Hemoragična bolest je opasna virusna bolest za zečeve zečeve

Hemoragična bolest zečeva je ozbiljna virusna bolest jer utječe na tijelo životinje. Starost zečeva je gotovo nevažna, jer taj virus ne štedi zečeve od mladih do starih. No, bebe su češće izložene bolesti, očito zbog slabog imuniteta.

Sve su dobne skupine osjetljive na hemoragijski virus

Hemoragična bolest zečeva znanstveno se naziva "pasterizom".Veterinari primjećuju da se infekcija brzo širi i dovodi do smrti većine životinja. Postoji cjepivo protiv ove virusne infekcije, ali cijepljenje treba provoditi pravodobno.

O ovoj bolesti je postalo poznato u XIX stoljeću. Louis Pasteur, koji je istraživao perad, primijetio je da je za mnoge životinje karakterističan pasteriv. Patogeni su vrlo različiti, imaju različitu otpornost na vanjsko okruženje i kemikalije.

Analize su provedene gnojivom. U njemu virusna hemoragijska bolest kunića ostaje opasna za životinje oko 30 dana. Ali kontaminirana zemlja, voda, cijevi životinja koje je ubio virus zadržavaju opasnost od infekcije na trimjeseci. Pasteurella će umrijeti, ali ako se u borbi protiv nje primjenjuje:

 • karbolna kiselina;
 • svježe kiselo vapno;
 • klor ili kaustična soda.

Cijepljenje - pravi način za izbjegavanje bolesti

Kako se bolest prenosi i širi?

Nakon bolesti prve životinje, ako uvjeti stanovanja pridonose tome, virusna hemoragijska kunićna bolest brzo se razvija i dovest će do smrti životinja. Ako imate stanice napravljene od drva, tada virus traje najmanje dva mjeseca.

Metalna mreža je više higijenski, jer patogen na njoj umire 30 dana.

Zašto se zečevi razbole:

 • ako sadržaj i hranjenje nisu ispravni;
 • čak i pronađeni kunić ostaje opasan za cijelo stado kunića, budući da ostaje nositelj virusa;
 • češće se infekcija događa zrakom;
 • slabe, životinje s niskim imunitetom i prenose infekciju na druge životinje;
 • Uzrok infekcije može biti toksičan i kontaminiran.

Virus hemoragične bolesti

Koji je oblik bolesti?

Postoje dva oblika infekcije - jet i kronična.

Razvoj svakog od njih odvija se na svoj način. Stoga se intervencije razlikuju, koriste se različita cjepiva.​​

Hemoragijska bolest kunića u akutnom obliku povezana je sa stresnim situacijama. Na primjer, zečevi su vrlo bolnitransplantacije. Također se razvija od dobivanja bolesnog zeca do zdravih pahulja. Pojavljuju se prvi znakovi bolesti:

 • u povišenoj temperaturi;
 • opća slabost životinja i nedostatak apetita;
 • zahvaćeni su dišni putevi;
 • intestinalni problemi počinju, pražnjenje postaje tekuće.

Kroničnu formu je teško odmah prepoznati. Životinje izgledaju zdravo, ali uskoro mogu razviti bolesti kao što su: konjunktivitis, rinitis, keratokonjunktivitis. Ako se cjepivo ne koristi protiv bolesti, onda dalje:

 • lezija će dotaknuti crijeva, proljev će početi;
 • upalne bolesti dišnog sustava razvijaju se u gnojnu upalu pluća;
 • Sve to će dovesti do smrti zeca, ali najprije će zaraziti ostatak zečjeg krda.

Kako se razvija pastereloza?

Kod životinja koje su iskusile pateurelozu, tijelo se dramatično mijenja, što dovodi do patologija. Virus ulazi u krvožilni i limfni sustav, trujući sve organe.

Uništavanje zidova posuda i samih stanica. Sve to popraćeno je hemoragičnom dijatezom i potkožnim edemom.

sluznice očiju i usta uokvirene su krvarenjima. Osim oštećenja jetre i srca, u slezeni se počinje nakupljati velika količina krvi.

Zdrave zečeve trebaju imati čiste oči

Kako dijagnosticirati bolest?

Ako je životinja poginula u farmi zeca, a simptomi su odgovarali pasterizmu,Potrebno je potražiti veterinarsku skrb kako bi se moglo provesti istraživanje. Inače će svi zečevi umrijeti.

Veterinar će obaviti sljedeće radove: pomoću krvi preminulog zeca obavit će sjetvu.Rezultati će omogućiti laboratoriju da identificira patologiju.Zahvaljujući diferencijalnoj dijagnozi moguće je napraviti točnu dijagnozu, a zatim započeti s uvođenjem cjepiva protiv bolesti.

