Kolorado krumpirova zlatica na krumpiru - način postupanja s njom Krumpir

Početkom proljeća počinje ljetna sezona.Vrtlari počinju saditi.Da bi dobili bogatu žetvu, moraju uložiti ogroman napor.A kako se ponekad čini uvredljivim, sav posao uništavaju insekti.Pogotovo vrtlari se boje upada koloradskog krumpira.A sve zato što je izuzetno teško ukloniti ovu štetočinu s njezine parcele.

Koloradski krumpirski buba je uobičajen štetnik krumpira

Tko je krumpirski kornjač Kolorada?

Kukac koji se zove koloradski kornjačin bube, koji se bavi konzumiranjem listopadnih izdanaka krumpira.Lako ga je prepoznati po svojoj specifičnoj boji.Štetočina ima ovalno malo žuto tijelo s nekoliko crnih pruga.Cijelu zimu on provodi u hibernaciji, a s početkom topline počinje doći do površine.Samo odrasli mogu preživjeti hladnoću.Mlađe osobe obično umiru u tom razdoblju.Kukci se skrivaju na izboju krumpira.

Krumpir je oduvijek bio omiljena hrana koloradskog krumpira.On daje prednost mladim listovima korijena.

Zanimljivo je da štetočina nikada u potpunosti ne jede zelje.Samo ju je ujeo.Kukci ne jedu lišće jer su vrlo gladni.Time pokušavajudopuniti svoje zalihe vlage.Ni u kojem slučaju ne smije se zanemariti štetočina na mjestu.Uostalom, oni mogu za nekoliko dana uništiti većinu usjeva, ili čak potpuno uništiti sve izbojke krumpira.Kako bi se spriječila takva smetnja, treba se na vrijeme početi boriti protiv omraženog neprijatelja.Kako bi zaštitili mjesto od buba izumio razna sredstva za obradu i mladi izbojci.

Koloradski krumpirov buba uništava polje krumpira za nekoliko dana. Bolje je istovremeno koristiti nekoliko metoda prerade krumpira. Svaki stanovnik koji se brine o vlastitoj radnji mora biti upoznat s njima.Ovdje su najučinkovitiji i najjeftiniji:

  • Prije sadnje gomolja krumpira, morate se pobrinuti za dostupnost posebnog mamca koji pomaže u borbi protiv buba.Za stvaranje će zahtijevati redovito podrezivanje korijena.Oni su postavljeni na cijelom mjestu.Bit će potrebno čekati dok insekti ne stignu na površinu i počnu proždirati lijeve poslastice.Završna faza borbe protiv koloradskog krumpira - prikupljanje štetočina i njegovo uništavanje.
  • Ručno uništavanje je jedna od najučinkovitijih metoda suzbijanja štetnika.Mnogi se ne usuđuju koristiti, jer ne žele izravno kontaktirati s insektima.Da biste se zaštitili, možete jednostavno staviti rukavice na ruke prije početka rada.Za spremanje žetve treba uklonitivrhove kukca, njegove ličinke i jaja.Najbolje ih je uništiti izvan mjesta.Provesti ovaj postupak imat će svaki dan.A kako bi se isključila pojava novih jedinki na krumpiru, potrebno ju je dalje obrađivati ​​posebnim sredstvima i preparatima.Samo u ovom slučaju možete računati na pozitivan rezultat.
  • Postoji način da se spriječi nastanak koloradskog krumpira na mjestu prije slijetanja.Za to je dovoljno odabrati prikladniju sortu krumpira.Neki od njih mogu nekoliko puta pogoršati osjetljivost štetnika na brojne kemikalije.Određene vrste korjenastog povrća ne pružaju točnu garanciju da kukci neće početi na tom mjestu.Ali oni će smanjiti broj potrebnih tretmana.

Ručno ubijanje krumpirove zlatice u Coloradu je učinkovita i sigurna metoda za ljudeNačin borbe protiv Koloradskog krumpira.Međutim, oni imaju jedan veliki nedostatak.Tvari koje se u njima nalaze, štete ne samo kukcima, već i ljudskom tijelu. Kako bi se uklonila opasnost od trovanja otrovima koji dođu do korijena u procesu prskanja, potrebno je pridržavati se svih pravila za rad s kemikalijama. Bolje je ne ignorirati preporuke proizvođača tih proizvoda.Prilikom rada s kemikalijama koje se koriste prije sadnje krumpira i poslije, vrlo je važno pridržavati se sljedećih zahtjeva

  • Ne biste trebali koristiti običnu konzervu ili metlu za prskanje područja.Oni nisu namijenjeni za takav rad.Prednost treba dati posebnim prskalicama, zahvaljujući kojima se kemikalije mogu ravnomjerno raspodijeliti bez nanošenja štete njihovom vlastitom zdravlju.
  • Krumpir bi se trebao preraditi najkasnije mjesec dana prije početka berbe.Tijekom tog vremena, svi će otrovi izaći iz korijena i postat će sigurni za jelo.
  • Nakon prskanja skinite odjeću i temeljito operite ruke i lice.Sama oprema mora biti dobro očišćena.

