Kako se hraniti i održavati janjad ako nemaju majku ovcu

U novorođenoj kozji ili janjetini romanove pasmine, neophodno je očistiti nosne sinuse i usnu šupljinu od sluzi, a zatim je ostaviti s maternicom. Oh, ona će se pobrinuti za svoju bebu, lizati je iz krvi i sluzi. Ako je potrebno, bebu odvojite od majke, ona se obriše suhim i čistim krpama ili hrpom slame.

Usamljeno janje

Po isteku sat i pol nakon rođenja janjetine Romanove, njegova majka napušta rodni kanal. Mora se ukloniti, a zatim zakopati u zemlju.Ako je prošlo više od pet do šest sati, a još nema porođaja, za pomoć se obratite specijalistu (veterinaru).Nakon pojave posteljice, nužno je vanjske organe maternice tretirati toplom vodom, a po potrebi obrezati krzno u preponskom području.

Ne zaboravite toplo piće. Mora se dati novonastaloj materici svaka dva do tri sata. Količina pića ne smije prelaziti litru i pol. To se radi sve do trenutka kada je zasićen, a nakon toga piju više od dva puta dnevno.

Hranidbena stopa maternice u prva tri dana nakon rođenja janjetine mora biti umjerena. Hrani treba dati lako probavljive: svježu travu, ne grubu sijenu ili slamu, toplu hranu iz hrane za životinje,mekinje ili brašno. Zatim idite na hranjenje majku povećava izlučivanje mlijeka. To su kolači, silaža i korijenski usjevi. Zimi se maternica redovito hrani koštanim brašnom, kredom i solju. Potrebno je održavati ravnotežu između vitamina i minerala u tijelu majke.

Da bi se utvrdilo nedostatak mineralnih soli u tijelu janjeta, to se mora poštivati. Uz nedostatak soli djece i rimskih janjaca, zemlja se jede, vuna se usisava jedni od drugih. Ovo je loš znak. U konačnici, to će dovesti do masovnog gubitka stoke.

U mliječnim kozama, nakon proizvodnje koza, mužnja se provodi četiri puta dnevno. Obratite pozornost na stanje maternice maternice, upalu, neravnomjerno oticanje mliječnih žlijezda. Ako je potrebno, potražite specijaliziranu veterinarsku njegu. Kako jagnjad postaju starija, prenesite maternicu na tri obroka dnevno, bez smanjenja dnevnog unosa hrane.

Tijekom razdoblja hranjenja janjadi ovce moraju dobro jesti

Metode uzgoja janjadi

Mala djeca i janjad hrane se na dva načina:

  1. s maternicom;
  2. bez maternice.

Poželjno je odabrati način prehrane mladih. Zdravi Romanovi ili druga janjad mogu se vidjeti tek pola sata nakon rođenja. Ustaju i odlaze u potragu za majčinim vimenom. Zbog toga je neophodno preraditi majčinu vimenu iz onečišćenja.

Metoda hranjenja maternice omogućuje vam da razvijete jače potomstvo. Cmajčino mlijeko mladi dobivaju sve potrebne tvari i elemente u tragovima.

Kada se u ovaca Romanova ili druge pasmine ne rađaju samo jedna, već nekoliko janjadi, dopušteno im je istovremeno prići majci.Postoje slučajevi kada joj majka ne dopušta novorođenče.Najčešće se to događa u prvim kraljicama.U takvoj situaciji preporuča se izolirati majku i novorođenče siroče neko vrijeme.Već se neko vrijeme naviknu jedni na druge.Ako se takvi problemi ne poštuju, dopustite majci novorođenčad svaka dva do tri sata.

Uravnotežena prehrana temelj je zdravlja janjadi

Hranjenje djece i janjadi u dobi od dva tjedna kod kuće je malo drugačije.Već su prilično neovisni, njihovo tijelo je već snažno i ne može biti potpuno zasićeno samo mlijekom maternice.Kada janjetina napuni deset dana, ona se mora dodatno nahraniti.Da biste to učinili, koristite specijalnu hranu za mlade životinje koje imaju sve potrebne elemente u tragovima.

Hranjenje Romanova ili drugih janjadi kod kuće bez maternice je manje poželjno. Koristi se samo u slučaju bolesti ili smrti maternice.Majčino mlijeko zamjenjuje se cijelim kravljim mlijekom.Sadržaj mikroelemenata u njima varira, ali je bolji od prijenosa mladih na umjetno hranjenje.Mlijeko se koristi zagrijano na 30 stupnjeva.U prvih pet dana nakon rođenja preporuča se pet puta hranjenja bebabroj obroka postupno se smanjuje na tri i dva obroka.

