Kako napraviti vlastite pergole

Grožđe nije samo prilika za uživanje u ukusnim i sočnim plodovima, uživanje u njezi i uzgoju korisne biljke, uz pravilno planiranje i uređenje, grožđe može postati pravi ukras Vašeg lokaliteta, kvalitetno utočište od užarenog sunca i izvor hladnoće.

Pergola za grožđe bit će pravi ukras mjesta

Izvrsno sredstvo za poboljšanje vinograda, stvaranje pogodnih uvjeta za njegu i berbu - postavljanje posebnih konstrukcija koje služe kao prikladno sredstvo za lociranje vegetacije grožđa. Kao takve konstrukcije najčešće se koriste pergole. Svatko može napraviti vlastite ruke.

Što je pergola?

Pergola - posebna izvedba luka. Kao što se lako može pretpostaviti, takav se konstruktivni element prvi put koristio u južnim zemljama (na Apeninima i Pirenejima), gdje su se intenzivno uzgajale bujne biljke, a žarko sunce uzrokuje ozbiljne neugodnosti.Pergole se nazivaju posebnim građevinama ili sustavom nadstrešnica, uređenih u obliku lučnih konstrukcija ili lučica, koje su prekrivene raznim penjanjem biljaka.Takvi su dizajni uvijek bili popularni, opremljeni palačama i imanjima uXVIII-XIX stoljeća.Danas, pergole su dobivanjem popularnost opet, oni su aktivno poboljšanje dacha parcele, privatne vikendice zemljište posjedovanje prostora, čak iu gradovima takve konstrukcije mogu se naći kao element ukras u parku, vrtu ili kao dio zgrade.

Pergola obavlja sljedeće funkcije:

 • Zaštita od sunca.Grmovi, vinova loza i grane grožđa, kada su pravilno postavljeni, stvaraju izvrsnu hladovinu, a to ne utječe na kvalitete njegovog rasta i prinosa.
 • Formiranje prikladnih i udobnih prijelaza s jednog objekta na drugi (ili unutar iste zgrade).Osim toga, pod tim imenom često podrazumijevaju vrste arbora, lukova prekrivenih penjanjem biljaka.
 • Stvaranje živice.
 • Oblik kompaktnog dizajna za različite vrste penjača, koji se skladno uklapaju u okolni prostor.Izvrsna je prilika za ugodno uzgoj grožđa i istovremeno korištenje biljke za uređenje i zaštitu od sunca, vjetra i drugih klimatskih manifestacija.

Ovisno o mogućnostima i značajkama lokaliteta, razlikuje se dovoljno velik broj pergola.To mogu biti:

 1. Ukrasni rešetkasti stalci.
 2. Male klupe "pokrivene" sa šupom i stilizirane kao sjenica.
 3. Pune otvorene prostrane staze.
 4. Lučne konstrukcije različitih duljina, "uokvirivanja" šetnica i prolaza.

Prilikom konstruiranja pergola za dizajnerske fantazije, ništaograničava

Izgradnja pergole vlastitim rukama

Prije nego što počnete graditi pergolu vlastitim rukama, morate odrediti mogućnosti lokacije i materijala koji će se koristiti kao baza.

Pergole za grožđe građene su od sljedećih materijala:

 1. Drvo.Najviše preferirani materijal za izgradnju vlastitih ruku, budući da biljke "dobro komuniciraju" s njom, dostupan je iu savršenoj harmoniji s raznovrsnom vegetacijom.Najčešće se koriste hrast, bor ili smreka.
 2. Metalni.To vam omogućuje postizanje visoke čvrstoće i trajnosti bilo koje strukture.No, najčešće u izgradnji pergola sa svojim vlastitim rukama, metalni elementi se koriste u kombinaciji s drvenim konstrukcijama.Tako su metalni stupovi izrađeni od metala, na koje su montirane drvene letvice.Moguće je naručiti dizajne koji se sastoje samo od metala, tako da su vrlo popularne kovane pergole, izrađene prema individualnim, ekskluzivnim crtežima metalaca.No, takvi objekti će koštati vlasnika mnogo skuplje.
 3. Plastika.Zahtijevano, "jeftino" i popularno gradivo, ali manje djelotvorno i "korisno".Danas možete kupiti gotov građevinski tim plastičnih pergola u specijaliziranim prodavaonicama.Veliki raspon i specifična raznolikost omogućuje vam odabir dizajna sa željenim parametrima.Osim toga, dostupnost plastike omogućuje izvođenje prekrasne konstrukcije od plastike za penjanjebiljke vlastitim rukama.
 4. Kamen. Najteži materijal u smislu izgradnje. No, kamene pergole će služiti za mnogo desetljeća i postat će pravo umjetničko djelo na mjestu.

