Kako pripremiti krevet za mrkvu u proljeće Mrkve

Uzgoj mrkve nije najlakša stvar, ali, poznavajući neke od nijansi ovog procesa, možete to učiniti sami pravim rukama, posadite sjeme, posadite sjeme i žetvujte dobar usjev. Iskusni poljoprivrednici i vrtlari amateri često sije krevete u proljeće (sredinom travnja ili početkom svibnja). Sve ovisi o temperaturi zraka. Najbolja opcija je kada dnevna temperatura ne padne ispod +12 stupnjeva, a noćna temperatura ispod +5. U tom slučaju, počnite sijati krevete ispod mrkve, od kojih će u srpnju biti moguće prikupiti velike i sočne korijene.

Mrkve su vrlo termofilne, ne podnose temperature ispod +5 stupnjeva

Priprema kreveta

Primijetite da se mrkva ne raspada. U proljeće se sjeme sije na zasebnim parcelama koje je potrebno unaprijed pripremiti i oploditi. Krevet za mrkvu ne smije se nalaziti uz kopar, celer, peršin ili pastrnjak. Korijen usjeva ne voli ovu četvrt. Važno je odabrati mjesto u vrtu ili u blizini kuće gdje će sunčeve zrake moći dobro osvijetliti izbojke tijekom cijelog dana.

Kreveti za mrkvu trebaju se nalaziti na mjestu gdje su lani posađeni krumpir, kupus, krastavci ili rajčice.Nakon žetve, u jesen se isplati dobro pripremiti mjesto prekriveno debelim slojem malča (mješavina korova s ​​vrhovima i kosomtrava).S početkom proljeća, kada se snijeg topi, sloj pokvarene trave treba očistiti, već je obavio svoj posao.Mulch se koristi kako bi zemljište u vrtu bilo mokro, labavo i nije suho.

Za kvalitetnu sadnju zemljište namijenjeno mrkvi unaprijed je posuto pepelom i iskopano (rasklimano), jer ovaj usjev dobro raste i raste samo u poroznom i rastresitom tlu.Dovoljno plitko popuštanje zemlje Fokinovim ravnim rezačem.

Kada na farmi ima mnogo komposta i fizičke snage, možete pripremiti krevete za mrkve drugom metodom.Kopanje dubine od oko 30 cm iskopano je i napunjeno kompostom pomiješanim s finim pijeskom.Na taj se način zemljište oplođuje i ispunjava esencijalnim hranjivim tvarima za aktivan rast korijenskih usjeva.

Mrkve poput rasutog tla

Sjeme sjemena

Kada je proljeće pravo vrijeme za sjetvu, koristi se sljedeći uzorak sadnje.Uz pomoć helikoptera treba napraviti raspored kreveta ispod mrkve. Udubina je mala, oko 2 cm, ali široka, tako da sjeme može biti ravnomjerno raspoređeno po cijeloj površini. Nadalje, daskom, čija je širina 8-10 cm, tlo na svakoj strani je blago zgnječeno.Važno je vlastitim rukama dobro nabiti tlo u vrtu.Time se osigurava polaganje sjemena na istoj dubini i ujednačenim sadnicama.

Prije sjetve, svaki žlijeb mora biti dobro navlažen.Sjemenke dovoljno spavaju rukama, uzimajući u obzir da ne idu u krevetpredebeo. S obzirom da su sjemenke vrlo lagane, često se miješaju s pijeskom. Na mjestima gdje još uvijek gusto leže, sadržaj stavite četkom, inače će sadnice biti brojne, što će spriječiti aktivan rast korijena.

Nakon slijetanja, poželjno je napuniti žlijeb laganim materijalom:

  • kompost;
  • humus;
  • biohumus;
  • supstrat kokosa.

Nakon toga vraćamo na mjesto uklonjeni malč prije pojave prvih izdanaka. Nakon što se prvi klice probijaju kroz malč, uklanjaju se iz kreveta i počinje zalijevanje. Preporučljivo je ne zalijevati vodu prije pojave sadnica!

