Kako napraviti grožđe

Za dobivanje visokog uroda, voćna liana treba povoljne uvjete. Kapriciozna kultura zahtijeva postojanje sunca, topline i cirkuliranja zraka. Stoga, pažljivi vrtlari uvijek misle o pričvršćivanju biljaka na posebne dizajne. U kratkom pregledu, objasnit ćemo vam kako vlastitim rukama napraviti rešetku za grožđe.

Uspjeh uzgoja grožđa ovisi o pravilnom izboru rešetke

Osnovne informacije

Pravilno zbrinjavanje voćne loze jamstvo je zdravlja i prinosa. U divljini grožđe leti oko visokih stabala, kamenja ili se širi po tlu. No, da biste dobili mirisne bobice u domaćoj klimi, vrtlari već dugo koriste rešetke uzgoj. Što je to?

Da bi se spriječilo da se tkalačka biljka proguta pod težinom obilne žetve i da je razvije pravilno, ona je vezana za posebne potpore. Takvi dizajni omogućuju ravnomjernu raspodjelu solarne energije za stvaranje zelene mase i voća, kao i pojednostavljenje brige o kulturi.S razumnim položajem rešetke na parceli, voćna loza je dobro prozračena, pa se rijetko razboli.Koji su nacrti?

 1. Pojedinačna ravnina. Najjednostavnije strukture koje se brzo montiraju na mjestu. Predstavlja nekoliko cijevi i horizontalno vezanihžica.
 2. Dvoslojna.Koriste se u profesionalnim vinogradima za visokoprinosne usjeve, zauzimaju više prostora na gradilištu.
 3. Ukrasno.Podloge za prvo grožđe koriste se kao sjenice ili ograde.Okvir je izrađen od metala ili žice, što mu daje raznolik oblik.

Rešetka skriva neugledne gospodarske zgrade i, po potrebi, osigurava hlad.

Crtanje rešetke s vizirom

Visina nosača ne bi trebala prelaziti ljudsku visinu, jer je komplicirano brinuti se za biljku.Optimalna duljina je 2,5 metra.Materijali stupova za rešetke su:

  • metalne cijevi;
  • trupci od drva;
  • pocinčani kutovi;
  • azbestno-cementne cijevi;
  • plastični stupovi.

  Drvene konstrukcije postupno se uništavaju, pa se prednost daje pouzdanijim materijalima.Ali ako vinogradari odluče o prirodnim podlogama, preporučuje se da se prestane s izborom na tvrdom drvetu (hrast, kesten).Trupci se temeljito čiste od ostataka kore, tretiraju se dizelskim gorivom ili smolom.Prije ugradnje tlo se zalije s 5% -tnom otopinom Bordeaux tekućine, a stupci se namakaju u bakar sulfatu dva tjedna.

  Žica je pričvršćena na nosače.Izvorno su vrtlari koristili bakrene niti, jer je materijal štitio grožđe od plijesni.Međutim, lovci obojenih metala često uništavaju konstrukcije radi lakšeg novca, pa se preporučuje pocinčana čelična žica.Materijal je rastegnut u tri ili četiri reda, pričvršćen na stupove.

  Goblene su postavljene tako da se na jednoj strani nosača nalazi jug, a na drugoj sjever.Uz ovu postavku, grožđe je ravnomjerno osvijetljeno suncem tijekom dnevne svjetlosti.Kultura je topla i dobro puhana, a sjena lišća zadržava vlagu u korijenu.

  Između napetosti nosača bakrena žica, na koju se grožđe uvija

  Monoplane tapiserija

  rešetka.Ako plod liana nije krupno plodan, onda je ovaj dizajn dovoljan.Brza instalacija iz improviziranih sredstava dostupna je čak i početnicima.Pros:

  • lakoća brige za kulturu;
  • ravnomjerno dozrijevanje bobica;
  • uzgoj drugih biljaka između redova.
  • ​​

  Najjednostavnija opcija je jednostruka ravna rešetka

  Za sastavljanje jednog uređaja potrebni su sljedeći materijali:

  • stupovi4 kom.
  • žica - 15 m;
  • prečke - 4 kom.0,75 m;
  • cement.

  Monoplane rešetka u gotovom obliku

  Za učvršćivanje nosača, iskopajte rupe na promjeru cijevi.Dubina rupa je 80 cm, na dno se izlije 20 cm pijeska.Da stubovi ne budu olabavljeni i čvrsto stoje, u podnožju se moraju zaustaviti pete.Nakon postavljanja trupaca, preporučuje se cementiranje temelja.Udaljenost između rupa je 3 m. Odozgo se konstrukcija oslanja na poprečni nosač, koji ne dopušta da biljke i rešetke padnu ispod težine ploda.

  učvrstite žicu, izbušite rupe u stupovima. To je najlakši način koji će vam omogućiti da bez problema ojačate vodoravne niti. Prvi red podvezica trebao bi biti na udaljenosti od 40 cm od tla, sljedeći - od 45 do 50 cm.

