Prevencija i liječenje kokcidioze kod peradi Pilići

Rečenica da se konačni broj izleglih pilića može izbrojiti samojesenski sajam.Dok god domaćin iz male žute kvržice uzgaja punu kokoš, na taj način će se očekivati ​​mnoge poteškoće i prepreke u obliku raznih bolesti koje mogu dovesti do smrti mladih.Jedna od njih je kokcidioza.Kakva je to bolest, odakle dolazi i kako se boriti kako bi svi pilići bili zdravi?

Pilići su osjetljivi na kokcidiozu uglavnom

Kokcidioza.Što je to?

Kokcidioza pilića je najčešća zarazna bolest koju uzrokuju najjednostavniji mikroorganizmi koji mogu izazvati smrt cjelokupne populacije pilića ako se pravodobno ne poduzmu djelotvorne mjere.

Identificirano je 11 vrsta kokcidija koje su prilagođene razvoju crijeva ptice, ali najčešći je Eimeria Tenel, pa se pojavilo drugo ime - Eimirioza.

Uzročnici kokcidioze su zocoti zatvoreni oocisti.Oni su sami bezbojni krug ili žuti oval.Jednom u tijelu pilića, zigota se sruši pod utjecajem enzima i žuči, a invazivne oociste počnu se aktivno dijeliti.Ovaj ciklus je kompliciran, ali oni uspiju ići u kratkom vremenuu potpunosti, naizmjenično aseksualnim razvojem i spolnim razmnožavanjem, a novi se oocisti počnu isticali fekalijama već 4 dana nakon infekcije.

Coccidia uzrok mladih životinja

Ovisno o vrsti, one se lokaliziraju na sluznici tankog crijeva, ponekad u debelom crijevu i rektumu, intenzivno se hrane epitelnim stanicama. Opasnost od ovog utjecaja opterećena je činjenicom da se zbog povreda javlja podložnost drugim bolestima.

Kada je cjelovitost sluznice slomljena, mnoge stanice umiru i to je plodno tlo za razvoj patogene mikroflore, što rezultira nespecifičnim toksičnim tvarima koje truju tijelo.Kokcidioza pilića zahvaća velika područja crijeva, što dovodi do disfunkcije probavnog sustava, hranjive tvari se apsorbiraju u manjim količinama, a unutarnji sokovi i toksini prodiru u krv. S druge strane, slobodno ulazi u crijevo, što objašnjava njegovu prisutnost u izmetu.

Vrste bolesti

Otpornost na vanjsku okolinu oocista je značajka tih mikroorganizama, njihov životni vijek u tlu je do 9 mjeseci, a na mjestima obraslim grmljem mogu ostati održivi tri puta duže.

Mogu prodrijeti u tijelo piletine hranom ili vodom, insekti i životinje mogu prenijeti infekciju, a sam vlasnik ponekad dostavlja mikroorganizme u kokošinjac na potplatu svojih cipela ili na radnoj opremi.

Bolest se odlikuje kroničnim i akutnim oblikom.U prvom slučaju, za njegovo pokretanje dovoljan je mali broj oocista, a odrasle kokoši i pilići koji su prevladali barijeru od 4 mjeseca često se obolijevaju.

Odrasli pilići također su u opasnosti

U toj situaciji simptomi se ne pojavljuju tako živo, a trajanje neugodnog osjećaja se povećava na nekoliko tjedana. Životinje gube na težini, ali u mnogim slučajevima preživljavaju.

Preživjeli pilići postali su imuni na ovu vrstu patogena, ali je i dalje nose prije 12 mjeseci.

Kada u tijelo uđe značajna količina jednoćelija, razvija se akutna teška forma.

Simptomi

Opasnost od kokcidioze u pilića je ta što je nije moguće otkriti u ranoj fazi. Već inficirana ptica isprva ne izgleda bolesno. Početni simptom je smanjen apetit, zatim se pojavljuju letargija i pospanost. Kokoš sjedi zatvorenih očiju, s naboranim perjem. Grb i naušnice gube svijetle boje, a područje oko očiju i kože dobiva plavičastu nijansu.

U odraslih kokoši, proizvodnja jaja je znatno smanjena, a zatim se potpuno zaustavljaju. Kloaka je kontaminirana izmetom, gušavost je ispunjena tekućinom i rastegnuta. Izmet postaje tekući, pjenast, u njemu se pojavljuje krv. Nije isključena pojava pareze i paralize. Ovo stanje obično traje od 4 dana do tjedan dana, a ako se ne liječi, iscrpljena ptica umire.

Flacciditet - prvi simptom bolesti

Natečena crijeva mrtvih primjeraka ispunjena su izmetom vodene konzistencije s točkastim mrljama krvi.Karakteristični simptom na otvaranju je oticanje crijevnog slijepog crijeva, nalik na rukavicu ispunjenu zrakom.U zaraženih brojlera i piletina pilići imaju nijansu plave.