Preporučuje se započeti s odabirom kemijskih sredstava za borbu protiv koloradskog krumpira prije sadnje.Tako će ljetni stanovnik moći zaštititi mjesto i buduće klice u vremenu od štetnika.Do danas, postoje razne alate koji pomažu učinkovito nositi s buba.Vrlo često su namijenjeni zaštiti krumpira ne samo od insekata, nego i od mnogih bolesti.

Kemikalije zadržavaju svoja zaštitna svojstva 50 dana nakon prskanja.Nakon tog razdoblja, otrovne tvari počinju se raspadati u spojeve koji nisu opasni za ljude.

Nema smisla prskati korijenje prije sadnje.Čim kemijska tvar istekne, krumpir će ponovno biti pod utjecajem buba.Ljetni stanovnik morat će se ponovno suočiti s insektima.Ali to često nije potrebnopostoji, jer će u to vrijeme korijeni dozrijevati i biti spremni za žetvu.Štetočini idu u zimovanje.I ovaj problem će opet početi brinuti vrtlari neposredno prije nove sadnje gomolja krumpira.

Prskanje krumpira treba provoditi u respiratoru

Narodni načini suzbijanja štetnika kukaca

Ne samo da kemijska sredstva pomažu borbu protiv buba.Ne manje učinkovita u ovom pitanju su popularne metode.Ljudi su te metode koristili u prošlim stoljećima, prije pojave otrovnih pripravaka:

  • Upotreba drvenog pepela.U tom slučaju, prikladna je samo breza.Pepeo oprašuje grmlje odraslih krumpira.Da bi ova metoda bila najučinkovitija u suzbijanju štetočina, bit će potrebno koristiti veliku količinu prirodnog materijala.Drveni pepeo u velikim dozama ubija i odrasle kukce i larve.Nemojte biti krivo učiniti ga humcima tla.Tada će pepeo uništiti one štetočine koje sjede u zemlji.
  • Uništavanje kornjaša sapunom za kućanstvo.Ovim medijem prskaju se grmovi.Za pripremu će biti potreban drveni pepeo i sapun za pranje.Trebat će vam samo jedan bar.Treba ga slomiti i razrijediti u kantici vode.Tamo se ulivaju dvije litre limenke pepela.Alat se preporučuje inzistirati 15 minuta.Litar infuzije na sapunu za pranje rublja pomiješa se s kantom obične vode.U ovom obliku alat je spreman za korištenje.Da biste donijeli pozitivan učinak, trebali biste prskati grmljedva puta tjedno.
  • Primjena kalendula.Ova ljekovita biljka savršeno pomaže u borbi protiv insekata.Da biste zaštitili područje od insekata, morate posaditi neven u blizini tla.Neće biti suvišno smjestiti nekoliko sadnica biljaka između ležajeva krumpira.Učinkovitost ove metode je više puta dokazana.
  • Upotreba pelina.Još jedna biljka koja negativno utječe na kukce koji proždiru žetvu krumpira.Dobivanje pelina je vrlo jednostavno.Raste gotovo pored svakog dvorišta.Sama biljka se mora rezati i sjeckati.Nakon toga bi trebalo biti zeleno do vrha kako biste popunili posudu.Dalje, pelin treba sipati kipuću vodu i ostaviti u tom stanju nekoliko dana.Po isteku termina možete poprskati područje.

Borba protiv buba zahtijeva puno vremena i strpljenja.Nijedna moderna kemikalija nikada neće moći pomoći u uklanjanju štetočina, bez obzira na to koliko ona bila jaka i djelotvorna.Ljetni stanovnik morat će raditi svake sezone kako bi spriječio insekte da unište sljedeću berbu.Mnogi, ne želeći se gnjaviti, preferiraju korištenje otrovnih tvari.Ovo je stvarno vrlo učinkovit način da se oprostimo od omraženih štetočina neko vrijeme.Također se morate naoružati s nekoliko narodnih metoda koje će biti dobar dodatak ratu protiv insekata.