Kako je grožđe prekriveno zemljom za zimu

U posljednjih nekoliko stoljeća, visokokvalitetno grožđe dolazi iz vrućineklimatskih zona, - postala je raširena među kućanskim gospodarstvima u različitim klimatskim zonama.Uključujući u geografske širine s prosječnim temperaturnim pokazateljima zabilježenim tijekom zimske sezone na minus 15 ° C.I mnogi ljudi uspijevaju uzgajati grožđe u regijama i s oštrijim zimama, s noćnim temperaturama u zimskom razdoblju do minus 40 ° C.

Bez skloništa, vinograd se može sačuvati samo u područjima s vrlo blagim zimama

Najvažnija stvar za uzgoj grožđa u područjima s blagim i teškim zimama je prikladno čuvanjegrožđe tlo za zimu.A kada to treba početi raditi kako bi se spriječilo smrzavanje ili vypryvaniya vinove loze.

Metode skloništa

Neovisno o klimatskoj zoni, potrebno je pokriti i mlade mladice grožđa i već zrele grmlje, i hibridne oblike zasada i nestabilne sorte. A kako bi počeli saditi sadnice grožđa na Vašem zemljištu, čak i ako trebate pokriti složene otporne sortepredvidjeti sve hirovima zimskog vremena je nemoguće.

Postoji više načina za pokrivanje vinove loze i grmlja sa zemljom:

  • puževi;
  • grmlje s polovicama;
  • potpuno sklonište grmlja.

Glavno je da se uzmu u obzir sve peripeti zimskog vremena i klimatska obilježja regije vašeg prebivališta i da se provedu odgovarajuće procedure kako bi se osigurali vaši vinogradi.Što, neće uspjeti zahvaliti svom gospodaru, u sljedećoj plodnoj sezoni, velikodušnom i bogatom žetvom.

Metoda skrivanja grožđa odabrana je ovisno o klimi u regiji

Izbojići puževi

Hilling je najjednostavniji postupak među onima koji su namijenjeni skrivanjugrožđe za zimu.Napuniti vinovu lozu prve godine sadnje.Oko izdanka potrebno je izgraditi nasip od 20 - 25 cm, koji će u kompleksu sa snježnim pokrivačem osigurati prilično prihvatljive uvjete za zimovanje.

Malo starije grmove treba malo više pozornosti.Najprije ih treba poravnati i pokriti slamom, krpama, plastičnim bocama ili istrošenim posudama, a tek nakon toga ih treba prekriti slojem od 10 - 15 cm iznad tla.prije okopavanja treba ih poprskati otopinom bakrenog sulfata od tri posto koncentracije.I ne zaboravite da sipate zemlju oko klice prije nego što je napunite - mokro tlo će postati izvor topline za biljke, jer pod zemljom nasip nije vlažna zemljaće se smrznuti i održavati toplim dugo vremena.

Grožđe može biti napravljeno sa slamom

Polu-grmovi

Ako je potrebno osigurati grožđe koje raste u klimatskim zonama s izraženom prosječnom temperaturom u zimskoj sezoni ne ispod minus 15 ° C, dovoljno je primijeniti polu-zaklon. U ovom slučaju, grmovi grožđa prekriveni su papirom, krpama, slamom, - gradeći iz ovog materijala nešto poput čahure debljine 3–5 cm, i ogrlicom s tim grmljem grožđa. I podnožje grma, iznad korijenskog sustava, prekriveno je zemljom kroz isto hilling.

Podnožje izbojaka potrebno je pokriti tlom kao u slučaju hillinga - potrebno je izgraditi nasip oko debla 20–25 cm.Ali treba napomenuti da u slučaju mraza većih od očekivanih, može patiti. Stoga je bolje poduzeti mjere predostrožnosti i izvesti složen skup radova na kompletnom pokrivanju grmlja grožđa sa zemljom.

