Prepelica: uzgajamo, hranimo i držimo ispravno prepelice

Uzgoj peradi je uobičajeno zanimanje mnogih.Međutim, najčešće ljudi biraju piliće ili pače.Devedesetih godina u Sovjetskom Savezu počeli su govoriti o vrlo korisnim proizvodima - mesnim i prepeličkim jajima.U doba potpunog nestašice nije bilo moguće vidjeti te proizvode na policama trgovina, ali uporne glasine tvrdile su da su prepelice i jaja gotovo svakodnevno na stolovima političke elite zemlje.Srećom, danas su ovi prehrambeni proizvodi komercijalno dostupni svugdje.Da, i uzgoj ove jedinstvene peradi može obaviti svatko.

Kako odabrati pasminu?

Unatoč dugogodišnjem domaćem uzgoju, prepelice ostaju poludive ptice. Najčešće, izbor se zaustavlja na japanskoj vrsti ptica, jer ima visoku proizvodnju jaja, i vrlo je skromna u svojoj brizi.Osim njih, ptica se uzgaja i kineska, Virginia, mramornai engleske pasmine.Unatoč činjenici da je glavni parametar kada je uzgoj jaja proizvodnja, vrijedno je obratiti pozornost na veličinu pojedinaca, a kada se čuva u uvjetima gradskih stanova, buka ptica.

Najčešće japanske prepelice na našim farmama su najtiše.Njihovo drugo ime je Mute.Masovni sadržaj ove pasmine ptica uzrokuje povećan interes za uzgoj, zbog čega se pojavilo nekoliko vrsta rasa.Tako se mramor i engleska pasmina uzgajaju na temelju japanskih.Glavne razlike su boja i karakter perja.

Od mesnih pasmina optimalan je uzgoj karantenskog faraona.Uzgajaju se ne samo kod kuće, nego i na ozbiljnim farmama.

Suptilnosti održavanja i njege

Održavanje prepelica kod kuće zahtijeva strpljenje i neke tehničke mogućnosti.Prije svega, stanice su nužne, jer je držanje u slobodnoj kavezu praktično nemoguće.Dobra ventilacija, grijanje i umjetna rasvjeta važni su za prostoriju.

Poželjno je moći spojiti rezervno napajanje kada se svjetlo isključi.Kako bi se održala produktivnost, važno je da se stanice pale najmanje 15 sati dnevno.

Tehnologija za držanje prepelica na farmama temelji se na 18-satnom kontinuiranom osvjetljenju.Zatim dolazi 2 sata potpune tame, zatim 2 sata osvjetljenja, i opet 2 sata potpune tame.Ako je trajanje osvijetljenog razdoblja veće, tada ptice stare brže, a potrošnja hrane raste. Kad dan padne, ptice gladuju i trče gore. U industrijskim kućama za perad bez prozora treba povremeno uključiti UV svjetiljke.

Industrijski kavezi za prepelice

Ako kućica za ptice nije opremljena stacionarnim sustavom grijanja, tada se u zimskom razdoblju ugrađuju prijenosni grijači. To je potrebno jer temperatura mora biti na određenoj razini. Kako se ne bi izgubila proizvodnja ženki od jaja, ne bi trebalo dopustiti pregrijavanje. Optimalna temperatura za ptice je + 18 ° C. Može se povećati do + 25 ° C, ali ne smije pasti ispod + 10 ° C. Temperatura od + 5 ° C može postati kritična za stoku ptica, umrijet će od hipotermije.

Kada se zimi čuva u negrijanim prostorijama, proizvodnja ženki oštro se smanjuje ili se potpuno zaustavlja. Uzgoj i održavanje bez dodatnog grijanja najčešći je u Engleskoj. Oni vjeruju da je razdoblje zimskih praznika omogućuje vam da se protežu jaja proizvodnje ptica za nekoliko godina.

Kavezi s prepelicama ne bi smjeli stajati na izravnoj sunčevoj svjetlosti, ptice će biti pretjerano uzbuđene.

Nije poželjno smjestiti krilate ljubimce u blizini bučnih cesta i zračnih luka, u blizini ustanova s ​​visokom razinom buke: industrijske radionice, kafić s živom glazbom, karaoke.

