Jaja bez ljuske: što je uzrok problema? kokoši

Događa se da domaćice u kokošinjcu pronađu čudna jaja. Vani izgledaju kao obični, ali prilično mekani. To je iznenađujuće, ali zapravo - dobili ste prvo zvono, da vaši slojevi počinju imati problema. Što se događa i zašto pilići polažu jaja bez ljuske? Razloga može biti nekoliko. A da bi se shvatilo koliko je to ozbiljno, vrijedi ih razmotriti.

Jaje bez ljuske

Opći opis uzroka

U divljini ptice rijetko imaju slične incidente.Glavni razlog je to što divlja ptica polaže jaja samo za potomstvo. A domaća piletina je mala tvornica koja osobi pruža koristan proizvod. Uzroci kršenja vanjskog pokrova jaja mogu se sakriti u sljedećim problemima:

 • pogreške u pripremi prehrane, kao rezultat nedostatka vitamina i elemenata u tragovima;
 • hormonalni poremećaji, promjene povezane s dobi ili ovulacijom;
 • virusi i infekcije.

Neki od razloga zašto kokoš počinje polagati jaja bez školjki je prilično lako eliminirati. No, s nekim će morati prtljati. I tako, počnimo redom.

Zdrava jaja s neprozirnom ljuskom

Pogreške u formuliranju prehrane i smještaja pilića

Najčešće svlasnici malih kućica za piletinu suočavaju se sa sličnim problemom. Stvar je u tome da se pilići hrane njima, što god oni bili. To mogu biti ostaci sa stola, čišćenje povrća i voća, a ravnoteža vitamina i elemenata u tragovima jednostavno nije pitanje. Je li onda čudno što u takvim uvjetima problemi počinju s jajima?

Idealno kokošje jaje treba biti čvrsto, ovalnog oblika, s glatkom ili blago grubom ljuskom. Ako je piletina položila jaje u mekani film (membranu), u njegovoj prehrani nema dovoljno kalcija i fosfora.

Isprva, organizam pilića pokušava popuniti nedostatak elemenata u tragovima unutarnjim resursima. Torakalne, kostne i bedrene kosti pate od toga. Da biste razumjeli koliko je pilić patio, morate osjetiti njegovu kobilicu. Ako osjećate da je mekana, lako se pomiče i savija, potrebno je prilagoditi prehranu i dodati hranu hrani. U ovom slučaju, dodavanje zgnječene ljuske vrlo dobro pomaže, ali se može zamijeniti kalcijem, kredom ili drobljenom ljuskom. Osim toga, potrebno je osigurati da je u prehrani dovoljno vitamina C i cinka. Najbolje je prestati hraniti pticu s kamenom i otpadom, i otići u hranu. Ako vlasnici kokošinjca ne poduzmu mjere na vrijeme, nakon što su prvi put primijetili da je piletina položila mekano jaje bez ljuske, tada će greške obroka dovesti do slabljenja kostiju nogu, tako da ptica ne može ustati i umrijeti.

Dobra prehrana je jamstvo zdravlja pilića

Ponekad polaganje postaje meko zbog činjenice da se ptica nalazi u skučenoj tamnoj kokoši i rijetko izlazi na sunčevu svjetlost. Što učiniti u ovom slučaju? Potrebno je prilagoditi način hodanja, ili dodati umjetnu rasvjetu u prostoriju u kojoj se drže kokoši.

Hormonalni poremećaji, promjene povezane s dobi ili ovulacijom

Govoreći o hormonalnim poremećajima, potrebno je barem općenito opisati proces formiranja jaja. To se događa ovako:

 • U jajniku pile određene dobi, razvijaju se mnoga jaja. Svaki od njih je u folikulu (korice).
 • Jednom kada stanica jajne stanice sazri, ona napušta folikul, ulazeći u ptičji jajovod.
 • Kretanje po genitalnom traktu žumanjaka (jaja) traje više od 20 sati.
 • Tijekom razdoblja kretanja nastaje oplodnja (ili se ne događa), te stvaranje proteina i membrana.
 • 30-40 minuta nakon polaganja prvog jajeta, drugo jaje ulazi u jajovod i proces se ponavlja.

