Crteži matice za zečeve, ili kako to napraviti sami kunići

Za one koji se bave uzgojem domaćih zečeva, važno je zadržati zdrave potomke, a zecu pružiti potomstvo s uvjetima stanovanja u kojima bi mogla hraniti svoje leglo u atmosferi topline i udobnosti.Kako napraviti prikladnu matičnu otopinu za zečeve vlastitim rukama tako da je stanište u njemu povoljno, a proces uzgoja ne ovisi o godišnjem dobu?

Kunić sa steljom zahtijeva posebne uvjete zadržavanja

Matična kapica, ali je li to potrebno?

Neki ljudi misle da je kunić majka krvi samo u hladnim razdobljima, i da ima dovoljno kaveza za hranjenje kunića, ali to nije tako.U prirodi životinje žive u jazbinama, gdje hrane potomstvo, što im daje dojam privatnosti i sigurnosti.U otvorenom kavezu zečevi će se neprestano brinuti.A ako ga ne stavite u uobičajeno okruženje, razvijeno u procesu postojanja neke vrste, ono neće moći u potpunosti ispuniti svoju svrhu.

Da, i zečevi se rađaju potpuno bespomoćno, bez kose i slijepih, i iako je ženka u stanju napraviti gnijezdo toplim i udobnim, to nije dovoljno, osobito u zimskim uvjetima.Njihov imunitet je slab, a oni slabo pate pri niskim temperaturama, propuha.No, u matičnoj otopini, toplina je očuvana, a bebe će uvijek biti zdrave.Postajući malo jači, za nekoliko tjedana, sami će početi izlazitislobodan prostor kaveza iz lože.

Dizajn naše matične ćelije je elementaran, sličan je običnoj kutiji s otvorom za ulazak, nije ga teško napraviti. Ovdje morate uzeti u obzir neke od uvjeta i znati suptilnosti sadržaja zečeva, zatim dobivate izvrsno gnijezdo, gdje kunić može uzgajati zdrave i jake kuniće.

Kunići se rađaju potpuno bespomoćno

Odabrani tip matične stanice je univerzalan za uzgoj domaćih kunića, pretpostavlja dodatnu toplinu, organiziranu prema principu "sendvič", radi kao termos i savršeno održava povišenu temperaturu iu hladnim zimskim uvjetima.

Materijali i alati

Prije nego što nastavi s izradom, potrebna je priprema alata i materijala. Skup alata je minimalan, svaki vlasnik u kući ga ima, trebat će vam:

 • čekić;
 • odvijač ili odvijač;
 • rulet;
 • čavli, prikladni za malu duljinu jednaku debljini tračnica;
 • olovka ili kreda;
 • pila;
 • samorezni vijci.

Dijelovi iz kojih će se izraditi gnijezdo:

 • ploče od šperploče - materijal je jeftin, s njim je jednostavno raditi, prikladan je za praznine debljine 3 mm;
 • drvene daske;
 • lamele, njihova debljina je 2,5 cm;
 • petlje;
 • izolacija.

Moguće je smanjiti troškove gradnje korištenjem običnog obrezivanja s dasaka kako ne bi potrošili novac na letvice. Što se tiče izolacije. Zašto uzimati piljevinu? Odgovor je jednostavan: njihova toplinska izolacija je izvrsna, ibez troškova. Zbog toga će matična tekućina biti super ekonomična.

Univerzalna konstrukcija matice

Piljevu piljevinu dopušteno je miješati, one koje su preostale od prerade drva. Da ne bi lutali i padali, moraju biti spakovani što je moguće bliže, glavni uvjet je odsutnost vlage u njima. Možete pokupiti još jedan materijal s visokim karakteristikama toplinske izolacije. Ali ovdje neće svi.

 • Također je moguće izolirati staklenu vunu, izvrsnu stvar s niskom toplinskom vodljivošću, podložnom niskoj vlažnosti. Ali ako ostane mali zazor, njegove čestice mogu prodrijeti u uši, oči, usta životinja, naseliti se na vunu. Može se zamijeniti modernijim, neškodljivim kolegama.
 • Ako uzmete slamu, ne postoji jamstvo da uskoro neće početi trunuti, tamo neće početi štetni mikroorganizmi.
 • Azbest je kancerogeni materijal.
 • Povoljnije je koristiti pjenu, nije teško pronaći nekoliko sitnih dijelova.

Stoga, pri odabiru izolacije, ne treba gubiti oprez, biti pažljiv na njegovu kvalitetu i pažljivo izolirati od kontakta sa životinjama.

Build

Prije prelaska na izradu potrebno je izraditi crteže matice, što će uvelike olakšati rad, a slika će se pojaviti jasnije. Veličine su prikazane u tablici, gdje je naveden broj dijelova.

