Kako pohraniti grožđe? Pravila pohrane

Vrtlari koji uzgajaju grožđe uvijek žele produžiti razdoblje skladištenja svojih usjeva kod kuće.Uostalom, kako je lijepo liječiti goste u zimskom grožđu.

Unatoč prividnoj osjetljivosti bobičastog voća, grožđe se može skladištiti duže vrijeme

Grožđe pripada vrstama bobičastog voća koje imaju tanku koru i veliku količinu soka.Mnogi ljudi misle da je teško spasiti.Glavna stvar znati ispravnu tehnologiju pripreme i skladištenja.

Pravila skladištenja

Grožđe sadrži mnogo korisnih tvari, stoga se preporuča koristiti ove plodove tijekom cijele godine.Kako dugo čuvati grožđe?

Uz odgovarajuću tehnologiju očuvanja, bobice grožđa mogu se jesti tijekom cijele godine. U prvom redu, nužno je pridržavati se određenih pravila:

 • Kako bi se štedjelo kod kuće, potrebno je ostaviti samo cijela bobica, bez oštećenja i napada.Ako grožđe nije pažljivo ubrano, može se pojaviti plijesan.Zbog toga možete izgubiti cijeli usjev.Plijesan se također može pojaviti ako kukci kvare usjev u skladištu, ako je vrijeme loše za dugo vrijeme, ili ako se voće protrlja na metalne ili drvene površine.Stoga je preporučljivo što je moguće češće pregledati usjev i, ako je potrebno, ukloniti oštećene plodovePreporučljivo je odmah ukloniti suhe i nezrele bobice.Najbolje je koristiti škare, koje imaju tupi kraj.Gledano iz grožđa treba ga uzeti mekom krpom.To omogućuje da se ne uklanja vosak.
 • Prije skladištenja nije potrebno oprati grožđe jer vosak dobro štiti voće.
 • Najbolje očuvano grožđe srednjeg i kasnog grožđa.U ovim vrstama više od 15% sadržaja šećera.Grožđe mora u potpunosti sazrijevati.
 • Žetva grožđa u skladištu zahtijeva samo dobro osušeno.Mokro voće naslagano na meku krpu za sušenje.
 • Grožđe treba ukloniti radi konzervacije što je prije moguće.
 • Trebalo bi poštivati ​​temperaturu u skladištu.Najoptimalnija temperatura je 1-5 stupnjeva.
 • Prostor ne smije imati stranih mirisa.Potrebno je osigurati prozračivanje i suhoću.Ne preporuča se prodiranje svjetlosti, uništava šećer i kiseline.

Također, prije stavljanja grožđa potrebno je vapno i dezinfekciju (fumigirati sumporom i ohladiti).

Kako bi se spriječilo pojavljivanje vlage u prostoriji, stavite kutiju u jedan kut, koja bi trebala biti ispunjena živim vapnom ili suhim ugljenom.

Obavezno provjetravanje provodi se tijekom suhog i hladnog vremena.Glavna stvar za praćenje temperature, ako padne ispod nule, onda soba odmah treba zagrijati na temperaturne norme.

Isprano grožđe neće leći u skladištu

Metode pohrane

Mnogi početnici vrtlari ne znaju kako pravilno skladištiti grožđe. Postoji nekoliko načina polaganja grožđa kod kuće. Ali najprije moraju biti dobro pripremljeni.

Potrebno je ispravno odrezati skupine. To je učinjeno s pruner. Rez mora sadržavati krišku vinove loze. Rezanje treba držati češalj. Ne preporučuje se dodirivanje bobica, može oštetiti njihov vosak. Odrezana hrpa je potrebna da se odmah očisti u sjeni. Već su uklonjene sve štete na bobicama.

Grožđe se može uskladištiti suspendirano

Kako dugo čuvati grožđe kod kuće? Da biste to učinili, možete koristiti sljedeće osnovne metode pohrane:

 • Vješanje. Može se koristiti u potkrovlju i na tavanu. Grozdovi su vezani vrpcom i rastegnuti između zidova. Visinu svakog retka treba mijenjati. Potrebno je da grozdovi ne dodiruju.
 • Štednja na grebenima. Ova metoda se može koristiti samo s niskim prinosima. Za ovu metodu, prilikom rezanja grožđa, treba ostaviti vinovu lozu: 6 cm iznad i 20 cm ispod, dok se donje vino stavlja u staklenku vode u kojoj se razrjeđuje aktivni ugljen ili aspirin. Ova metoda omogućuje pohranjivanje grožđa samo dva mjeseca. Voće može izgubiti sadržaj šećera.
 • Čuvamo u posudama ili kutijama. Očistite papir ili tkaninu na dno tih spremnika. Grozdovi grožđa slagani su s češljem u jednom sloju. Žetvu možete spasiti kod kuće samo dvijemjeseca.Ovom metodom usjev može biti izložen gljivičnim infekcijama.Da biste to spriječili, često ćete morati provjeriti berbu.
 • U hladnjaku.Ova metoda je najučinkovitija.Uostalom, plodine zadržavaju sve nutricionističke i okusne karakteristike.Za pohranu kuće trebat će vam poseban hladnjak ili hladnjak koji regulira unutarnje plinsko okruženje.Vlaga treba biti u rasponu od 90-95%, a temperaturni raspon od +2 do -1 stupnjeva.Posmatrajući svu tehnologiju skladištenja, grožđe se može čuvati do sedam mjeseci.Glavna stvar koju treba zapamtiti je da se smrznuto voće ne preporuča ponovno zamrznuti, jer će izgubiti okus i nutricionističke karakteristike.Najbolje je poslužiti zamrznute sorte tamne boje.Prilikom odmrzavanja jednostavno ih uronite u hladnu vodu.

Grožđe se najbolje pohranjuje u hladnjaku

Malo savjeta

Grožđe se u prosjeku skladišti 4-5 mjeseci.Tijekom tog vremena, grožđe gubi svoju težinu i malo je uvenulo.To je zbog činjenice da njihovo voće isparava vodu.Ako se sobna temperatura prekorači, isparavanje će biti intenzivnije.Na nultoj temperaturi vlaga iz bobica možda neće ispariti.

Ovaj se gubitak može lako popraviti.Hrpa 10 sekundi treba staviti u šećerni sirup (80% vode i 20% šećera).

Nakon toga odmah uronite u običnu hladnu vodu ili u isti, ali samo hladni šećerni sirup.Čekanje potpunog hlađenja bobica. Kao rezultat toga, bobice će apsorbirati potrebnu vodu i postati slađe. Ovaj postupak može se obaviti s običnom vodom, ako vam se ne sviđa previše slatke bobice.

Ako skladištite grožđe kod kuće u skladu sa svim tehnologijama, moći ćete uživati ​​u tim plodovima tijekom cijele godine.