Polupokrivači grožđa neće ga spasiti od vrlo teških mraza

Antikrizne mjere na pola pokrića

Ako, međutim, rad na cjelokupnom skloništu grožđa sa zemljom nije završen, a zima se pokazala grubom, mogu se poduzeti hitne mjere kako bi se spasio njihov vinograd. Da biste to učinili, unaprijed, u jesen, pripremiti određenu količinu zemljišta, i pohraniti ga na mjestu nedostupnom za otvorene mraze. A kada se, prema vremenskoj prognozi, očekuje mraz s kritičkim zapolu pokrivene nasade označite, možete nastaviti s operacijom spašavanja.Potrebno je očistiti zemljište od snijega u blizini grmlja grožđa.Zatim istisnite grmlje grožđa koje je od jeseni zamotano na očišćeno tlo, pričvrstite ga na tlo spajalicama i napravite nasip od 20-25 cm iznad tla.,

Da bi bili potpuno mirni, u blizini tih humki se noću mogu graditi vatre.Na sreću, to neće biti potrebno dugo vremena, jer u onim geografskim širinama o kojima govorimo, takve hladne noći nisu tako česte i brojne.

Potpuno sklonište grmlja

Potpuno sklonište grožđa sa zemljom je čitav niz agrotehničkih mjera usmjerenih na osiguranje sigurnog zimovanja vinove loze.Koristi se u područjima s prosječnim temperaturnim kolebanjima zimi od minus 15 ° C.Što su niža očitavanja temperature, to se zaklon treba izgraditi iznad zaklonjenog grmlja, otprilike brzinom od 1 cm na 1 ° C, padajući u minus.To jest, ako su u regiji, u zimskom razdoblju, česte temperaturne pojave od minus 40–50 ° C, humak iznad grmlja grožđa ne bi trebao biti manji od 50 cm od zemlje.

Potpuno utočište grmlja grožđa sa zemljom provodi se kada svi listovi padnu s njih, ili, u slučaju rane zime, nakon namjernog oslobađanja grma lišća. Neophodno je izdržati grmlje grožđa nekoliko dana u mrazu 5-7 ° C kako bi se ublažiloloza prije početka produljene hladnoće.Zrela na mrazu i očvrsnuta loza postaje svijetlosmeđe boje.Postupci za potpuno sklonište trebali bi se provoditi u suhom vremenu.Zemljište namijenjeno skloništu mora biti temeljito iskopano i raspušteno, grumenovi zemlje moraju se slomiti i otpustiti.Opušteno tlo se ne smrzava brzo.

Za sklonište, vinova loza treba biti pritisnuta na tlo

Potpuno sklonište u zemljopisnim širinama izloženim mrazu

Ako se sklonište provodi u područjima izloženim jakom mrazu,U redovima grožđa treba iskopati utore dubine od 15-20 cm, a nakon što se grmovi formiraju u bukete uklope se u ove žljebove, moraju ih prekriti slojem zemlje od 15 cm, a iznad njega suhi listovi, piljevina, trska, slama i drugo povrćeostaci relevantni za takav postupak nisu manji od sloja zemljeconcealable vina.I onda na vrhu toga, zemlja opet zaspi, čineći konačni sloj skloništa, jednak 15-20 cm.

Neki stručnjaci napominju da s ovom metodom pokrivanja nekih očiju umiru zbog podprivanja.I preporuča se prvo pokriti grmlje pritisnute na tlo plastičnim vrećama, a zatim na njega izliti prvi sloj zemlje.

Ovom metodom, u toplim zimama, možete povremeno otvoriti rubove žljebova i napraviti otvore za hlađenje i ventilaciju.

Manjak potpunog zaklona vinove loze je šteta nekihoči grožđa

Potpuno sklonište u umjerenim i toplim geografskim širinama

Umjerene geografske širine, u kojima je zimski snježni pokrivač od 40–60 cm norma, imaju prirodne mogućnosti za stvaranje potpunog skloništa.I materijal za takvo sklonište poslužit će kao snijeg. Da bi se stvorilo sklonište, potrebno je kopati brazde duž slijetanja s grozdnim grmljem dubine 35–45 cm ili ga od početka zasaditi u takve brazde. A onda, s početkom zime, rastegnite grmlje u tim žljebovima, zakačite ih ili ih stisnite na tlo.A snijeg koji pada je svoj posao - postat će prirodni pokrov za grožđe koje je pošteđeno mraza.

U južnijim dijelovima zemlje, ako nema potpunog povjerenja u metodu skloništa nazvanog podnim skloništem, bit će dovoljno pritisnuti grmlje grožđa na tlo i pokriti slojem zemlje na 20–25 cm.