Kako zagrijavati kokošinjac zimi? kokoši

Sadržaj
 1. Kako zagrijavati kokošinjac zimi?
 2. Prethodna priprema prostorije
 3. Više detalja o prirodnom zagrijavanju kokošinjca
 4. Komponente prirodnog grijanja kokošinjca u zimi11]
 5. Duboko leglo
 6. Weatherizacija zidova, vrata i prozora
 7. Umjetno zagrijavanje kokošinjca zimi
 8. Infracrvena svjetiljka
 9. IR grijači za grijanje kokošinjca
 10. Peći za grijanje kokošinjca

Pravilno i kompetentno održavanje pilića u zimskoj sezoni jamči očuvanje proizvodnje jaja u kokoši nesilica i opću udobnost njihove proizvodnjeŽivotni vijek na niskim temperaturama.Osim specijalno dizajniranog hranjenja i dodatne rasvjete za kuću, vrlo je važno održavati normalnu temperaturu u prostoriji, što je posebno točno u regijama gdje su jaki mraz zimi norma.Briga o zagrijavanju i dodatnom zagrijavanju kokošinjca trebala bi biti unaprijed prije početka prvog mraza.

Pilići ne podnose hladnoću

Imajte na umu da grijanje kokošinjca zimi nije potrebno u regijama u kojima nema jakog mraza u ovo doba godine. Dovoljno je samo provjeriti sve uglove zbog prisutnosti pukotina i pravilno ih utaknuti, kako bi se povećala količina materijala za izolaciju poda, a također možete vlastitim rukama zagrijati šetnice.Međutim, u slučaju jakih mraza, vrijedno je temeljitije brinuti o svojim kokošima.

Kako zagrijavati kokošinjac zimi?

Osim prirodnih, ošto je gore spomenuto, postoje brojne metode umjetnog grijanja. One uključuju:

 • crvena svjetiljka i infracrveni grijači;
 • konstrukcije peći tipa buržueka ili stacionarnih peći obloženih ciglama;
 • radijatori, dizelske peći, grijači itd.

Preliminarna priprema prostora

Prije zime potrebno je prije zime dezinficirati kokošinjac.Najbolji način je zataškavanje zidova i stropa. Otopina se priprema na temelju omjera vapna i vode 1: 5. To jest, u 5-litarskoj posudi s vodom morate otopiti barem kilogram praha vapna. Ponekad se za dezinfekciju koristi i svjetiljka.

Prije weatherizacije, kokošinjac mora biti sanitized

Više detalja o prirodnom grijanju kokošinjca

Skoro 40% produktivnosti kokoši nesilica u zimi ovisi o održavanju temperature u kokošinjcu. Morate se uvjeriti da nije ispod 70C, ali je bolje ako ga možete povećati na 150C, onda ne možete razmišljati o dodatnom grijanju.

Komponente prirodnog grijanja kaveza u zimskim mjesecima

Duboka posteljina

Za to je pod u kući ispunjen brzim vapnenim prahom, koristeći najmanje jedan kilogram za svaki "kvadrat" kultiviranog područja. Svaki izolacijski materijal koji ima poljoprivrednik nalazi se na vapnu, najčešće je to slama ili piljevina. Drugi sloj ne smije biti manji od 10 cm.najčešće to činite sami ili koristite usluge radnika.

Kako pilići mrlje stelju, trebalo bi je mijenjati i otpuštati vilicama. Koristeći sijeno za posteljinu, prije početka proljeća, prirodno se pretvara u kvalitetan kompost.

Osim činjenice da se tijekom procesa kompostiranja generira dodatna toplina i temperatura u kokošinjcu raste zimi, dobivena smjesa se na kraju koristi u proljeće kao gnojivo za povrtnjak ili cvjetnjak.

U zimskom razdoblju, otpad treba redovno mijenjati

.

