugu glatku korjenastu povrću sa svijetlo narančastim mesom.Okus pulpe je sladak, skladan.Sjeme dobro klija na teškim ilovačkim černozem.Boltex se koristi u svježem i prerađenom obliku.Ispada izvrsni pire krumpir i sokovi.Razdoblje sazrijevanja Boltexa je 120-130 dana.
 • Voće Nantesa sadrži velike količine karotena i može dostići 19 centimetara.Imaju oblik cilindra s tupim vrhom i ravnom površinom.Nantes ima hrskavo i sočno meso.Odmah se jede, a također se čuva i za zimu.Nantes mrkva su savršeni za proljeće i podzimny sjetvu, ima tendenciju da tsvetushnosti.Plodno tlo i redovito zalijevanje potrebni su za uzgoj.Nantes ima univerzalnu svrhu.Ovaj tip se koristi za pripremu dječje i dijetetske hrane.Sorta Nantes ima sljedeće vrste: Samson,Berlicique-Nantes, Monanta, Nantes Kharkiv, Forto, Monanta i drugi.

Nantes Mrkve zahtijevaju redovito zalijevanje i plodno tlo.Među njima su Karlen, Flyovi, Shantane.Ovo posljednje je visokorodna sorta koja proizvodi velike pa čak i plodove.Narančastocrveno meso ugodnog okusa ima veliku, izraženu jezgru svjetlije boje.Šargarepa Chantonne ne cvjeta i nije osjetljiva na bolesti, ima dobru kvalitetu čuvanja i ne puca.Bilo koja vrsta tla pogodna je za Shantane.Konzumira se sirovo i skladišti kao zalihe za zimu.Sjeme dozrijeva u 90-120 dana.

Sorta sorte Shantane ima oko 20 vrsta s različitim uvjetima zrenja.Oni uključuju Victoria, Shantane 2461, hibrid Ablako F1, kraljevski Shantane i druge.

Šantanske mrkve su visokorodne sorte za dugotrajno skladištenje

Raznobojne sorte

Mrkve dolaze u različitim bojama, uključujući bijelu,žuta, pa čak i ljubičasta.Morate pročitati opis na pakiranju s sjemenkama.Što je povrće prikazano, to je više karotena.Upravo ova korisna tvar daje povrću svijetlo narančastu boju.Violet govori o visokom sadržaju antocijana.Ova tvar štiti tijelo od raznih onkoloških bolesti.Bijele i ljubičaste mrkve nisu toliko popularne u Rusiji.No, neki vrtlari uzgajaju slične sjemenke radi slatkoće i svježine mesa,tipični za te korijene.Bijela mrkva ne sadrži nikakve pigmente.Na prodaju možete lako pronaći slične sjemenke. Osim toga, bijele mrkve su korisne u bolestima gastrointestinalnog trakta .Najpopularniji su:

 • Rainbow F1.Mrkve ovog hibrida narastat će narančasto, bijelo, žuto i ljubičasto.
 • Rainbow Mix.Plodovi crvene, ružičaste, ljubičaste boje rastu.
 • Sorta ljubičice mrkve govori sama za sebe.

Ljubičaste mrkve su učinkovite u sprječavanju raka

Savjeti za odabir sorti i sadnju sjemena na otvorenom tlu

Neki korisni savjeti:

 • Sorte ruske proizvodnje sadrže više vitamina i hranjivih tvari.Osim toga, bolje su prilagođeni našoj klimi.
 • Vrijedi ih kupiti u specijaliziranim prodajnim mjestima kako bi se isključila nabava lažnog proizvoda.Pakiranje mora sadržavati naziv proizvođača, datum proizvodnje i kratak opis proizvoda.
 • Bolje je posaditi 1 paket ranih sjemenki, 2 pakiranja srednjih sezonskih sorti i 1 kasno.Unatoč činjenici da mrkva ne boji mraza, učinite to bolje u proljeće, kada se tlo zagrije i postane labavo.
 • U osnovi, svi vrtlari ostaju vjerni svom izboru i više vole posaditi iste sorte svake godine: Kraljica jeseni, Nantes, Chantonians, itd.Potrebno je uzgojiti barem jednu novu vrstu, kako bi se otkrilo još bolje i produktivnije povrće.
 • Uzgoj mrkve na otvorenom tlu nije teško ako ga slijeditetehnologiju sadnje, obaviti dovoljno zalijevanje i potrebnu njegu, razrijediti povrće, nanijeti gnojivo i zaštititi od štetnika.
 • Veličina jezgre odnosi se na prinos sorte. Mala je i velika, ovisno o mjestu koje se nalazi u pulpi korijena. Kroz njega se biljka hrani iz tla. Ako mrkva ima malu jezgru, ona nije vrlo produktivna, ali sadrži više šećera i karotena.
 • Ne bojte se hibrida (pored imena je simbol F1), jer među njima postoje i neke dobre sorte: Laguna, Anastasia, Cascade i druge.

Najbolje vrste mrkve trebaju nositi ukusne plodove bogate vitaminima, bez obzira na zemlju podrijetla.Ali svaki vrtlar odabire sjeme koje će saditi. Usklađenost s pravilima uzgoja, kao i pravilan izbor sorti pomoći će dobiti pristojnu, bogatu i ukusnu žetvu. Pružajući optimalne uvjete za skladištenje ovog vitaminskog povrća, možete uživati ​​u sebi i svojoj obitelji hranjivim obrocima i sokovima dugo vremena.