  Iskusni vrtlari poboljšavaju dizajn, osiguravajući maksimalni povrat uz minimalna ulaganja. Model u obliku slova T, čiji crtež nudimo, dvostruki je niz, pričvršćen na obje strane. Rukavi grožđa fiksirani su u parovima, što olakšava njegu.

  Rešetka s vizirom povećava efektivno područje postavljanja biljaka, a također poboljšava rasvjetu i ventilaciju. Ovaj dizajn je savršeno smješten uz ograde, na granici mjesta. Podvezice su pričvršćene na stup i na ploču vizira.

  Četvrta tapiserija u obliku slova T

  Tapiserija dvostruke ravnine

  Ako se sade velika plodna sorta, preporuča se ugradnja složenih nosača. Biplane trake zauzimaju više prostora na mjestu i između njih ne možete obrađivati ​​druge biljke. No, profesionalni vrtlari preferiraju takve uređaje zbog značajnih prednosti:

  • prirodni razvoj voćne loze;
  • maksimalno svjetlo bez opeklina;
  • optimalna ventilacija;
  • jednostavan pristup pupoljcima oprašivanja;
  • ravnine tla, zadržavanje vlage;
  • jednostavnost skrbi.

  Rešetka s dvije ravnine sastoji se od dvije okomite okomitekoji se nalaze u jednoj ravnini.Vinogradari su razvili nekoliko modifikacija popularnih uređaja.

   1. V-oblik.Nosači su postavljeni pod kutom.
   2. U obliku slova Y.Gornji dio stupa montiran je pod kutom od 45 °.
   3. Izravno.Ravnine su paralelne jedna s drugom.

   Rešetke u obliku slova Y u gotovom obliku

   Veličina konstrukcije je veća od one za jednostruki nosač, pa se povećava potrošnja materijala.Za jedan uređaj trebate:

     • stupovi - 4 kom.
     • žica - 30 m;
     • ruševine;
     • cement.

     Kako bi napravili rešetku, stručnjaci obilježavaju mjesto.Umjesto nosača, nacrtan je pravokutnik, čija je duljina 3 m, a širina 75 cm.Zapamtite: dubina jama ne smije biti manja od 50 cm, jer je važno osigurati cijevi.Na dno se izlije cement, a stupovi su postavljeni.Gornji krajevi se uzgajaju, a položaj se fiksira ruševinama.

     Nakon što je bitumen zamrznut, nastavite rastezati žicu.Podvezice se nalaze na udaljenosti od 50-60 cm od tla i jedna od druge.Učvrstite žice kukom ili izbušite rupe.Preporuča se stezanje linije od dna stupa do vrha.Zapamtite: s ruba oslonca za potporanj 5 cm.

     Rešetka u obliku slova V postavljena je pod kutom

     Ukrasna rešetka

     Za ukrašavanje parcele u kućiciMnogi vrtlari koriste djevojačko grožđe.Biljka ne donosi plodove, tako da nema potrebe za osiguravanjem kulture specifičnih uvjeta.Nepretenciozna liana omata oko bedema ili zidova zgrada, ali da bi se stvorila živica, potrebne su rešetke.

     Koja je najjednostavnija podrška za proizvodnju grožđa?Opcija proračuna je okvir koji se drži iz tankih tračnica na okviru.Takva se konstrukcija može nasloniti na konstrukciju ili ukopati u zemlju.Lagana rešetka se brzo demontira i prebaci na drugo mjesto.

     Ukrasne rešetke od tankih letvica na okviru

     Za izradu živice od visoke ograde preporučuje se ugradnja svjetlosne izvedbe nosača s jednom ravninom.Umjesto masivnih stupova koriste se tanke cijevi koje se uvlače u tlo.Podvezice povucite za 30-40 cm od tla, a vrh je pričvršćen remenom.Dječje grožđe brzo se proširilo u strukturi, pretvarajući izgled mjesta.

     Oblik dekorativne tapiserije ovisi samo o vrtlarskoj fantaziji

     Prije stavljanja biljke na nosač, preporuča se tretirati dizajn antisepticima.Drveni dijelovi obojeni su ili dezinficirani plavim vitriolom.Vrtlari se koriste za izradu konstrukcija na mreži.Kako bi se spriječilo oksidiranje metala, preporuča se pred-bojanje lanca.

     Uzgoj voćne vinove loze na parceli nije moguć bez oslonaca koji olakšavaju održavanje i poboljšavaju sazrijevanje usjeva.Naše preporuke pomoći će u izradi rešetke za grožđe vlastitim rukama.Potrošivši vrijeme i energiju samo jednom, gradit ćete jake konstrukcije dugi niz godina.