Da li zečevi moraju biti sterilizirani i kako to ispravno raditi

Poznato je da se kunići najbolje razmnožavaju.Međutim, vlasnici tih slatkih životinja ne žele uvijek brinuti se za bebe tih stvorenja.Stoga je stvoreno rješenje ovog problema - kastracija.Je li ova operacija sigurna, kakva je to procedura, što je potrebno zečevima i kako se brinuti za emaskuliranog zeca - u članku ćemo to detaljno opisati.

Kastracija je dobro rješenje za problem plodnosti kunića

Kako se kastracija razlikuje od sterilizacije?

Obično se smatra da su sterilizacija i kastracija jedna te ista operativna invazija.Da su ta dva pojma odvojena samo spolom.Dakle, dječaci su kastrirani, a ženke sterilizirane.Ovo je apsolutno pogrešno.

Kastracija je kirurško uklanjanje spolnih žlijezda i organa za reproduktivnu aktivnost kako bi se izbjegli prirodni proces oplodnje.

Kao rezultat kastracije, reprodukcija hormonskih elemenata privremeno prestaje, može biti nemoguće formirati muške zametne stanice ili ženku.

Sterilizacija (ove vrste operacije u obliku vazektomije ili okluzije cijevi) je povezivanje ili uklanjanje dijela sjemenih kanala u mužjaka životinja ili stvaranje opstrukcije cijevi maternice kod ženskih životinja.Tada se proizvodnja hormona ne može poremetiti, reproduktivna funkcija se može sačuvati.

Ukratko, proces kastracije i sterilizacije su apsolutno različite vrste operacija koje se mogu izvoditi, kao i na muškim i ženskim životinjama.

Možete kastrirati i muškarce i žene

U koju svrhu zečevi trebaju biti sterilizirani?

Ako govorimo o operaciji iz psihološkog zdravstvenog stanja zeca, preporuča se kastriranje.

Kastrirane ukrasne i obične zečeve lakše se slažu jedna s drugom.Oni su mirni, ljubazniji, naivni, jer nema žeđi za parom.

Osim toga, životinje na kraju procesa mogu učiniti manje štete.Dakle, zečevi prestanu žvakati stvari, kopaju zemlju ili oštećuju druge stvari.Osim toga, oni su smanjili neprijateljstvo (obično kunići mogu uzrokovati ozljede osobe ili njihovih susjeda u obliku ugriza).

Ove životinje imaju znatno bolje stanje i žive dulje.Kastrirane ženke nisu izložene riziku od raka.Kastrirani mužjak će postati vrlo smiren i uravnotežen, a njegova želja da stekne vodstvo među ostalim zečevima bit će kompenzirana prijateljskomodnose s drugim životinjama.Iz tog razloga neće biti agresije.

Zec koji nije operiran pati od psihičkih bolesti koje obično nastaju zbog nemogućnosti zadovoljavanja vlastitog instinkta za reprodukciju.Naprotiv, oplodnja neće poboljšati situaciju, nego je pogoršati.To se može odnositi ne samo na zeca, nego i na zeca.Svako parenje za njih nije zadovoljstvo, već veliki stres!Dječaci neće prestati označavati teritorij i njihova se želja za plodonosnošću neće završiti.

Osim toga, operacija će osloboditi kućnog ljubimca od neugodnog ponašanja, a muškarac će prestati obilježavati sve vlastitim urinom.Također treba reći da su operirane životinje lakše trenirati do toaleta.

Kastrirane životinje manje grizu za namještaj

U kojoj bi se dobi trebala izvoditi kastracija?

Ženka mora biti kastrirana kada dosegne pubertet, to je četiri mjeseca, ali gotovo svi liječnici čekaju šest mjeseci, budući da je operacija na mlađem zecu opasnija.

Mužjaci su kastrirani u trenutku spuštanja jaja, a to se događa kada dosegne tri ili četiri mjeseca.U mnogim europskim zemljama uobičajeno je kastrirati mužjake prema postignuću životinje 6 tjedana života.

Dakle, ako odgovorite na pitanje o dobi u kojoj bi životinja trebala biti sterilizirana, možete odgovoriti da u dobi od četiri mjeseca možete sigurno kastrirati muškarca, a ženku u šest.

​​

Kada je boljeNe provodite ovaj postupak?

Veterinari imaju različita stajališta o relativno "kastraciji zečeva", ali ako je životinja već prošla više od šest godina, tada anestezija i operacija povećavaju rizik od smrtnosti životinje.