Ako uzgoj nije namijenjen u stanu ili kući, već u posebnoj industrijskoj kući, to može bitinemaju bliže od 300 metara od kuće.Uzgoj u industrijskim kućama također zahtijeva prisutnost kaveza.

Zahtjevi za ventilaciju i čistoću

Održavanje prepelica, kako u stanu tako iu industrijskim kućama za perad, postavlja posebne zahtjeve za ventilaciju.Prostor treba imati stalan dotok svježeg zraka.To omogućuje da se ne nakupi neugodan miris i da se izbjegne isparavanje iz stelje.

Idealna opcija je stvaranje dvo-stupanjske ventilacije.Gornja razina, smještena ispod stropa u kući ili šupi, uklonit će amonijak iz prostorije, a niža razina - vodikov sulfid i ugljični dioksid.U tom slučaju, gornja razina se može osigurati ugradnjom cijevi za prisilno ispušni plin ili podzid.Na nižoj razini, možete urediti kućne navijače, glavna stvar nije da ih usmjerite na jednu točku, već da postavite način rotacije.To će osigurati potreban protok zraka u kavez s pticom, te će ubrzati razmjenu zraka u kući ili šupi.Zimi bi trebalo omogućiti privremeno isključivanje stropne cijevi radi održavanja temperature.Ali moramo se pobrinuti da miris u prostoriji kada je ventilacija zatvorena ne postane prejaka, a kada je ventilacijska cijev otvorena, temperatura ne pada ispod dopuštenog.

Prepelice se mogu držati u dvorištu

U apartmanu u kavezu možete urediti kavez u kuhinji ili u zagrijanoj loži.Ako se balkon ili lođa ne zagrijava, onda oštre promjene temperature čine ove prostorije neprikladnim za držanje prepelica,osobito zimi.U ljetnim mjesecima u ovim sobama najlakši način za osiguravanje normalne ventilacije.Međutim, treba paziti da se izbjegne propuh, jer prepelice su sklone prehladama.

Jedan od pokazatelja prisutnosti propuha je gubitak perja.To bi trebalo poslužiti kao signal za pregled sobe ili preusmjeravanje protoka zraka iz ventilatora.

Važno je razumjeti da nijedan ventilacijski sustav ne može zamijeniti čišćenje prostorije i ćelije.Njega prepelica uključuje čišćenje stelje u ljetnim mjesecima - 2 puta tjedno, a zimi - jednom tjedno.Svakodnevno čišćenje industrijskih farmi izlaže ptice stresu, što dovodi do nervoze i smanjenja proizvodnje jaja.

Kako opremiti kavez?Mogućnosti naselja za obitelji prepelica

Obični kavezi za ukrasne i ptice pjevice pogodni su za držanje prepelica u gradskom stanu.Paleta je prekrivena pijeskom, piljevinom ili pokrivena debelim papirom, kartonom.Njega prepelica u stambenom apartmanu uključuje svakodnevno čišćenje palete kaveza.To će spriječiti neugodan miris koji može smetati ne samo vama, nego i vašim susjedima.Gnijezda u kavezu za ptice nisu ugrađena.Prepelice žure ravno na pod.Različite stubove i ogranke potrebne su samo kalifornijskoj pasmini prepelica.Za kavez odaberite tihi i topli kutak, ali ne i vedro osvijetljen prozor.Inače će se prepelica boriti, a kljucanje jaja položiti.

Ptičica za ukrasnu prepelicu

Zapolaganje jaja i prepelice mogu biti opremljeni kompaktnim kavezom s mrežastim podom, prostranim, ali zatvorenim ograđenim prostorom prikladnim za ukrasne pasmine.

