Kako napraviti gnijezda za slojeve vlastitim rukama? kokoši

Bez posebnog gnijezda za piliće, izuzetno je nezgodno za uzgoj. Kokošinjac bez ovog elementa ne može se nazvati kokošinjac! Zamislite kako je teško tražiti jaja na cijelom prostoru staje, jer će kokoši početi samostalno postaviti mjesto za sebe kako bi se izlegle i žurile. I zahvaljujući gnijezdu, djelovanje ptica bit će kontrolirano.

Bez posebnih gnijezda za kokoši nesilice, uzgoj je iznimno nezgodan

Nije tako teško napraviti gnijezdo vlastitim rukama, pogotovo ako znate rukovati alatima. A ako izračunate sve minuse i prednosti gnijezda za kokoši nesilice, odmah ćete donijeti odluku: morate ga izgraditi tako da bude prikladna i vama i pilićima!

Osnovne upute

Nije potrebno imati izvrsnu maštu kako bi zamislili kako će izgledati buduće gnijezdo za piliće. Kutija ispunjena piljevinom i slamom pojavit će se ispred pilića. Čak i ako ste daleko od toga da budete vlasnik zlatnih ruku, možete dati udobno mjesto za kokoši gdje se mogu sigurno voziti. Da biste pravilno izgradili gnijezdo vlastitim rukama, trebat će vam daske ili šperploča, a također i saznati kakve bi dimenzije trebale biti.

Prvo pitanje koje muči vlasnike je: koliko kutija treba napraviti za određeni broj kokoši? Činjenica je da odmahsvi pilići se ne šire na mjestima, proizvode jaja.Ako imate 10 ptica, potrebna su vam dva gnijezda za piliće.Pošto u jednoj kutiji može biti pet pilića, ne počinjte gradnju, nakon što niste pokupili odgovarajuće mjesto za smještaj.Pilići u tom pogledu su izbirljivi i neće se nositi ako nisu zadovoljni s tim mjestom.

Budući da kokoši vole tamu, potrebno ih je smjestiti prije nego što dođe do velike količine sunčeve svjetlosti.Suhoća i toplina također su nužan čimbenik, stoga se pobrinite da ptice imaju svježu slamu.Također, ne možete staviti kuću na tlo, jer je hladno.Morate ga staviti oko 30 centimetara od poda.Naravno, ptice neće naletjeti na gnijezda čim ih napravite.Morat ćemo učiti kokoši, ali više o tome kasnije.

Obično gnijezdo - nigdje lakše

Najlakši način izrade gnijezda je .Istina, to neće trajati 10 minuta, ali ako znate kako voziti nokte, proces proizvodnje neće potrajati dugo.Podsjeća na kutiju u kojoj se čuva povrće.

Obično gnijezdo

Sve što vam je potrebno su alati, nekoliko alata i entuzijazam.Ovdje je popis radnji:

 • podijeliti dugačku šperploču ili dasku na tri jednaka dijela;
 • izrade odbojnike na svakoj od njih;
 • napraviti gnijezdo sa slamom, podići na visinu od pola metra iznad tla;
 • pričvrstite ljestve na kojima će se pilići penjati i tiho se udaljiti kako bi ptice mogle ocijeniti uređaj.

Razgovarajmo sada o veličini.On je zasvaka vrsta gnijezda trebala bi biti otprilike ista. Dubina - 40 centimetara, širina - 30 cm, visina od poda - također 30 cm.

Gnijezdo s kutijom za jaja

Gnijezdo s kutijom za jaja

U slučaju da ne posjetite kokošinjac sa zavidnom redovitošću kako biste skupili jaja, najtočnija odluka bila bi napraviti vlastitu opremu s kutijom za sakupljanje jaja. Takva su gnijezda vrlo popularna. Ne postoje velike razlike u odnosu na druge vrste, osim što njezino dno treba imati nagib. Funkcija s takvim dnom pomoći će da se jaja kotrljaju na pravo mjesto. Za to trebate:

 • napravite običnu kutiju (kako to učiniti, već smo opisali, dakle, vidi gore);
 • zamijenite ravno dno onim koje će stajati na kosi površini. 10 stupnjeva - najbolja opcija;
 • napravite rupu za palete, pričvrstite pladanj;
 • staviti umjerenu količinu hrane, inače neće imati koristi od kokošjeg gnijezda s podizanjem jaja, jer se jaja neće moći razviti.