Dnevna konzumacija kravljeg mlijeka janjetine
od prvog do sedmog dana janjetine iznosi do 200 ml.
od sedmog do petnaestog dana života od 300 do 400 ml.
od petnaestog do dvadesetog dana života od 400 do 700 ml.
od dvadesetog do tridesetog dana života od 700 do 900 ml.

Od jednog mjeseca starosti, mlado kravlje mlijeko mora se zamijeniti bujonom uljne pogače i zobi.U isto vrijeme, siročad je obučena u grubu i koncentriranu hranu.Brzina hranjenja odraslih mladih životinja je nešto drugačija i zahtijeva da sadržaj elemenata u tragovima i hranjivih tvari bude veći.Počevši od jednog mjeseca starosti, janjad siročadi se hrane na sljedeći način.

od 1 do 2 mjeseca koncentrati -25 g.
od 2 do 3 mjeseca koncentrati - 100-150 g;sočna hrana - 100-300 g.
od 3 do 4 mjeseca koncentrati - 150-200 g;sočne hrane - 300-500 g.
od 4 mjeseca koncentrati - 200-300 g;sočna hrana -500-800 g.

Ako je vaš cilj odgajati djecu kao bezumne, preporučuje se uzgoj u blizini kraljice.Za proizvodnju mlijeka preporučuje se uzgoj mladih stoke odvojeno od matica.Novorođenčad i djeca odvode se iz maternice odmah nakon rođenja i hrane se gumenim bradavicama, bocama i toplim mlijekom.

Prvih pet dana nakon janjenja maternica je sposobnadati samo kolostrum.Prvi dijelovi su dekantirani i izliveni, a naknadni dijelovi su dani za hranjenje janjadi.Posebno su potrebni kolostrumi koji se zimi rađaju mladima.Sadržaj proteina u njemu je vrlo visok, što vam omogućuje da zasitite mlado tijelo i zaštitite ga od razvoja gastrointestinalnih bolesti.

Ovčje mlijeko - dobra prehrana za janjad

Kako podučavati mlado hranjenje iz čaše i odvikavati od maternice

Naučiti mlade životinje hranjenjuiz zdjele treba strpljenja i vremena.Neko vrijeme se janjci ne hrane.Mora da su vrlo gladni.Prije hranjenja mladih, savijaju zglobove koljena i naginju se prema mlijeku.Ako janjetina odbije piti mlijeko iz zdjele, navlažite kažiprst u njoj i pustite da siše.Nakon takvog prijema, mladim životinjama je lakše razumjeti kako trebaju jesti.Uskoro će se naviknuti na njega i potreba za mokrim prstom u mlijeku će na kraju nestati.

Počevši od deset dana, mlade životinje se potiču na dodavanje zobene kaše hrani.Od starosti od dva tjedna, u hranu se dodaju seno sijeno, koncentrirana hrana, mekinje i kolači.U dobi od jednog i pol mjeseca mladom rastu dodaje se naribano korjenasto povrće.

Zimi je posebno važno dodati janjetini riblje ulje, sol, koštano brašno i kredu.To je potrebno za normalan razvoj kostiju i mišićnog sustava mladih.

Janjad je od majke odbijena u dobi od tri mjeseca

Izvadite mlade iz maternicepreporuča se u dobi od tri do četiri mjeseca.Da bi se maternica zaštitila od mastitisa povezanog s mladunčadi, potrebno je smanjiti prehrambenu stopu i smanjiti količinu tekućine koju konzumira.Na pašnjaku, mladi i odvedeni iz maternice i maternice mogu se dopustiti najranije za dva do tri tjedna.Inače nećete moći odvojiti mlade od maternice.

Preporučuje se da se djeca koja su uklonjena iz maternice čuvaju u toplom i suhom prostoru.Potrebno je zaštititi imunitet od prehlade.

Za normalan razvoj muskuloskeletnog sustava mladih stoke, preporučuje se ugradnja svih vrsta uzvišenja.Djeca se vole penjati na njih i tako trenirati mišiće.

Preporučuje se da janjad s dugim repom desetog dana života reže repove.Rezani su na udaljenosti od šest do deset centimetara od korijena (približno između trećeg i četvrtog kralješka).Postupak se provodi u čistim uvjetima, nužno dezinficirati oštrim nožem.Rep se drži rukom, a drugi se odsiječe.Rez se obrađuje jodom.Kod aktivnog krvarenja nanosi se gazni zavoj.