Kako spriječiti i liječiti UHDB?

Bolest je u pravilu najčešće akutnog oblika, tako da uzgajivači nemaju mogućnost odmah odgovoriti.Vrijeme inkubacije je kratko, od nekoliko sati do 4 dana.Ujutro kada se hrani, stanje zečeva ne može izazvati zabrinutost, a do večernjeg hranjenja možete naći mrtve životinje.

Serum za cijepljenje trebao bi uvijek biti dostupan

Najgore je što današnji lijekovi ne mogu u potpunosti poraziti pateurelozu.Ako dođe do infekcije, to može dovesti do smrti svih zečeva.

Iako postoji cjepivo protiv virusa - seruma.Njegovo uvođenje može spriječiti pojavu bolesti.Tijelo nakon par sati štiti od pasteriziranja, zadržavajući svojstva gotovo mjesec dana.

Čak i na početku bolesti, uvođenje cjepiva može dati pozitivan rezultat i spasiti životinje.Ali u slučaju epidemije, cjepivo je beskorisno.

Ako želite imati zdrave zečeve, onda bi vakcina za pasterurezu uvijek trebala biti dostupna od vlasnika, posebnoda lijekovi imaju dugi vijek trajanja:

 • ako je temperatura skladištenja od 2 do 8 stupnjeva, zatim oko dvije godine;
 • ako promatramo temperature ispod nule od 7-10 stupnjeva, a zatim najmanje 5 godina.

Preventivno cijepljenje stoke treba provoditi u cijeloj farmi u isto vrijeme, počevši od zečeva mjesec i pol dana.Sljedeći put nakon 3 mjeseca, zatim nakon 6.

Cjepivo se daje životinjama tijekom tople sezone.Za prvo cijepljenje protiv bolesti dovoljan je 1/2 ml seruma.

Kako spriječiti bolesti na drugim farmama?

Ako se na vašem farmi kunića pojavi epidemija hemoragijske bolesti, treba paziti da susjedi ne trpe životinje.Mjere sigurnosti pružit će veterinarima.

Meso kunića s zaražene farme nije dopušteno prodavati

Veterinarske službe zabranit će određene radnje uzgajivača kunića čija farma ima životinje:

 • Meso kunića se ne jede ili prodaje.
 • Kunići se ne mogu susresti s drugim osobama iz susjednih farmi.Životinje ne smiju napustiti farmu.
 • Nemoguće je premještati životinje unutar farme, prebacujući ih u druge stanice.
 • Stavke koje se koriste za njegu kunića ostaju na svojim mjestima.
 • Gnoj s virusima, neprikladan za gnojivo, podvrgava se biotermičkom tretmanu za dezinfekciju.

Zaustavljanje bolesti moguće je samo kada se uzgajalište provodi bez pitanja.Sljedeća pravila:

 • Ako se pojave bolesne životinje, sve se mora temeljito dezinficirati, počevši od prostorija, radne odjeće, opreme i vozila.
 • Svakodnevno pratite status stoke. Ako se sumnjivi zečevi vide sa simptomima bolesti, oni se izoliraju, po mogućnosti na drugom mjestu. Da biste se brinuli za bolesne zečeve morate koristiti poseban popis. U isto vrijeme, ostatku zeca daje se cjepivo protiv pateureloze - terramicina.
 • Uzmite posebnu odjeću i svaki put promijenite odjeću.
 • Prilikom njege stoke kunića, temeljito perite ruke svaki put koristeći sredstva za dezinfekciju.
 • Nemojte zakopavati mrtve zečeve kako ne bi zarazili tlo. Bolje ih je spaliti.

Nove kuniće treba držati u karanteni

Ako se odlučite za kupnju novih zečeva, nikada ih ne smjestite odmah u zeca. Potrebno im je vrijeme za karantenu i cijepljenje. Veterinarske službe nastavit će pratiti farmu, gdje je epidemija zabilježena dva tjedna. Ograničenja će biti uklonjena ako za to vrijeme nije bilo smrti životinja.

Osim toga, svaka se životinja cijepi. U budućnosti, cjepivo se mora primijeniti svaka dva ili tri mjeseca tijekom godine.

Uzgoj kunića postaje popularan: tijekom godine možete dobiti hranjivo meso. Možete postići dobre rezultate ako odgovorno postupate s poslom, održavajući čistoću u prostoriji, inokulirate svoje kućne ljubimce na vrijeme.