​​

Prema tim znakovima može se posumnjati na kokcidiozu pilića, ali dijagnoza se u potpunosti postiže nakon pregleda legla i crijeva mrtve ptice u laboratoriju.

Značajke bolesti kod pilića i brojlera

Budući da je imunitet odrasle peradi već formiran, pilići su najosjetljiviji na kokcidiozu do 3 mjeseca. Tipično, infekcija se događa kada se bebe prenose na otvoreno, a zelene se hrane.

U početnom stadiju, kada se simptomi bolesti još nisu manifestirali, treba napomenuti da uz povećanje konzumacije hrane nema povećanja tjelesne težine.Neki pilići nisu koordinirani.Čim su se pojavile prve sumnje, potrebno je odmah započeti liječenje i preventivne mjere.

Piliće bi trebalo jednako utezati

Liječenje

Kad se eliminiraju kokcidioze pilića, parazitni lijekovi ne postižu uvijek željeni rezultat, stoga tradicionalno koriste furazolidonu dozi od 5 g ili norsulfazol na 1000 pilića, a furatsilin se propisuje za piće.Ali sada u ljekarni postoji nekoliko modernih lijekova koji omogućuju uspjeh u liječenju i prevenciji kokcidioze kod pilića.

ZaPrevencija i uspješno liječenje koristi lijek Koktsiprodin. Može promijeniti strukturu parazita u bilo kojoj fazi, bez negativnog utjecaja na imunitet ptice. Ova tehnika se uspješno koristi za liječenje brojlera i mladih životinja, ali je kontraindicirana za kokoši nesilice. 1 ml lijeka se otopi u litri pitke vode. Njegova upotreba se izračunava za 2 dana, kada se bolest nastavlja u složenijem obliku, liječenje se ponavlja u istoj dozi i dužini.

Lijek Baycox također je namijenjen dvodnevnom tečaju, a primjenjuje se i kao prevencija. Potrebno je točno doziranje: 1 ml tekućine u koncentraciji od 2,5% razrijedi se u litri čiste vode, a ptica se hrani. Kod teških infekcija ciklus se ponavlja nakon 5 dana.

Još jedan alat za borbu protiv kokcidija je Avatek, 15%, uništavanje nekih iona dovodi do smrti parazita. Utječe na sluznicu i ostavlja tijelo piletine u nepromijenjenom stanju. Daje se pilićima i pilićima s hranom: u 10 kg miješane hrane miješa se 5 g praha. Daje se od prvih dana, do trenutka kada je ptica stara 4 mjeseca. Pilići namijenjeni za klanje prestaju ga davati za 4 dana.

Lijekove protiv kokcidioze treba dati sve dok se ptica potpuno ne izliječi

.

Koktsidiovit se obično bira za liječenje ne samo mladih, već i za bolesti kokoši. 1 g. S četvrtinom medicinskog praha pomiješanog s kilogramom hrane. Za liječenje se doza udvostručuje, uzima se 2,5 g po kilogramu hrane,Trajanje recepcije - 7 dana.Klanje se može obaviti najmanje tjedan dana nakon uzimanja lijeka.

Posebna se pozornost posvećuje prehrani, proteinske namirnice se uklanjaju iz prehrane, što pridonosi pogoršanju bolesti.

Mjere prevencije

Kako je šteta od bolesti uzrokovana tijekom pojave simptoma, a liječenje ne pomaže uvijek izbjeći gubitak, prevencija je najučinkovitiji i najučinkovitiji način za spašavanje stoke. Glavna stvar je spriječiti ulazak mikroorganizama u jednjak.Obvezne preventivne mjere:

  • Budući da kokcidije nisu osobito osjetljive na temperaturne promjene i druge utjecaje u okolišu, najbolje je redovito spaljivati ​​radnu opremu i zidove kokošinjca puhaljkom.
  • Bakterije preferiraju vlažan i topao okoliš i posebno se aktivno razmnožavaju u njemu, stoga je potrebno imati čistu i suhu stelju.
  • Visoki zahtjevi se odnose na kvalitetu hrane, njezinu svježinu, sastav i čistoću.Dobra prehrana - zalog snažnog imuniteta i visokog opstanka u slučaju infekcije.
  • Redovito čišćenje i pranje kokošinjaca stanicama s otopinama za dezinfekciju: formalin, kalijev permanganat, alkalne formulacije i emulzije.
  • Zaražena ptica treba odmah izolirati od glavnog stada.
  • Cijepljenje se također primjenjuje za mlade kokoši jer je jaka imunost važna za daljnju reprodukciju.Ali za brojlere ova tehnika nije prikladna, klanjejavlja se u ranoj dobi, a postupak može dovesti do smanjenja težine trupa i porasta pigmentacije.

Kako bi se pilići podigli bez gubitka, moraju se primijeniti sva sredstva zaštite.Ne dopustiti da se zbijaju mlade životinje, odrasle i mlade piliće treba držati odvojeno.Dobra briga, pažnja i briga pretvorit će se u veliki rezultat do kraja ljeta, a kokcidioza pilića neće biti toliko opasna.