Kupus: bolesti i načini postupanja s njima Kupus

Kupus je važan usjev na svakom uzgajalištu.No, tu su i razne bolesti i štetnika kupusa, koji donose puno neugodnih trenutaka i dovode do smrti usjeva.Da biste zaštitili plodove svog rada, morate znati neprijatelja po viđenju i biti u stanju nositi se s njim na vrijeme.

Mozaik kupusa, kao i druge bolesti, može prouzročiti značajnu štetu žetvi kupusa

Od svih kultura, kupus je najzaštićeniji.To je zbog činjenice da se obrađuje kemikalijama, au ranim fazama rasta i tijekom formiranja vilice je krajnje nepoželjno. Kontakt s kemikalijama u ovom trenutku je opasan za ljude. Stoga se bijeli kupus mora tretirati sigurnim za ljudska sredstva.Ali oni, kao zaštita od bolesti, nisu učinkoviti.Što učiniti u ovom slučaju i kako rastu zdrave glave?

Bijela trulež

Među svim bolestima povrća, bijela trulež je najčešća bolest.Glavni čimbenik koji utječe na njegov izgled je prekomjerna vlažnost.Na kraju vegetacije, rizik od bolesti je najveći.

Prepoznavanje truleži je vrlo jednostavno.Na lišću se počinje razvijati gljivica i pojavljuje se sluz.Biljka počinje brzo trunuti.Ako se nalazi naskladištenje, odmah se vadi iz skladišta. Inače će vrlo brzo prenijeti infekciju na druge glave koje su u kontaktu s bolesnom vilicom.

Preventivne intervencije prevladavaju među kontrolnim metodama:

  • poštivanje plodoreda (njegova periodičnost bi trebala biti 6-7 godina);
  • pravovremeno čišćenje (prije kišne sezone);
  • prostor u kojem se kupus sprema treba dezinficirati;
  • usklađenost s temperaturnim režimom (od 0 do +1 stupnjeva).

Bijela trava kupusa češća je od ostalih bolesti

Siva trula

Bolest ne utječe na povrće tijekom rasta u vrtu, alitijekom skladištenja.Glavni znak njegove pojave je bijela gljivica koja zarazi lišće biljke.

Kako se kultura ne bi kontaminirala kemikalijama, slijedite neka jednostavna pravila.Važno je pridržavati se privremenih normi plodoreda, kao u prethodnom slučaju.Nije posljednje mjesto u borbi protiv sive truleži gnojenje.Biljka treba dušik, ali treba je koristiti umjereno.

Kultura se uklanja prije početka mraza u dobro dezinficiranoj prostoriji, a promatra se i temperaturni režim u skladištu.

Siva trula se pojavljuje tijekom skladištenja kupusa

Kiel

Bolesti kupusa su različite.Neki se mogu liječiti, dok drugi nisu.Quila je jedna od najopasnijih bolesti kulture.To uzrokuje gljivice koje uzrokuju oštećenje korijenskog sustava.Kad se to dogodi, povrće umire bez šanseoporavak.Razlog za njegovo pojavljivanje leži u visokoj vlažnosti zemlje tijekom uzgoja sadnica.Nemojte misliti da su ugrožene samo rane sadnice.Kila može srušiti biljku u bilo koje vrijeme, čak i tijekom rasta na otvorenom.

Kela je gotovo nemoguće odmah prepoznati.Među vanjskim znakovima vrijedi spomenuti venuće biljke.Budući da se suši, ljetni stanovnici počinju zalijevati kulturu i tako dalje razvijaju bolest kupusa. ​​Potrebno je izvući jednu glavu iz tla i pažljivo ispitati njen rizom.Formiranjem kobilice na korijenu možete vidjeti izrasline i tumore.Bolesna biljka podliježe trenutnom uništenju.Tlo se dezinficira pomoću Bordeauxa ili formalina.Povrće u ovom vrtu ne preporučuje se rasti 5 godina.