Također, sadnja mrkve u proljeće razlikuje se od ljeta jer proklijalo aktivno razvija korijenski sustav u hladnom vremenu. Rast vrhova se usporava i ne uzima veliki broj korisnih tvari. A ljeti se sve događa obrnuto, divlji rast lišća negativno utječe na razvoj korijena.

Mrkva se sije u cvjetnjak

Uzorak sadnje mrkve

Poželjno je da razmak između redova u sloju bude najmanje 20 cm, a nakon klijanja potrebno je razrijediti klice tako da je udaljenost između njih najmanje jedan centimetar. Još jedno prorjeđivanje provodi se u fazi od 5 listova. Tada udaljenost između korijena ne bi trebala biti manja od 4 cm, već će upravo ovaj uzorak sadnje biti optimalan za dobar razvoj korijena.

Za ravnomjernost i kvalitetu izdanaka u vrtu, male, proklijale sjemenke ovog povrća zalijepljene su natraku od tankog papira pomoću paste od škroba ili brašna.

Sjeme je položeno na udaljenosti od 5 cm jedna od druge.Takav uzorak sadnje će dovesti do čak klice koje će biti na normalnoj udaljenosti jedna od druge i neće zahtijevati dodatno prorjeđivanje.

Za optimalnu potrošnju sjemena, one se mogu saditi na traku papira

Uske leže

Nedavno su vrtlari često koristili uskekreveta po metodi jacob mittlider.Oni se razlikuju od uobičajenih u svojoj konstrukciji, širokih prolaza i napuhanih strana, koje su često napravljene od drvenih dasaka.Ovaj dizajn je u stanju zaštititi izbojke od jakog vjetra, kako bi zaštitili od prekomjernog korova i izgleda sa strane takvog kreveta za mrkvu samo savršen.

Za izgradnju uskog korita bit će potrebno:

  • par spremnika za miješanje gnojiva;
  • uske grablje s dugim radnim dijelom od najviše 30 cm;
  • lopata;
  • klinovi;
  • drvene daske za bočne zidove;
  • sjeckalica.

Označite krevete i označite njihove granice klinovima.Optimalna širina kreveta je 45 cm, a duljina može biti bilo koja i određena je veličinom samog zemljišta (od 3 do 9 metara).Bolje je napraviti šetnice između kreveta metar, dobro, kao posljednji izbor - 75 cm (ne manje).

Idealno mjesto od istoka prema zapadu, tako da mrkve dobivaju optimalnu količinu sunčeve svjetlosti kako rastu.

Mjestilišta su vrlopraktična i estetska

Po obodu, budući vrtni ležaj za mrkvu opremljen je daskama izrađenim od drvenih dasaka na visini od najmanje 10 cm i širine od 5 cm. Pokušajte ne podignuti previše kreveta kako ne biste stvorili neprikladne uvjete za njihovo liječenje i zalijevanje.

Staze između kreveta dobro su zbijene ili prekrivene sitnim šljunkom, što će pomoći eliminirati pojavu madeža i viška korova.

Uzorak slijetanja u uskom sloju bit će kako slijedi. Traka za gnojivo postavlja se u sredinu smjese magnezija, molibdena, dušika, kalija i fosfora. U omjeru 60 g smjese po linearnom metru sloja. Sjemenke se polažu u rov na udaljenosti od 5-7 cm od ruba ruba, a sadnice se razrjeđuju tako da budu udaljene 3-5 cm. Udaljenost od najmanje 10 cm mora se održavati od trake za gnojivo do usjeva korijena, što će biti najoptimalnije i poželjno je točno ga pridržavati.

Uz pravilnu primjenu uskih kreveta, možete dobiti obrok dvostruko veći od konvencionalnih metoda, i odabrati pravo mjesto za sjetvu i pridržavanje svih gore navedenih nijansi, onda možete jamčiti dobru i visoku kvalitetu mrkve!