Nakon što se odlučite za dimenzije i materijal konstrukcije, morate odabrati odgovarajuće mjesto za ugradnju. Pergola grožđa bi trebala biti smještena u osvijetljenom području, trebala bi imati prikladne pristupe za njegu grožđa i sakupljanje plodova.

Osim toga, vrijedi shvatiti da je ova izgradnja kapitalna, da je instalirana na trajnoj osnovi i da ne podrazumijeva konstantan prijenos ili sezonsko rasklapanje, budući da će takve radnje dovesti do oštećenja grmlja grožđa.

Važna faza u pripremi za izgradnju pergole je izrada idejnog projekta. Treba razmotriti:

 • dimenzijske značajke;
 • korišteni materijali;
 • dizajn i stilske značajke, vrlo je važno da se dizajn skladno uklapa u okoliš, da je prikladan i lijep;
 • Karakteristike udobnosti i udobnosti, kao i održavanje i njega, kako za strukturu tako i za biljke.

Metalne pergole su vrlo izdržljive

Ugradnja drvene pergole u obliku jednostavne sjenice

Za izradu jednostavne, gotove pergole vlastitim rukama trebat ćete pripremiti sljedeće materijale:

 1. Trimetarske paralelne šipke s presjekom od 12-15 cm. Oni će služiti kao pomoćna mjesta.cijeli dizajn.
 2. Šipke dužine do 2,5 metra, s istim dijelom - 2 kom. Bit će potrebni kao nosači greda.
 3. Duljina šipki do 2,5 metra, s presjekom od 5x10 cm - 2 kom. Poslužite poprečne grede.
 4. Reiki duljine 3 metra i dijela od 5x5 cm - 24 kom.
 5. Cement - 4 vrećice.
 6. Mala količina ruševina ili razbijene opeke.
 7. Špalerne ploče i drvene rešetke za ukrasni ornament.
 8. Vijci za drvo ili čavle.
 9. Spojni elementi za grede širine oko 5 cm, za koje je potrebno oko 10 komada.

Navedena imena i kvantitativni sastav uvjetovani su, najbolje je izračunati na temelju projekta buduće izgradnje.

Za obavljanje posla vlastitim rukama trebat će vam sljedeći alat:

 • lopata;
 • čekić;
 • odvijač;
 • bušilica;
 • prikladan spremnik i vedro za pripremu cementnog morta;
 • razini;
 • pila, sjekira.

Prije početka ugradnje, drvene elemente treba obraditi posebnim sredstvima kako bi se poboljšala svojstva i vijek trajanja (emajli, boje, lakovi, antiseptici). Četiri udubljenja izvučena su za stupove potpore. Moraju biti najmanje 0,5 m dubine, promjera oko 30 cm, a krajevi stupova koji se nalaze u tlu obrađeni su vatrom ili bitumenom. Na dnu jame prije instaliranja šipki trebate sipati razbijenu ciglu ili drobljeni kamen i nabijati je. Pri ugradnji i prije ulijevanja cementa u utore s rešetkama, razina provjerava okomitost instalacije.

Nakon cementaukrućena, ugradnja nosivih i poprečnih greda i drugih konstrukcijskih elemenata.Najbolje je da grede pričvrstite u utore naknadnim učvršćivanjem pomoću vijaka ili čavala.Nakon pričvršćivanja greda i tračnica, na konstrukciju se ugrađuju ploče i rešetke koje će poslužiti kao sredstvo za stavljanje grožđa.Važno je da je struktura bila stabilna i izdržljiva, jer obrastao grožđe dodaje vrlo ozbiljnu težinu strukturi.

Postavljanje poprečnih nosača odvija se samo nakon učvršćivanja cementa

Ugradnja drvene pergole u obliku luka

Pergole za lučno grožđe složeniji su elementisa stajališta montaže vlastitih ruku, ali potrošeni rad će se isplatiti lijepom i praktičnom konstrukcijom.

Izračun materijala temelji se na duljini i veličini luka.

Za postavljanje će biti potrebno:

 1. Drvo 10x10 cm za potporne stupove.
 2. Rešetke i okviri za ukrašavanje i postavljanje biljaka.
 3. Ploča od mekog drva debljine 20 mm.Koristi se kao krov.
 4. Cement.
 5. Materijal za pričvršćivanje (uključujući sidrene vijke).

Prvo se priprema podloga za pergole, a nosači se fiksiraju na jednakoj udaljenosti jedan od drugog.Ugradnja regala slična je gore navedenoj.Nakon ugradnje na njega se montiraju regali, ploče, okviri i rešetke.

Nakon završetka osnovnih radova na proizvodnji i ugradnji pergole, na konstrukciju su pričvršćena različita sredstva za pričvršćivanje.i učvršćenje biljaka - kuke, mreže, spojnice, užad i druge prihvatljive predmete.