Postoji nekoliko mogućnosti za naseljavanje obitelji za proizvodnju jaja:

 • Jedan se muškarac naselio u kavezu, a s njim i do pet ženki. Za japanske pasmine, kavez nije veći od 17 cm, tako da prepelica neće boljeti, pokušavajući poletjeti. Površina kaveza je oko 50 do 25 cm, a uzgoj je moguć u stanu.
 • Mlada ženka u dobi od 25 dana posađena je u kavez, čija je veličina u podu kvadrat sa stranom od 15 cm, a kavez može biti višerazinski, na svakom se katu naslanja jedna ženka. U tom slučaju prepelica ima jaja u hrani svakih 16-20 sati. Takvo naselje olakšava njegu, prikladno za ugradnju u stambeni apartman.
 • Naseljavanje u kavezima za 30-50 pojedinaca. Pod kaveza je najmanje 60 x 60 cm, s blagim nagibom (do 12 °). Na prednjoj strani, pod takve ćelije je gurnut van i zakrivljen tako da se jaja valjaju, ali se ne lome. Stanice poda od 15 x 15 mm. Udaljenost između šipki nije veća od 25 mm, tako da ptice mogu gurati glave za hranjenje, ali ne prolaziti između šipki. Na podu, ispod kaveza, ugrađuju se pladnjevi za smeće, koji se moraju redovito čistiti kako se ne bi pogoršali mirisi. Usput, leglo može poslužiti kao izvrsno gnojivo za dacha ili houseplant.

Ako je uzgoj prepelica doveo do držanja ptica različite dobi u jednom kavezu, onda bi ih trebalo označiti. Prepelice iste dobi mogu biti prstenovanežica ili označena bojom.

Što još trebate znati o njezi?

Pravilno održavanje prepelice zahtijeva tjedno kupanje u krupnom pijesku.Moguće je dodati pijesak pepelom u borbi protiv parazita. Spremnici s čistim pijeskom smješteni su u kaveze, za spremnike s mješavinom pijeska i pepela postavljena je dodatna obrnuta drvena kutija opremljena s otvorom za ptice. Inače će ptice podići puno prašine. Takvo kupanje ne samo da uklanja parazite, nego i smanjuje miris. Prilikom čišćenja kupki pijeskom, morate biti oprezni, jer često su zakopana jaja s prepelicama.

Metalni kavezi za prepelice

Uzgajalište mora imati određenu vlažnost zraka. Minimalna brojka iznosi 50%. Ako primijetite da je perje ptica krhko i nabrano, kljun je otvoren, a disanje ubrzano, to ukazuje da je soba u kojoj su smještene stanice presušena. To posebno vrijedi za zimu kada se zrak u apartmanima isuši zbog uključivanja baterija. Nedostatak vlage, kao što je niža temperatura, može utjecati na proizvodnju jaja. U apartmanu je poželjno češće provoditi mokro čišćenje, a zimi instalirati ovlaživač zraka.

Trebalo bi provesti kvartalno dezinfekciju stanica i prostorija. Ptice za to se pohranjuju u slobodan kavez ili kavez za ptice. Dezinfekcija se provodi čišćenjem ili antibakterijskim lijekovima. Nakon čišćenja stanice se temeljito osuše.

Dobivanje mladih stoke. Inkubator

Prepelice koje ne mogu sjediti mladesami, jer praktički nemaju instukcijski instinkt. Ako postoji želja za uzgojem, morat ćete opremiti poseban inkubator.Gotovi inkubatori mogu se kupiti u specijaliziranim prodavaonicama, ali najmanji od njih namijenjen je za 300 jaja.Za kućnu uporabu to je puno, pa je vrijedno da sami napravite inkubator.Da biste to učinili trebate kutiju i sloj izolacije od valjaka.Za ventilaciju napravite nekoliko rupa koje se mogu povremeno otvarati i zatvarati.

Inkubator za prepelice

Načelo proizvodnje inkubatora:

 • Kutiju treba obložiti pjenom i obložiti šperpločom, staviti sloj izolacije iznutra,
 • Napravite nekoliko rupa na dnu.
 • U poklopcu izrežite i zatvorite prozor staklom kako biste kontrolirali stanje jaja i temperaturu.
 • Ožičenje i utičnice žarulje provode se u svakom kutu kutije.
 • Posuda za jaja prepelice postavljena je na nosač visine 10 cm.
 • Spremnici za vodu nalaze se na dnu kutije.Odozgo, prekriveni su mrežom od sitne mreže koja sprječava ulazak novorođenčadi u spremnike.

Temperatura u prostoriji u kojoj se instalira inkubator prepelica ne smije biti niža od 20 ° C.Temperatura u samom inkubatoru je 38 ° C, vlažnost oko 70%.