Kila se dobro razvija u mokrim uvjetima

Mozaik kupusa

Mozaik je također jedna od opasnih vrsta bolesti kupusa.Na lišću se pojavljuju osebujni uzorci, koji se sastoje od rupa i crnih točkica.Da bi se spriječila daljnja infekcija, bolesne vilice treba ukloniti.To će osigurati zaštitu za druge glave.

Peronosporosis

Lažna brašna ili peronosporoz je zarazna bolest.Uzrok infekcije može biti skriven ili u tlu ili u sjemenkama.Ne manifestira se odmah, može skrivati ​​sve do povoljnijih vremena, kada će u zemlji biti viška vlage.

Pozornost treba posvetiti lišću bijelog kupusa.uinfekcije oni čine nejasne žućkaste mrlje. Nakon kratkog vremena počinju umirati.

Među glavnim sredstvima za zaštitu sadnica od pepelnice je prevencija. Mladi rast treba rasti u povoljnim uvjetima: poštivanje temperaturnih uvjeta; umjerena vlažnost. Prije presađivanja sadnica u otvorenom tlu, mora se obraditi.

Pjega plijesan nastaje pri pretjeranom zalijevanju i naglim promjenama temperature

Crna noga

Mlade sadnice najviše pate od crne noge, ali zaraza već zrelog kupusa nije isključena. Sve krivice gljiva koje žive u stakleničkoj zemlji. Gljive su pogođene zemljom na kojoj se ne predviđa plodored, a sadnice kupusa rastu godišnje na istom mjestu. Visoka vlažnost za njega je povoljno okruženje za razvoj.

Što se tiče mladica, crna noga najprije prodire u stabljiku koja se puni vodom. Kao rezultat, biljka počinje trunuti i na kraju umire. Kada je zaraženo više zrelo voće, povrće ne umire, njegova brzina rasta i razvoja se usporava. Transplant u ovom slučaju nije spas, biljka neće uzeti korijen.

Danas je znanost napravila velike korake naprijed, a uzgajivači su razvili veliki broj vrsta bijelog kupusa, koji lako mogu izdržati crnu nogu.

Ako dobijete raznolikost otporniju na bolesti, onda kao obranuRazličite kemikalije koriste se za dezinfekciju sjemena prije sadnje u tlu. To su: Fitosporin, Baktofit, Fundazol i Planriz.

Kada se otkrije bolest, povrće se uklanja, ostatak bijelog rasta tretira se kalijevim permanganatom, od čega se 3-5 grama otopi u 10 litara vode.

Crna noga uglavnom utječe na sadnice kupusa

Buba od lišća hrena

Osim gljivičnih štetnika, postoje i kukci, među kojima su babanuha ili hren listovi kornjaši. To je crna buba s blago zelenkastom nijansom i smeđim šapama. Kukci štete mnogim vrtnim kulturama, uključujući kupus. Za zimu, buba vreba negdje na toplom, skrovitom mjestu koje čeka proljeće. To mogu biti: komadići gnojiva, ostaci biljaka itd. Babunukhi, gladan nakon hladne sezone, izlazi iz skrovišta u lipnju i započinje s aktivnim radom na jelu zelenila kupusa.

Ženski kukci polažu jaja izravno u lišće. Zidovi mogu iznositi do 400 komada.

Hren uzrokuje oštećenje grickanjem listova kupusa

Među mjerama zaštite od insekata su sljedeće:

  • na kraju sezone ukloniti sve ostatke vegetacije;
  • pravodobno proizvesti usitnjavanje usjeva;
  • Preporuča se da se kreveti iskopaju u jesen, neposredno prije mraza;
  • sadnja presađena iz staklenika što je prije moguće;
  • zadržati redplodored;
  • čine liječenje s actellic otopinom.

Da bi se kukavica odvratila od biljaka, preporuča se posijati neven između njih.Njihov miris je gadan za insekte.

Dakle, sumirajući da se sve bolesti bijelog kupusa javljaju zbog kršenja plodoreda i zalijevanja. Vodite računa o njima ispravno, pružite im pravodobnu skrb.Povrće treba dobro provjetravati, stoga ne zaboravite zadržati udaljenost između njih.Zapamtite da je prevencija najbolji lijek.