Koji kat je bolje raditi u kokošinjcu? kokoši

Svaki vlasnik koji želi imati kokoši, razmišlja kako opremiti kokošinjac za ugodno stanište tih ptica, jer uvjeti pritvora utječu na produktivnost pilića. I prva stvar koju treba učiniti je pod u kokošinjcu. Ako ste voljni to učiniti sami, onda ćete ovdje pročitati potrebne informacije o tome što bi trebao biti pod, koji materijali se preporučuju za upotrebu i tako dalje.

Uvjeti stanovanja utječu na produktivnost pilića

Zaklada

Važan element za pravilno polaganje poda dobar je temelj. Mora biti visoke kakvoće, sposobna štititi piliće (naposljetku, grabežljivci neprestano zadiru u život tih ptica), a ono što je važno je trajno, što će vam pomoći da zgrada traje mnogo godina. Sipajte temelj pod kokošinjac vlastitim rukama je jednostavan, najčešće se koristi za ovaj beton. Ali ako materijal nije pri ruci, on se zamjenjuje željeznim listovima. Zatim ćemo objasniti kako to učiniti.

Koji bi trebao biti pod?

Spol je element koji štiti kokoši od grabežljivaca i loših vremenskih uvjeta. Pod utječe na temperaturu u kući i sanitarne uvjete u prostoriji, tako da je ispravanUređaj će poboljšati uvjete pilića, te će pomoći u pružanju topline u kući tijekom zimskih mrazeva ili kako bi se ohladila u ljetnim vrućinama.

„Što bi trebalo biti pod?“ - ovo pitanje često postavljaju ljudi koji samostalno grade kokošinjac.Odgovaramo na pitanje: idealan položaj poda u kući malo je nagnut, po mogućnosti s odvodnim sustavom.To će vam u budućnosti pomoći da brzo uklonite nagomilanu prljavštinu iz smeća.Za polaganje poda je bolje uzeti drvene daske, i, budući da pod mora biti izdržljiv, onda koristiti drvene trupce kao osnovu.

Važno je ne samo koristiti pravilnu tehniku ​​polaganja, nego i odabrati dobre materijale kako bi se u kokošinjcu stvorio visokokvalitetan i topao pod. Postoje tri glavne opcije poda: zemlja, beton, drvo .No, među njima ima mnogo razlika, počevši od vremena provedenog na instalaciji i završetka s troškovima materijala (ako to učinite sami).Koji je kat bolji, koji su nedostaci i prednosti svake opcije - sve ćemo to dalje promatrati.

Jačanje poda prljavštine može biti glineni pod

Konstrukcija poda prljavštine

Prizemlje je jednostavna i ekonomična opcija, koju obično koriste poljoprivrednici.No, uređaj takvog poda ne dopušta za dugo vremena da zadrži temperaturu u zimi hladno.Kao sredstvo zaštite, ova opcija je također inferiorna u odnosu na druga dva, budući da grabežljivci s štetočinama lako mogu ući u kokošinjac kroz zemljani pod.

Osim toga, čistoća uu zatvorenom prostoru, također, neće biti dugoročno: zemlja će se miješati s vodom, pilećim izmetom, hranom, stvarajući prljavštinu.Glineni pod može biti divno pojačanje poda.Ova opcija je najjeftinija po cijeni.

Betonski podovi

Betonski podovi su najčešće korišteni način, budući da ne zahtijevaju nikakve posebne vještine za izgradnju vlastitim rukama.Prednost ove opcije je dobra zaštita, jer beton neće dopustiti da grabežljivci uđu unutra.

Betonski pod, izoliran ekspandiranom glinom

Ali betonski pod je vrlo hladan, pa će njegov uređaj zahtijevati izolaciju kako bi se održala temperatura.Koji bi trebao biti sloj stelje?Najčešće se koristi za ove sintetičke i prirodne materijale.Ako niste sigurni koji je kat najbolje napraviti, još jednom pročitajte prednosti lijevanja betona:

 • otpor kada je izložen betonu i kiselini;
 • tvar ne može sagorijevati;
 • dobra zaštita od grabežljivih životinja i raznih štetočina;
 • ​​
 • postojanost samog betona (čak i ako ispunite svojom rukom, zatim s ispravnom izradom, betonski pod može vam poslužiti do 20 godina, što je mnogo više od bilo kojeg drugog predloženog materijala).

Izrada drvenih podova

Koji kat može biti najbolja opcija za kokošinjac?Drvena je.Budući da stablo će zadržati toplo, dakle, polaganje drvenih podova nije potrebno.Ovaj materijal je ekološki prihvatljiv, a podni uređaj je jednostavanda to učinite sami.

Ali ova opcija također ima nedostatke. Drveni pod zahtijeva pažljivu osobnu njegu, jer često prolazi kroz procese propadanja, različitih gljiva i tako dalje. Drugi značajan nedostatak je zapaljivost samog materijala, koji će izazvati veliku štetu u slučaju požara. Što bi trebao biti zaštitni sloj drvene površine? Zaštita od mikroorganizama koji se razmnožavaju mora biti načinjena od vapna jednostavnim razmazom površine poda.