Jaja za valenje moraju biti svježa, maksimalna starost je 5 dana.Sam proces traje 17 dana, kljukanje pilića možetraju nekoliko sati.

Postupak uzgoja

Uzgoj i uzgoj prepelica vrlo je zanimljiv proces. Svakodnevne piliće nakon sušenja stavljaju se u kutiju s visokim zidovima. Kutija mora biti u toploj sobi, gdje temperatura nije niža od 36 ° C. Kutija u kojoj provode prve dane životne prepelice naziva se brooder. Ovdje će dnevne prepelice živjeti prvih 14 dana.

Unutar jaja, pelena je bila smotana u kompaktnu kuglu. Nakon pljuvanja, prekriven je dolje, ima viziju, može se kretati, piti i sam uzeti hranu. Dnevni pilići su teški oko 8 g. Uzgoj pilića i pijetlova odvija se zajedno. Razdvajanje spola događa se u trećem tjednu života. Na otprilike osmom tjednu, mužjaci postižu maksimalni rast, a nakon 35-40 dana dosežu pubertet.

Uzgoj ženki mladog fonda traje malo duže. Njihov rast traje 9 tjedana. Masa do tog vremena postaje oko 135 g.

Uzgoj mladih stoke olakšan je činjenicom da se ponašanje pilića može procijeniti prema njihovom ponašanju. Gnijezda su prirodno pokretna i aktivna. Ako se skupljaju i glasno se žale, onda je hladno u brooderu. Ako se rašire po obodu kutije, sjedne ili leži s otvorenim kljunovima, pilići su vrući.

106. Uzgoj pilića zahtijeva pažnju, jer imaju naviku začepljenja u uglovima i pukotinama. Neophodno je osigurati da se mladi ne zaglavi nigdje, inače može umrijeti.

U roku od 14 dana broodergnijezda se pale oko sata, zatim se osvjetljenje postupno smanjuje i dovodi na normalan način.

Počevši od desetog dana života, temperatura u kutiji u kojoj se nalaze mladi postupno se smanjuje na + 30 ° C.U trećem tjednu, pilići se mogu premjestiti u kaveze odraslih prepelica.

Pilići prepelica

Razlika u hranjenju mladih i odraslih ptica

Hranjenje pilića ne predstavlja velike poteškoće, s obzirom daod samog rođenja mogu jesti sami.Prvi put prepelica bi trebala biti zainteresirana, kucati u blizini korita tankim predmetom.Pilići će odlučiti da ovaj insekt počne kljucati.Hrana za bebe mora sadržavati veliku količinu proteina.Sastav bi trebao biti vitamini i minerali.To je zbog činjenice da pilići brzo rastu.

Prva tri dana koriste se sitno sjeckanim kuhanim jajima kao hranom.Kao hranilica možete prilagoditi malu, ali široku posudu.Zatim dodajte svježi sir i zdrobljeni kukuruz u jaje.Sljedeći korak je dodavanje sjeckanog zelenja hrani.Nakon dva tjedna možete početi hraniti piliće.

U trećem ili četvrtom tjednu života pilići se mogu prenijeti u hranu sa standardnom hranom.

Što se tiče vode, ona mora biti u brooderu nužno.Prvi put se koriste vakuum pivnice za ukrasne ptice.

Hranjenje odraslih osoba obavlja se po satu.Korita su smještena s vanjske strane kaveza na pticegurnuo glavu kroz rešetke.To se radi kako bi se smanjilo širenje hrane i smanjila njihova potrošnja.Obroci trebaju biti tri obroka dnevno, po stopi od 30 g hrane po jedinki.Krmu za konzumiranje kokoši nesilica možete hraniti.Gnojenje proizvodi sjeckani zelje, sjemenke, klijavog zrna, kuhano povrće.Dva puta tjedno u ishranu se dodaje koštano brašno i riba u obroku.Od mineralnih aditiva koriste kredu i slomiti školjke.Kao poslastica nude gliste, razne kukce i ličinke.