Kastracija je kontraindicirana za stare kuniće

Preporuča se provesti detaljan pregled i provesti analizu cijele krvi ako je životinja starija od dvije godine. To će pomoći u prepoznavanju poteškoća koje se mogu pojaviti tijekom ili nakon samog postupka.

Kako provjeriti je li ženka kastrirana?

Na prvi pogled to je teško odrediti. Potrebno je samo obrijati podnožje trbuha i vidjeti postoji li tamo trag. Međutim, danas je moguće izvoditi operacije bez stvaranja ožiljaka. Postoji vjerojatnost da će veterinar ostaviti trag na trbuhu, dokazujući da je akcija završena, ali to je praktički nemoguće. Zbog toga je moguće odrediti je li neka životinja kastrirana ili ne, u kojoj je dobi kastrirana i nešto drugo, samo pri sljedećoj operaciji.

Postupak nije opasan za životinje?

Postupak također nije opasan za životinje. Većinom, većina veterinara nije u mogućnosti obavljati neopasne operacije zbog nedostatka iskustva i vještina. Ne dopustite da bilo koji veterinar poduzme operaciju ako nije radio s takvim životinjama. Potrebno je pravilno zbrinuti zeca sve do i nakon zahvata.

Treba vjerovati samo vjerodostojnim veterinarima.

Kakvu brigu treba pružiti životinji?

Dajte vlastitom mlijeku zeca nekoliko dana do operacije, samo da biste bili sigurni da je s njim sve normalno.

Ni u kojem slučaju ne mijenjajte njegov izbornik.Već nakon kastriranja uzimamo lijek u obliku acidofila, sve dok ne postoji želja za jelom.

Svakodnevno pregledajte šavove.Već na kraju kastracije skrotum će se napuniti.Iz tog razloga na trbuščić možete staviti topli zavoj, ali ne brinite previše o stanju životinje.Ako izgleda letargično, a trbuh će se gnojiti, odmah se obratite liječniku.

Na kraju operacije, kunić treba držati odvojeno od zečeva, jer joj životinje mogu uzrokovati temeljitu mikrotraumu.Već na kraju postupka, pobrinite se da je situacija u kavezu i kod kuće mirna i tiha, tako da životinja nije uplašena.Dopustite životinji da se lako kreće u tom području.

U brojnim klinikama liječnici mogu ostaviti zeca u bolnici na jedan dan.Ako vam veterinar dopusti da odvedete životinje kući, onda morate znati da dečki, koji su se vratili kući nakon zahvata, očekuju ukusan ručak, pa se pobrinite da imaju omiljene kuglice, vodu i hrpu novog sijena (izvrsno svježe sijeno može pomoći obnoviti sijeno).želju za jelom).Gotovo sve žene pokušavaju, tiho će sjediti u udaljenom kutku kaveza i ne jesti.

Nakonoperacije zeca potrebno je posaditi na mirnom mjestu

Čim sljedeći dan ili večer dođe, životinja treba nešto pojesti. Nije bitno što i koliko, jer će s dolaskom hrane organi probave i dalje normalno funkcionirati. Ako životinja još uvijek ne jede, onda pripremite sastav granula za zečeve (jedan dio hranjivih tvari na podu je čaša vode, temeljito umiješajte u mikser, stavite mlijeko i hranite se malim dozama kroz štrcaljku (bez igle)).

Kunić se može ozlijediti i ukloniti šavove. Vratite šavove natrag, a nakon toga napravite zavoj, omotajte tkaninu oko njenog trbuščića i pričvrstite je uz pomoć fleksibilnog zavojnog uređaja. Pokušajte osigurati da ženka lako diše, ali da je pojas čvrsto fiksiran.

Nakon nekog vremena isplati se ponovno posjetiti liječnika kako bi se uklonili ubodi. Nakon toga, zec može nastaviti mirno živjeti u kavezu i uživati ​​u životu.

Ako odvojite navedene savjete, dobivate sljedeća pravila za njegu zeca prije i nakon operacije:

  • ne mijenjaju prehranu životinje;
  • izvadite kastriranu životinju od drugih neko vrijeme prije uklanjanja šavova;
  • pregledajte šavove u prvih nekoliko dana zbog pojave infekcije (ako postoji infekcija, trebate otići liječniku);
  • nakon operacije, hranite životinju uobičajenom hranom. Ako životinja ne jede, razrijedite tekuću kašu iz kuglica ihranite ga štrcaljkom.

Stoga se može zaključiti da je kastracija prilično sigurna operacija ako je obavlja profesionalni veterinar.Osim toga, kastracija koristi samo životinji i njezinom vlasniku.