To se događa u normalnom tijeku procesa, ali ponekad ne uspije. Događa se da su dva ovula istodobno sazrela u jajniku, stoga su ušli u jajovod. Ako je razlika u prijemu bila prilično mala, tada će domaćin dobiti jedno jaje s dva žumanjka. Ako do trenutka kada stigne drugi žumanjak, prvi već počne prerastati s proteinima i membranama, onda drugo jaje neće imati vremena da se potpuno oblikuje. U tom slučaju, rezultat će biti jedno jaje s normalno oblikovanom tvrdom ljuskom, a drugo je mekano, bezljuska.Ova spojka nije patološka, ​​kokoš je sasvim zdrava i može nastaviti obavljati svoju funkciju.

Jedan od dva žumanjka može ostati bez ljuske

Cijeli proces stvaranja i rasta jaja, od jajnika do polaganja, pod utjecajem je hormona, a kontrolira ga živčani sustav.Ako je ptica pod stresom, normalno sazrijevanje jajeta može biti poremećeno, što dovodi do povećanja broja mekih jaja bez ljuske.

​​

Ako je kokošji obrok uravnotežen, nema krsenja u kobilici i kostima nogu, a ona nastavlja polagati meka jaja, trebate konzultirati veterinara, jer samo specijalist može otkriti hormonalne poremećaje i predložiti sustav za liječenje peradi.

Daljnju anomaliju treba opisati kao digresiju.Događa se da je kokoš stavila jaje u normalnu tvrdu ljusku, ali male veličine i bez žumanjaka.Nemojte to shvatiti kao problem.Ovaj fenomen ima svoje ime - debelo jaje.Upravo nakon formiranja normalnog jajeta, nakupljen je ugrušak proteina u jajovodu, koji je bio obavijen tijekom prolaska kroz seksualne načine.

Virusi i infekcije

To je vjerojatno najneugodniji razlog pojave jaja bez ljuske.Postoji mnogo bolesti koje dovode do smanjenja kvalitete (tvrdoće) ljuske:

 • sindrom odlaganja jaja (EDSL-76);
 • infektivni bronhitis;
 • pseudotum (newcastleska bolest);
 • mikoplazmoza;
 • ptičja gripa i drugi.

Kada EN-76, piletina proizvodizidanje je manje uobičajeno, a jaja mogu biti nepravilnog oblika, sa slabom ljuskom ili bez nje.Produktivnost kokoši značajno se smanjuje.Ako se slučajevi otkriju u peradarskoj farmi, onda se ona prebacuju u kategoriju ugroženih gospodarstava, uz sva navedena ograničenja.Dulje vrijeme provode se dezinfekcija, mehaničko čišćenje i cijepljenje populacije peradi.

Prostor ljubavi kokoši

Što učiniti u maloj kokošinjci?Pozovite veterinara, on će cijepiti, propisati liječenje ili preporučiti odbijanje stoke.

U Newcastleskoj bolesti, zbog velike prijetnje širenja zaraze na susjedne farme, bolesna ptica se uništava.

Kod infektivnog bronhitisa, kuću treba dezinficirati posebnim otopinama ili aerosolima.Važno je da se tijekom dezinfekcije stada nalazi u prostoriji, ali i da se podvrgne liječenju.Često se bolesna ptica odlaže.

Infektivna bolest - mikoplazmoza, koja također utječe na stvaranje ljuske jaja, može se izliječiti lijekovima u obliku aerosola, ali samo u ranim stadijima bolesti.Osim toga, cjepivo stoke.Ako se bolest zanemari, ptica se mora zaklati.

Još jedan neugodan razlog pojave mekih jaja u pilića je helmintijaza.Infekcija parazitima je opasna za cijelu stoku kokošinjca i za ljude.Ako sumnjate na helminthiasis, potrebno je provesti laboratorijske testove legla i hitno započeti liječenje.Lijekovi propisujuna temelju rezultata ispitivanja.

Kao što možete vidjeti, zdravlje stoke stada mora se pomno pratiti čak iu maloj kokošinjac, a da ne spominjemo velike farme.Usklađenost sa sanitarnim standardima i pravovremena izolacija oboljelih je zalog visokokvalitetnih jaja bez odstupanja u obliku i tvrdoći ljuske.