Visokokvalitetna hrana za prepelice

Ako uzgoj nije jaje, nego mesne pasmine, mužjaci i ženke drže se odvojeno.Osvjetljenje je smanjeno, a temperatura je postavljena na 20 ° C i više.Hranjenje se u ovom slučaju izvodi 4 puta dnevno, a porcije po odrasloj osobi se povećavaju.Dva puta dnevno daju zrno otpad ili zrno, a još 2 hranjenja se sastoje od nasjeckanog zelenja i kukuruza.Tehnička zrna se dodaju u dijelove hrane za žitarice.

Što treba uključiti u žitarice, životinje, vitamine i mineralne sirovine?

 • Hrana za žitarice može se sastojati od: graha;wiki;grašak;kuhana heljda;sjeme konoplje;kukuruza;zob;proso;proso;pšenica;ječam i druge kulture.
 • Hrana životinjskog podrijetla je: krmna mast;krv i krvni obrok;zakiseljeno mlijeko;svježi sir;glistica za pecanje;brašno;kišna glista;crvi;isjeckana riba;riblje ulje;jaja piletine i prepelice.
 • Vitamini su: kuhani krumpir;zeleno;kupus; mrkva; luk repa; bundeve; crnogorično ili biljno brašno.
 • Mineralni dodaci su krupni kvarcni pijesak ili fino usitnjeni šljunak; koštano brašno; posebna mineralna kreda; velika kuhinjska sol; zdrobljene školjke; ljuska od jajeta.
Dijeta može sadržavati proteinske i vitaminske dodatke, kvasac i permixe. Veterinarski lijekovi dostupni su kako bi stimulirali rast.

Raznovrsna prehrana - temelj zdravlja stanovništva

Korisni savjeti

Vlasnici ne smiju uzimati ptice bez njihove posebne potrebe. To uzrokuje ne samo nervni šok, već i bol zbog pomicanja perja. Prepelica - ptica oprezna i kukavička. Pokušava pobjeći od gospodarevih ruku i dugo joj se osjeti. Trebali biste također pažljivo pristupiti stanicama. Ne možete napraviti iznenadne pokrete, odjeću treba pokupiti svijetle boje. Ako je japanska prepelica uplašena, onda podiže paniku među stanovnicima svog kaveza i pokušava otići. To dovodi do ozljeda glave i krila.

Kod uzgoja prepelice treba uvijek imati zalihu hrane. Ako je nepažnja gotova, možete nahraniti pticu mrkvom, kupusom ili zelenilom s dodatkom proteina. Spremnici s hranom uvijek moraju biti čvrsto zatvoreni, jer izazivaju pojavu moljaca i glodavaca.

U rano proljeće prepelice su korisne za hranjenje izdanaka koprive i maslačka. Moraju se skupljati na čistim mjestima, daleko od cesta.

Japanske prepelice naglašene su prizorima drugih ptica. Ne može biti poredPrepelica kuća za izgradnju golubova.Također je nemoguće privremeno sjesti na prepelice golubova ili veće ptice.

Kada se mlade ženke presađuju iz broodera u kavez s odraslim mužjakom, potrebno je osigurati da žena ne trpi nepotrebnu pozornost.

Sukob se može pojaviti u tijesnom kavezu

Tko je profitabilniji kod kuće?

Ako govorimo o gradskim stanovima, teško je pronaći profitabilniju mogućnost od zadržavanja prepelica.Relativno malo područje može primiti do 50 osoba u kavezima na nekoliko razina.

Kada drže prepelice na farmama ili prigradskim područjima, ušteda prostora također donosi opipljive koristi.

Uzmite u obzir činjenicu da ženke japanske pasmine počinju žuriti od mjesec i pol mjeseci, a piletina - od 6 mjeseci.Nojevi obično počinju polagati jaja od 2-3 godine.Prepelica ima visoku stopu valjenja, rijetko se razboli i ima vrijedno dijetetsko meso.Jaja prepelice imaju visoku nutritivnu vrijednost, nizak kolesterol i smatraju se prikladnom hranom za osobe koje pate od alergija i ljude na različitim dijetama.

Zato nemojte biti zastrašeni percipiranim poteškoćama i hrabro se obvezujete pružiti obitelji ili najbližoj trgovini zdravim prehrambenim proizvodima.