Karakteristike i metode postupanja s grinjama kruška

Zlonamjerni kukci ne daju odmor, i to ne samo ljudima, već i biljkama. Štetočine, kao što su lisne uši, cvrčak, mušica, lišće mogu uzrokovati ozbiljne štete na vrtu i vrtu, što će dovesti do ozbiljnih i tvrdokornih biljnih bolesti i kasnijeg gubitka prinosa. Međutim, biljojedi štetočine su u većini slučajeva vrlo male veličine i teško ih je pronaći golim okom. Uspostaviti bolest biljke moguće je zahvaljujući karakterističnim značajkama koje ostavlja jedan ili drugi kukac na lišću i plodovima.

Žučni grumen kruške je vrlo opasan štetnik

Jedan od najozbiljnijih neprijatelja naših zelenih prijatelja je kruška. Ovi minijaturni paraziti mogu uzrokovati brojne probleme, od kojih će se vrlo teško riješiti.

Kako prepoznati krpelj kruške

Na svijetu postoji oko 4 tisuće vrsta krpelja. Kriske grinje su sićušna stvorenja bijele ili ružičaste boje, čije dimenzije ne dosežu ni 1 mm. Oblik njihovog tele sliči obliku crva, s dodatkom četiri noge, koji se nalazi bliže glavi. Unatoč njihovoj mikroskopskoj veličini, ovi štetnici mogu uzrokovati ogromne štete na usjevima. Naseljeni su u mnogim regijama i "uživaju" u širokom izboru biljaka.

Glavna metoda za distribuciju grinja je vjetar koji ih nosipodručja, čime se povećava teritorij njihovih aktivnosti.

I mogu ih nositi ljudi i životinje. Veliku ulogu u širenju žučnih novčića igra sam čovjek, koji se tada s velikim poteškoćama oslobađa tog štetočina. To se događa pri uređenju novih vrtova sadnjom sadnica iz staklenika i rasadnika koji su već zaraženi novčićima.

Lišće pod utjecajem grinje u prvoj fazi

U našem području prevladava žučni grumen kruške. Njegova omiljena hrana su letci drveća kao što su kruška, glog, jasen, jabuka i dunja. Razumjeti da je stablo zaraženo ovim parazitom vrlo je jednostavno - na listu ćete naći dvije pruge blistera, slične mjehurićima, smještenim uz venu. Nastaju ugrizi krpelja - u njihovoj slini sadrže otrov, koji uzrokuje atrofiranu promjenu stanica lišća i kao rezultat toga pojavljuju se novi rastovi. Ove formacije mjehurića nazivaju se galles, one su kuća krpelja. Također, galles se koriste za polaganje jaja od strane ženki i ličinke zrele.

Paraziti dosežu površinu tek u toplijoj sezoni, kada temperatura zraka dosegne 9-10 stupnjeva Celzija.

Označite galles na plahti

I prije toga skrivaju se u stablima stabala, ispod pukotina kore i bubrega. Ždrele se grinje hrane usisavanjem soka iz stanica lišća. Zbog toga dolazi do smrti stanice, lišća postaje smeđe, zatim postaje crno i nestaje. Usisni krpeljiSok također utječe na plodove - oni postaju manji po veličini.Osim toga, količina žetve iz oštećenog stabla značajno se smanjuje.A kada se štetočina preseli u mladi fetus, savija se, propada i nestaje.

Borba protiv grinja je vrlo teška, jer ne pripadaju običnim insektima, već arachnidima, na koje ne djeluju općeprihvaćeni načini suzbijanja plodnih parazita.

Znakovi zaraze grinja na izdancima

Međutim, potrebno je tražiti metode kontrole kako ne bi izgubili svoj usjev i spriječili infekciju još zdravih biljaka.

Metode kontrole i zaštite od grinja

Postoje brojne jednostavne manipulacije za uklanjanje štetočina i sprečavanje njihovog pojavljivanja:

Pale lišće ispod kruškeukloniti

  • Sva palog lišća pogođena grinjama mora se sakupiti i spaliti.
  • Treba zasaditi otporne sorte kruške, jabuke i drugih stabala.Reznice za sadnju treba pažljivo odabrati.Moraju biti zdravi i ne zaraženi krpeljima.
  • Treba orezati grane koje su jako oštećene.
  • Važna metoda u suzbijanju i sprečavanju uništavanja ovih parazita je provođenje mjera za oplodnju stabala.
  • U jesen je potrebno iskopati zemlju blizu zaraženih stabala.

    Koloidni sumpor je djelotvoran lijek protiv grinja

Glavna metoda uklanjanja grinja je kemijska obrada.

Većinaučinkovitih fosfora i lijekova koji sadrže sumpor. Obradu treba provoditi u tri faze: na početku toplog razdoblja, kada grinje dolaze iz zimskog sna; nakon cvatnje stabla; nakon žetve i prije početka hladnog vremena, kada grinje ulaze u hibernaciju. Pažljivo prskajte sva zaražena stabla kao lišće i deblo, grane.

Vertimek - dugodjelujući pripravak s krpeljima

Budući da kemijska obrada može biti nesigurna za osobu, to treba učiniti rukavicama, posebnom maskom na licu i što je više moguće zatvorenom odjećom.

Uz odgovarajuću brigu za vaše zeleno, plodno bogatstvo, dobit ćete prekrasan vrt i sočnu, zdravu žetvu.