Metode postupanja s osama u vinogradu

Osa je poznata po ovisnosti o slatkom grožđu. Oni lako grizu kožu i uživaju u sočnoj pulpi. Kao rezultat toga, bobica počinje trunuti i, na kraju, cijela grozda umire. Stoga, vrtlari, u područjima gdje raste ova bobica, željno su zainteresirani kako zaštititi grožđe od ose.

Ose uzrokuju ozbiljnu štetu na berbi grožđa

Za borbu s osama u vinogradu treba temeljito pripremiti. Neki vrtlari uopće ne sumnjaju da na tom mjestu postoje prugasti štetnici sve do početka zrenja plodova.Tijekom ljetnog razdoblja, populacija osa ima vremena da snažno raste i onda je gotovo nemoguće spasiti grožđe. Stoga ne smijemo zaboraviti preventivne mjere tijekom cijele godine, bez obzira na fizičku prisutnost štetočina na mjestu.

Koje su metode borbe?

Možete se boriti s ose na nekoliko načina:

  • fizičko uništenje gnijezda;
  • korištenje kemikalija;
  • narodne metode;
  • zamke za uklanjanje prugastih štetnika.

Odmah se mora reći da se razdoblje masovne invazije kukaca poklapa s vremenom zrenja grožđa. Korištenje insekticida uključuje prskanje otrovnih tvari na površinu bobičastog voća, tako da su osi unutradalje ih nije jeo. Stoga se kemijska sredstva gotovo nikada ne koriste, jer više nije moguće jesti obrađene bobice.Danas su razvijene druge metode za zaštitu usjeva od krilatih štetočina.

Zamke su djelotvorno sredstvo za borbu s ose

Uništavanje gnijezda

Da biste se riješili ose na vašem zemljištu, trebali biste ga redovito pregledavati i susjedneza otkrivanje gnijezda.Ova aktivnost počinje u svibnju, inače će roj rasti i nositi se s njim bit će mnogo teže.Najbolje vrijeme za traženje gnijezda je u ranim jutarnjim satima kada je većina kukaca napustila gnijezdo.Najčešće se nalaze u drveću, pod krovom ili čak u pijesku.

Čim je pronađeno stršljeno gnijezdo, uništavanje bi trebalo započeti odmah.Bolje je to učiniti u večernjim satima kada štetnici spavaju u gnijezdu.Vrtlar oblači zaštitnu odjeću kako bi zaštitio kožu lica i tijela od ugriza.Preporučljivo je nositi naočale i naoružati se svjetiljkom.

Iskusni vrtlari preporučuju prekrivanje svjetla crvenom tkaninom, jer prugasti štetnici ne vizualno percipiraju tu boju i moći će se iznenaditi.

Postoji nekoliko načina za uništenje roja.Najlakši način za prskanje u gnijezdo kemijskih sredstava za borbu protiv kukaca - diklorvos.Također se koriste posebne dimne bombe.Od dima, ose padaju, a vrtlar će ih morati samo prenijeti nogama.Neki vrtlari smjesta uklanjaju gnijezdou posebnu vrećicu i odnesu s mjesta. U budućnosti, insekti i gnijezdo najčešće se spaljuju.

Najpogodnije je uništiti stršljenovo gnijezdo u svibnju

Pasti za osu

Preporuča se izraditi zamke iz plastičnih boca. Da bi to učinili, odrezani su od vrha i postavljeni su dolje u donjem dijelu. Ispada vrsta lijevka, koji je kasnije stavio mamac. Takve su zamke obješene na obodu vinograda. Tako se boca može koristiti na ovaj način, napravljene su dvije male rupe u plastici kroz koju se izvlači tanak kabel. Koristi se za osiguranje zamke u vinogradu.

Kako raznovrsni proizvodi koriste mamac:

  • šećerna voda;
  • med;
  • džem;
  • pivo.

U načelu, svaki slatki proizvod jake arome sigurno će privući pozornost prugastih štetnika. Preduvjet je viskoznost, tako da osi koji su jeli delikatesu više nisu iz zamke. Dopušteno je koristiti otrovni mamac.

Za pripremu treba pomiješati brašno s insekticidom. Ali ako odaberete alat s previše oštrim mirisom, onda će to otjerati insekte.

Otrovni mamac se stavlja u otvoreni trap tako da ga krilati štetočina može lako napustiti. Ako je učinjeno ispravno, osi koji su pojeli otrov, obavezno ga unesite u gnijezdo. Ova metoda je posljednje utočište i koristi se samo za masivnu invaziju štetočina.

Otpadna klopkaizrađene od obične plastične boce

Narodne metode postupanja s ose

Najučinkovitiji narodni lijek je odbojnik.To je dizajn koji oponaša gnijezdo osa.Ako se postavi na gradilište, osi je zajamčeno zaobilazeći. Na prodaju su gotovi plamenici koji će zasigurno služiti ljetnikovcu godinama.Ali možete ga sami izgraditi.Ovo će zahtijevati vrećicu i veliki broj celofanskih vrećica.Torba je čvrsto upakirana u pakete i osigurana u neposrednoj blizini vinograda.Kada ga vide krilati, odmah odluče da je područje zauzeto i traže drugu kuću.

Još jedan narodni lijek koji pomaže u učinkovitoj borbi protiv kukaca je limun i klinčić.Iskusni vrtlari tvrde da prugasti štetnici ne toleriraju te mirise.Ako uz obod vinograda stavite kriške limuna, gusto okovane klinčićima, osi će mu se držati podalje.

Miris limuna odvraća osi

Korištenje mreže

Ova metoda je vrlo skup i dugotrajan, ali omogućava da u potpunosti spasiti berbe grožđa odbilo kakve štetnike.Svaka hrpa se stavlja u vrećicu posebne tkanine tako da štetnici ne mogu doći do bobica.A ako u drugim slučajevima osi još uvijek jedu određeni dio grožđa, tada se osigurava stopostotna zaštita.

Gardener nabavlja gotove mreže ili ih samostalno proizvodi.Za njihovu pripremurabljena mreža za komarce.

Prikladan je još jedan materijal sa sličnim značajkama, naime, trebao bi osigurati stalni dotok svježeg zraka bobicama.I brzo se suši nakon kiše.

Boriti se s osama u vinogradu trebalo bi provesti sveobuhvatno.Preporučuje se započeti u svibnju s traženjem staništa tih štetnika.Ako se ipak pojave na parceli, onda je potrebno brzo organizirati zaštitu usjeva na nekoliko načina odjednom.Ovim pristupom vrtlar će grožđe spasiti od neželjenih gostiju.