Zagrijavanje zidova, vrata i prozora

Sljedeća važna točka je začepljenje svih pukotina u kokošinjcu, osobito s vratima i prozorima, kao i izolacija zidova i stropova uporabom pjenaste plastike ili mineralne vune za oplata.

Ove mjere omogućit će oslobađanje od propuha tijekom zime koje "pojedu" toplinu i prekomjernu vlagu zbog oborina. Također možete dodati da kokoši imaju sposobnost da se samozagrijeju, ako dobro jedu, ali s jakim mrazom, ove metode izolacije nisu dovoljne.

Umjetno grijanje kokošinjca zimi

Infracrvena svjetiljka

Najčešće, farmeri koriste infracrvenu svjetiljku za zagrijavanje kokošinjca kako bi stvorili dodatnu toplinu. Ovaj uređaj će lako zagrijati kokošinjac do 12 četvornih metara2i njegovu uporabu s nizom pozitivnih osobina.

Infracrvena svjetiljka u kokošinjcu

Infracrvena svjetiljka:

 • ne zagrijava zrak u prostoriji, naime one objekte koji zračeinfracrvene zrake;
 • održava optimalnu razinu vlage i ne prigušuje stelju;
 • ne smeta kokošima svojim svjetlom. Crvena atmosfera ima smirujući učinak, dakle, po želji, a tijekom jakih mraza svjetiljka se uopće ne može isključiti;
 • ne "pojede" kisik u prostoriji;
 • lako se instalira, koristi i zamjenjuje prema potrebi;
 • Infracrvene zrake usmjeravaju svoju glavnu energiju na toplinu, ali 10% energije osigurava dodatnu rasvjetu.

U svim svojim vrijednostima, crvena lampa ima nekoliko nedostataka. Grijanje ovog tipa troši mnogo struje, a kratki život - dodatni otpad. Crvena žarulja često daje pukotine kod najmanjeg odstupanja od utvrđenih pravila rada.

Prilikom korištenja potrebno je uzeti u obzir da crvena lampa treba biti najmanje pola metra udaljena od okolnih površina kako se ne bi pregrijavala. Osim toga, preduvjet je da se poštuju sigurnosne mjere, odnosno korištenje specijalnih okova oko lampe i samo keramičkih uložaka.

IR grijači za grijanje kokošinjca

Na drugom mjestu, u smislu učestalosti korištenja zimi, nakon infracrvenog svjetla nalazi se infracrveni grijač za kokošinjca. Također zagrijava površine kada su ozračene infracrvenim zrakama. U trgovinama se prodaju grijači različitih kapaciteta. Za grijanje male prostorije dovoljan je jedan grijač od 500 W.

Preporučeno zaUčinkovitost infracrvenog grijača i ušteda energije opremljeni su termostatom.Taj će se mehanizam strogo pridržavati odabranog temperaturnog režima.

Infracrveni grijač za kokošinjca

Peći za grijanje kokošinjca

Grijanje ove vrste ima učinak, ali je znatno niže.Crveno svjetlo ili infracrveni grijač u svim je aspektima mnogo veći od grijanja peći.

Ugradnja u kokošinjac peći povezana je s brojnim dodatnim mjerama kako bi se osigurala sigurnost od požara u kokošinjcu i sigurnost kokoši.Bit će potrebno stalno kontrolirati rad peći i temperature zraka u kokošinjcu, pa tako ovaj način grijanja mogu koristiti samo poljoprivrednici starog kaljenja ili oni koji ne žele trošiti novac na modernije i skuplje aparate.

Od predloženih opcija grijanja, možete odabrati odgovarajući za svaki pojedini slučaj, nakon vaganja svih prednosti i nedostataka.To može biti crvena lampa, štednjak i infracrveni grijač.

Potrebno je pridržavati se tih preporuka ako planirate zadržati proizvodnju jaja na visokoj razini zimi.A u zimskom razdoblju njihov razvoj i rast s minimalnom inhibicijom izravno ovisi o kvaliteti života mesnih ptica.