Detalji Prednji zid Stražnji zid Rake Bočnice Rake Dno Rake Cover Rake
materijal šperploča, Ploča

šperploča šperploča šperploča Šperploča
Dimenzije, cm 50x30

30x25

25 50x30 25

50

35x30 35

35

50x30 25

50

55x35 25

50

Iznos 2 komada,

1 kom.

3 komada 2 komada 2 komada

2 komada

4 kom. 4 kom.

4 kom.

2 komada 2 komada

2 komada

2 kom. 2 komada

2 komada

Glavne dimenzije buduće kraljice

Kada je sve spremno, možete nastaviti s glavnim procesom: konstrukcijom strukture, važno je pridržavati se slijeda:

 • Prvo, u skladu s predloženim dimenzijama, svi elementi konstrukcije su izrezani. Budući da je izolacija osigurana, izrađuju se u dvostrukoj količini za unutarnju i vanjsku stranu. Dva kata, isti broj pokrivača, a bočni zidovi su dugi i kratki.
 • Zatim su letvice pripremljene za rubove.
 • Zatim nastavite s brušenjem slijepih uzoraka. Prvo, šperploča je ispunjena noktima s letvicama, a zatim je postavljena izolacija. Svakako provjerite da na spojevima nema razmaka i praznina. Inače, piljevina će se prosuti kroz rupe, a djeca zeca mogu ih pojesti i umrijeti.
 • Gornji sloj šperploče punjen je na ovaj okvir. Ulaz je napravljen u prednjem listu, njegov oblik može biti okrugli ili kvadratni, ali dozec je mogao slobodno prodrijeti tamo.
 • Kako bi se rad brže kretao, prednji zid se može zamijeniti dijelom daske, zatim će biti lakše napraviti ulaz u matično stablo.Lakše ga je rezati ubodnom pilom, ali u slučaju njezine odsutnosti, rupa je napravljena sa pilom na boku.Promjer ulaza je dovoljan 15 cm, a dimenzije su prihvatljive za ženke i ne dopuštaju da toplina isuviše intenzivno isparava iz gnijezda.
 • Kada su sve stijenke kraljice spremne, one su zatvorene vijcima.Bočni zidovi pričvršćeni su na dno, a stražnja strana je pričvršćena.Gornji pokrov je zasađen na šarkama, tako da postoji mogućnost promatranja mladih i dodatnog održavanja gnijezda.Osim toga, na vrućim danima omogućit će joj lagano otvaranje, za bolju cirkulaciju zraka.Time je moguće koristiti matičnu stanicu ljeti.

Zagrijavanje dna, zidova i krova

Sve, ugodno gnijezdo za majku s bebama je spremno, sada, ako veličina ćelije dopušta, vrijeme jenjezina matična tekućina.

Laganim mijenjanjem osnovnih crteža moguće je podesiti dizajn prema vlastitom ukusu, a lagani nagib poda olakšati čišćenje.Ili povećajte parametre za jedan i pol puta za veće pojedince.A za područja gdje su zime vrlo hladne, osigurajte mjesto grijaćeg elementa ispod poda kaveza, ali učinite da se kućni ljubimci dobro osjećaju.

Nekoliko savjeta o organizaciji gnijezda

Previše čuvara kraljice da to učini, nema potrebe, zeko može misliti da je to još jedna stanica i da će tamo početi trčati.CS druge strane, premali prostor neće joj omogućiti da udobno sjedi, a postoji i opasnost da će razbiti leglo.Ovdje navedene veličine prikladne su za male i srednje pasmine kunića.

Je li vrijedno da se dno gotovog gnijezda poravna sa slamom? Kad je žena mlada, dobila je prvi put, moguće je da će se zbuniti i zaboraviti na tako važnu proceduru prije nego što žena počne raditi, a ovdje joj treba pomoć. Odrasla maternica obično to ne treba i ona zna što treba učiniti.

Topla matična tekućina za zeca

Kako bi se spriječilo truljenje šperploče iz stolaca zečeva, dobro je položiti pocinčane ploče na dno, a zatim na njih postaviti debeli sloj slame, ne manje od 20 cm, u suprotnom, zbog visoke toplinske vodljivosti željeza, zečevi će se smrznuti u hladnom vremenu.

Nije potrebno vršiti majčine vrpce od svježe piljenog crnogoričnog drveća, trajni miris eteričnih ulja odvratit će buduću majku, a ona će odbiti koristiti gnijezdo i hraniti novorođenčad, ili će njezino ponašanje postati potpuno nepredvidljivo.

Što se tiče šahta, ne bi trebalo biti previsoko. Odrastao, ali još uvijek mali zec, bit će teško prevladati visoku barijeru i ući u prostor ćelija, onda neće moći ispuhati vani. S druge strane, nužna je prisutnost barijere, a onda zečevi neće ispuzati, a zec ih neće moći vratiti.

Vođeni ovim uputama, možete raditi pola danaizvrsna matica.Proizvod ovog dizajna omogućit će kunićima da se uzgajaju tijekom cijele godine, što će nužno utjecati na profit i profitabilnost farme.