Postoji još jedna inačica kutije za jaja, ali izrada vlastitim rukama je nešto teža, a kut nagiba neće biti 10 stupnjeva, već čak 40. U takvom će gnijezdu biti više dijelova i redova. Obično proizvođači peradi proizvode tri ili četiri razine. Gnijezdo treba imati veću visinu od uobičajene - 50 cm od poda. Ostale veličine su standardne. Napravite rupu u samom središtu poda promjera 10 centimetara tako da se jaja valjaju tamo.

Ispod je paleta. Zahvaljujući tome oni će ostatiintegritet i sigurnost. Ovaj okvir se naziva "dvostruko dno". To je sve! Kao što možete vidjeti, izrada gnijezda s košaricom za jaja vlastitim rukama je jednostavna i jednostavna, ako odgovorno pristupite pitanju. I zapamtite da visina piletine mora biti najmanje trideset centimetara!

Pileće gnijezdo s ljestvama

Gnijezdo na štandu

To je gotovo točna replika jedne kućice za pse. Dimenzije su iste kao u prethodnim uputama. Da biste gnijezdo napravili vlastitim rukama, trebate:

 • izraditi kutiju s prethodno navedenim dimenzijama, ali bez prednjeg zida;
 • uzmite šperploču ili dasku, izrežite dovoljno veliku rupu na njoj. Promjer bi trebao omogućiti pilićima da se popnu u gnijezdo (više od 10 cm);
 • umetnite prednji zid odvojeno i pokrijte udobno gnijezdo s otpadom.

Izrada modela okvira

Koliko vrsta gnijezda postoji za izradu kokošinjca? Mnogi, i jedan od njih - okvir. Za njegovu proizvodnju, potrebno je napraviti okvir za montažu na dno, na vrh i na stranu. Zahvaljujući njoj, gnijezdo će biti puno jače i pouzdanije. Za izradu okvira ne možete bez drvenih šipki u dužini od 40 centimetara. Pričvrstite dva dizajna kako biste napravili trg, prikovan za njih.

Pogledajte prednji dio dna gnijezda - treba ga obložiti vodoravnom šipkom (širine 10 centimetara). Činiti nešto je fascinantan proces. Kao što znate, nećete trebati mnogo snage i znanja. Veličina je ista u gotovo svim slučajevima. instrumenti- čekić i čavlići.Visina od poda - više od 30 centimetara.Ovdje su osnovna pravila koja trebate zapamtiti kako biste se zadovoljili radom vlastitim rukama i stvorili kondicione uvjete za piliće kako bi mogli mirno žuriti.

Polaganje gnijezda za kokoš

Kako naučite sloj gnijezda?

A sada nekoliko riječi o tome kako naučiti piletinu da juri na pravo mjesto.Za to trebate.

 • Promatrajte veličinu, inače se kokoš jednostavno neće moći popeti u gnijezdo.
 • Redovito mijenjati posteljinu.U njemu se mogu dobiti paraziti.Kokoš se neće roditi niti će se zadržati u gnijezdu.
 • Kako bi se održala klima u kokošinjcu, to bi trebalo biti ugodno.Optimalna temperatura za kokoši nesilice je 10-12 stupnjeva Celzija.
 • Za ptice stavljajući mali šljunak kako ne bi kljucali jaja, neki dodaju školjke na šljunak, što je strogo zabranjeno - piletina će se naviknuti na to.
 • Hraniti ptice posebnom hranom koja sadrži mnogo bitnih vitamina kako bi se povećala produktivnost jaja.
 • Stavite kutiju s prosijanim pepelom, kako bi se pilići mogli prati, izbjegavajući tako pojavu parazita.

Da biste navikli kokoš na gnijezdo, samo trebate slijediti ova pravila i uskoro ćete vidjeti kakav je divan rezultat dao gnijezda koja ste napravili vlastitim rukama.