Drveni pod može biti najbolja opcija za kokošinjac

Što je još jedan plus drvenih podova? U usporedbi s drugim opcijama, podne ploče mogu se zamijeniti drugima, dopunjene su ili izolirane, a sve to se može učiniti vlastitim rukama. Osim toga, daske se lako postavljaju pod određenim kutom (kao što je spomenuto ranije, za brzo čišćenje kokošinjca od prljavštine). Ploče nisu zimi zamrznute, što je također prednost. U ljetnom razdoblju sloj posteljine za drvene podove trebao bi biti sedam centimetara, a zimi deset.

Kako položiti pod?

Ako ste se odlučili za spol koji trebate učiniti, onda možete doći na posao. Značajan faktor je da to možete učiniti sami i ispuniti zakladu vlastitim rukama, tako da samo morate potrošiti novac na materijale. Preporučeni materijal su drvene ploče.

Za početak, napravite temelj (ako ga nema). Kako napraviti temeljni stupac ili traku - odlučite se. Bolje upotrijebite prvu opciju - stupčastu, u ovomeAko će se podna površina nalaziti na maloj nadmorskoj visini, zbog čega će vam drvo služiti mnogo duže, jer će biti zaštićeno od vode i pomoći u održavanju temperature u kokošinjcu.

Temelji stuba

Alati

Razmotrit ćemo postupak polaganja drvenih podova. Da biste vlastitim rukama napravili pod, morate imati:

 • ploče (debljine dvadeset pet centimetara);
 • šipke (poprečni presjek 100 x 100 mm);
 • čavli;
 • cement;
 • pila;
 • čekić;
 • cigla.

Uputa

Kao što je već spomenuto, ako kuća nema temelja, to treba učiniti. Koji bi trebao biti temelj? Uređaj bi trebao biti takav: cigla od rubnjaka (visine dvadeset centimetara) na svakih pedeset centimetara (ako je betonski pod već bio izrađen, temelj više nije potreban).

Da biste vlastitim rukama izgradili pokrov, trebate položiti trupce napravljene od šipke na bitve koje ste napravili paralelno. Ne zaboravite da postoji kut koji će vam pomoći u budućnosti prilikom čišćenja.

Izolacija se ponekad postavlja između zaostataka, može biti ekspandirana glina, ali to nije potrebno. Ploče su postavljene okomito na trupce trupaca. Morate ih izrezati tako da zglob padne u sredinu samog zaostatka. Da biste pričvrstili daske, samo će dva čavla ići na svako zaostajanje. Ne zaboravite slijediti njihov smjer: daske trebaju pristajati, formirajući mali kut.

Ploče su složeneokomito na trup bara

Kako zagrijati pod?

Stelja je podijeljena u dvije vrste: duboka i plitka. Za uporabu se preporučuju duboki slojevi stelje jer sadrže organski sloj u kojem se provode biokemijski procesi. Pomaže čak iu žestokim zimskim mrazima da zadrži temperaturu u kokošinjcu do dvadeset pet stupnjeva, a dodatno zagrijavanje s takvim leglom nije potrebno.

Donje površine mogu biti iz različitih materijala. Organske komponente, kao što su piljevina, sijeno, slama, mahovina, treset i tako dalje, koriste se kao leglo. Takvi prirodni sastojci danas su popularni jer su ekološki prihvatljivi.

Najbolja prirodna komponenta za zagrijavanje je mahovina ili mahovina, zbog čega se često koristi u saunama i parnim prostorijama. Također, ova biljka savršeno upija ptičji izmet, koji uništava miris, pomaže sušiti šape pticama, štedeći ih od hladnoće. Leglo piljevine ne zgrušava se, od slame - dugo ostaje toplo. Uobičajena varijanta legla - piljevina pomiješana s strugotinama (1: 3). Tresetu se dodaje treset, a povrh svega je pokriven slamom.

Treset mahovine, piljevina, sijeno i slama izvrsni su za posteljinu

Što se tiče željene dubine sloja stelje, ona bi trebala biti najmanje deset centimetara, idealno dvadeset. Ako je potrebno, možete dodati još deset centimetara materijala u leglo. Moderni materijaliza izolaciju nije točno uvjete kokošinjac: leglo će se brzo apsorbira u legla, koji će uskoro uništiti materijal.

Osim toga, pojavit će se problemi s čišćenjem kokošinjca s početkom proljetnog razdoblja. To je značajan plus organskih materijala: nakon zime se prikupljaju i odbacuju, zamjenjujući ih drugima.

Pod u kokošinjcu može se lako napraviti vlastitim rukama: samo se morate potruditi, a također i saznati koji su materijali najbolji za pod kako bi vam služili dugi niz godina. Preporučuje se korištenje drvenih ploča za polaganje poda: one su otporne na toplinu u usporedbi s drugim materijalima. Površina je prekrivena vapnom, a potom se stvara leglo (to je prema vlastitom nahođenju, budući da drveni pod u principu ne zahtijeva izolaciju).

Ako to radite kako treba, zimi i ljeti pilići će biti udobni u kući, što će utjecati na proizvodnju ptica.